Tom Wandell.
SHL

Tillbaka i Sverige – för att hitta harmonin: ”Tar väl ett steg nedåt, men är nöjd med det”

ANNONS

Han har spelat i NHL, KHL och Tre Kronor. Nu är Tom Wandell tillbaka i Sverige igen, för att hitta den harmoni som saknades under åren i Ryssland.
– Det var mycket som inte stämde utanför isen och då tröttnade jag efter ett tag, säger han till hockeysverige.se om tiden i KHL.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)

Landslagsmannen Tom Wandell är tillbaka i svensk hockey. Den 29-åriga forwarden från Södertälje spelade i SSK fram till och med 2006. Därefter flyttade han till Finland för spel i Ässät. Efter det har det blivit 229 NHL-matcher och 188 matcher i KHL. Han har även hunnit med en mycket lyckad sejour i Timrå säsongen 2008/09 då han på 51 matcher svarade för 15 mål och totalt 41 poäng.

Från och med nästa säsong kommer Wandell spela för sin tredje klubb i elitserien/SHL, Örebro. Men vad var det som lockade honom tillbaka till svensk hockey redan nu? Hockeysverige.se reste till Behrn Arena för att ställa den och många fler frågor till landslagscentern. På vägen till intervjun möter vi Örebros målvakt Julius Hudacek som nickar uppskattande när vi berättar att det är Wandell vi ska träffa. När Tom Wandell kommer upp till intervjun efter lagets träning har han med sig två koppar gott svart kaffe och vi båda slår oss ner i det han och laget tillsvidare kallar för Teorirummet.
– Det som fick mig tillbaka till Sverige var först och främst familjesituationen. Den var inte bra alls i Ryssland. Sedan kände vi att tre år för mig i Ryssland räckte. Min plan efter NHL var att ta några säsonger i Ryssland för att sedan åka hem, säger Tom Wandell och fortsätter:
– Jag har följt planen och det kändes helt rätt med tanke på familjesituationen att komma hem till Sverige och spela.

Vad är den stora kontrasten mellan NHL och KHL som liga betraktat?
– Det fysiska spelet finns inte på samma sätt i KHL. Sedan är det inte lika liten rink. Jag misstänker att det är många som säger det jag säger, men det är den stora skillnaden och att det inte går lika fort. Samtidigt är det väldigt många tekniska spelare i KHL vilket gör att tempot drivs ner litegrann eftersom det är många som vill åka runt och dribbla lite.

Och socialt vid sidan av hockeyn?
– Det var nog den svåra biten. Man kommer bort lite socialt eftersom man inte riktigt kan vara med i lagandan på samma sätt som man kan här hemma. Så kände jag i alla fall. Just på grund av språket men även för att mentaliteten där är lite annorlunda också.
– Det har heller aldrig varit någon plan att jag skulle ha något långtidskontrakt i KHL utan jag har betat av det lite säsong till säsong.

Behärskar du ryska språket efter dina säsonger i KHL?
– Det behärskar jag inte bra alls (skratt). Det har varit lite pinsamt senaste året, att jag nästan inte har lärt mig någonting. Ryssarna har börjat fråga ”Du har varit här en massa år, har du inte lärt dig någonting?” Jag brukar svara ”Jo, jag plockar upp några ord, men jag föredrar att prata engelska”.
– Jag har varit dålig på att lära mig och det tror jag beror på att jag tagit det år från år, att jag trott att jag kanske inte skulle ha stannat längre än en eller två säsonger. Nu råkade det bli lite längre tid.

Var har du spelat din bästa hockey, i KHL eller NHL?
– Stundtals har det varit bra i KHL. Egentligen har jag bara haft halva säsonger som varit bra där, försäsongen och halva ligaspelet sedan har jag dippat.

Varför har det blivit så?
– Det är många faktorer, men den sociala biten kanske har gjort att jag inte tyckt hockeyn varit lika rolig. Jag tycker också att jag har saknat den här gnistan senaste säsongerna.

Kände du ändå att din hockey fungerade bättre i KHL jämfört med NHL?
– NHL är ändå roligare såklart i och med att det är en högre nivå, men där hade jag en väldigt defensiv roll. Jag är inte en så defensiv spelare som jag blev i NHL. Jag fick ta den rollen och vill man vara kvar där så var det bara att ta den.
– Jag anpassade mig efter den rollen och sedan blev jag kvar där under många år. När sedan istiden började minimeras tröttnade jag på det där och då vart det KHL-alternativet. Jag tog det beslutet ganska snabbt efter att jag kände mig klar med att vara i facket som defensiv spelare.
– Jag tog heller aldrig det här steget för att kunna producera som en första eller andra ”lajnare” måste göra i NHL. Det är inte så lätt att ta det där steget eftersom det är en jättekonkurrens och man ska mer eller mindre producera varje match år ut och år in och visa en stabilitet för att ta en sådan plats.

GettyImages-160304273

Känner du en besvikelse över att det inte blev längre tid i NHL?
– Nej, det känner jag faktiskt inte. Jag tycker att jag har gjort det bra ändå. Det har varit många faktorer som spelat in med småskavanker jag haft genom åren med axlar och korsband som har rykt. Det har gjort att jag har kört en del rehabilitering och sprutor för att kunna spela.
– Jag har kört på, men sedan är det klart att jag inte vet hur jag kommer känna efter karriären, om jag hade kunnat göra något annorlunda, men jag känner mig väldigt nöjd hittills med att ha spelat många säsonger där borta och även KHL.

Nu är det inte på det viset att Tom Wandell har gett upp hoppet att en dag få återvända och spela i NHL.
– Nu tar jag lite steg för steg och nu är jag hemma i Sverige. Då tar jag väl egentligen ett steg nedåt igen men jag är ganska nöjd med det just nu. Sedan får man se, man vet aldrig hur bra det kommer att gå. Klart att det vore väldigt roligt att prova på NHL igen nu eftersom jag varit borta där ifrån fyra år ungefär.
– Jag börjar känna det där suget igen, men samtidigt går åren och jag blir inte yngre. Om det skulle komma på tal igen så skulle jag absolut vara redo för att ta en defensiv roll i NHL igen, men jag är jättenöjd med situationen som den är här i Örebro.

bergfors

Niclas Bergfors.

Två spelare som har följts åt sedan junioråren i Södertälje är Tom Wandell och Niclas Bergfors. Båda har stått på gränsen till att etablera sig i NHL, båda valde sedan spel i KHL och båda har till den här säsongen återvänt till SHL. För Bergfors del till Linköping.
– Vi har pratat om det, att våra vägar har korsats många gånger. Det har varit grymt kul i sig även om vi aldrig tänkt att vi skulle spela längst bort i östra Ryssland. Ändå har vi nu spelat i båda dom lagen som finns där borta.
– Ingen av oss har egentligen valt det. Vi har blivit trejdade dit, fått bita lite i det sura äpplet och barakört på eftersom det är så det fungerar. Jag kan känna en viss stolthet i att jag ändå har just kört på och inte skitigt i allt och stuckit hem. Jag tror att han känner samma sak.

2015-01-06 10_53_34-Гол. 5_2. Ванделль Том (Адмирал) кистевым броском отправляет шайбу в ворота сопе

Tom hann med fem KHL-klubbar. Här i Admiral Vladivostoks tröja.

Tom Wandell spelade förra säsongen i sin femte KHL-klubb på fyra säsonger, Amur Khabarovsk. Där svarade han för fyra mål och totalt 16 poäng på 55 matcher.
– På sidan av isen var det tufft eftersom familjen var kvar hemma och inte skulle komma över så mycket. Dom inte tyckte helt enkelt inte att det var så härligt att bo där.
– På isen kändes det väldigt bra till en början. Men det var samma där att jag hade gnistan i början, men sedan var det mycket som inte stämde utanför isen och då tröttnade jag efter ett tag. Det är så jag har känt.
– Sedan kan man hamna i olika lag och det kan vara bättre i andra delar av Ryssland med familjesituationen. Exempelvis om man spelar runt Moskva eller i St. Petersburg, dom här lite finare ställena.

Vad är det som inte har fungerat vid sidan av?
– Just att familjen inte varit med eftersom dom inte har känt sig säkra. Allt med säkerhet, trafik och så vidare. Det var galet många grejer. Här i Örebro känner jag och familjen oss säkra och då blir det en harmoni runt familjen.

Antagligen blir du en bättre hockeyspelare då också.
– Ja, det är så jag känner. Man känner sig lugnare vid sidan av, har familjen nära och att kunna vara i Sverige. Det känns ganska fantastiskt.

Ishockey, Euro Hockey Tour, Sverige - Finland

Varför valde du just spel i Örebro då du bor i Stockholm?
– Vi kollade på lag nära Stockholm eftersom vi ville vara nära familj, släktingar och vänner. Det behövde inte vara just Stockholm men i närheten. Då fanns det egentligen inte så många lag men då kom vi i kontakt med Örebro. Det kändes bra redan från början när vi pratade med varandra och det var vad det till slut föll på.

När du spelade i Timrå 2008/09 svarade du för fina 15 mål och totalt 41 poäng, kan vi förvänta oss något liknade från dig kommande säsong?
– Ja, det tror jag. För mig personligen känner jag kring det här med gnistan att jag ska kunna gå in och kriga lite hårdare. Jag har utvecklats mentalt men inte haft just den här gnistan i KHL. Den känner jag är på väg tillbaka nu.
– Förhoppningsvis gör det att jag hittar spelet lite mer, kan kriga in lite poäng och hjälpa till att vinna matcher åt oss.

Vilka krav ställer du på din egen prestation, det är inte att ”bara” kliva in i SHL?
– Jag har varit borta ett tag i NHL och KHL så jag har inte riktigt koll på hur det har utvecklats här, men dom säger att det går väldigt fort. Jag kan ju åka skridskor så jag hoppas att det inte kommer vara något problem som att jag inte kommer att hänga med, säger 29-åringen med ett leende.
– Det känns jättespännande att få se hur ligan har utvecklats på alla fronter.

Tom Wandell spelade i Tre Kronor senast för två säsonger sedan, men nu hoppas han på att få göra comeback i landslaget under säsongen.
– Jag har varit med mycket till och från under min tid i KHL, men även när jag var i NHL. Tyvärr fick jag inte med mig något VM eftersom det var en del skador som satte stopp för det då.
– Jag satsar givetvis på att spela bra här i Örebro. Får jag sedan dessutom vara med i Tre Kronor så är det en bonus.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 23 september
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
15:15 Malmö - Färjestad SHL
18:00 Linköping - Leksand SHL
18:00 Timrå - Modo SHL
18:00 Rögle - Växjö SHL
18:00 Frölunda - Luleå SHL
söndag 24 september
06:05 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
12:00 Leksand - Djurgården SDHL
12:00 Brynäs - Linköping SDHL
12:00 HV 71 - AIK SDHL
12:00 Modo - Luleå SDHL
16:00 Frölunda - SDE SDHL
20:00 Lugano - Zürich National League
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan