Oliver Kylington.
Nyheter

Kylington om livet i ökända staden: ”Hörde skottlossningar då och då”

ANNONS

Han fick NHL-debutera för Calgary och gjorde stora framsteg under fjolårssäsongen. Nu berättar Oliver Kylington för hockeysverige.se om succén i Nordamerika, JVM-nobben och livet i en av USA:s mest ökända städer.
– Det är mycket gäng, droger och allt möjligt, säger backen om Stockton.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Oliver Kylington lämnade Sverige för Calgarys organisation inför förra säsongen. Det blev en resa för den 19-åriga backen som började i AHL för Stockton Heat och avslutades med NHL-debut. Nu hoppas många på att Kylington ska ta klivet in och säkra en tröja i Calgary. Men hur ser han själv på kommande säsong och hur blickar han tillbaka på NHL-debuten? Hockeysverige.se stämde träff med honom på ett fik uppe på Östermalm i centrala Stockholm. Över en latte berättar han med ett leende på läpparna om debuten.
– Det var kul, något som jag jobbat för sedan jag var lite och givetvis drömt om. Det var verkligen en speciell känsla.

Kylington fick spela 17.22 minuter när Flames gästade Minnesota och vann med 2-1.
”Oliver var duktig. han skötte sig bra i defensiven och vågade ta initiativ framåt. Men som lag skapade vi inte så mycket ikväll”, sa Mikael Backlund till Expressens Gunnar Nordström efter matchen.
– Jag fick beskedet dagen innan att jag skulle spela, säger Kylington och fortsätter:
– Jag hade svårt att sova på natten, hade pirr i magen, ringde runt till familjen… Det var lite av samma känsla som när jag visste att jag skulle få göra SHL-debut. Typ en sådan känsla fast värre. Det var trots allt NHL nu och det är där man vill spela och vara.
– Pappa och lillebrorsan satt på läktaren, vilket gjorde det ändå mer speciellt. Vi har pratat om sedan jag var liten att han skulle se min första NHL-match.

Johnny Oduya. Foto: Ronnie Rönnkvist

Backen från Stockholm passade även på att ringa sin goda vän i Dallas, Johnny Oduya, innan matchen.
– Ja, jag ringde Johnny (skratt) och satt i telefon med honom rätt länge. Faktiskt samma dag till och med. När jag skulle ta min vanliga powernap så satt jag i telefon med honom istället. Han sa bara ”spela som du brukar göra så kommer det gå bra, tänk bara att det är en vanlig match”.

Hur upplevde du ditt eget spel i matchen?
– Jag har fått den frågan ganska många gånger och det jag brukar svara är att jag tyckte att tempot var likadant om jag jämför med dom bästa ligorna i världen. Det är mer spelarna som är skillnaden, vad dom klarar av att göra för finesser. Det är ju en helt annan nivå eftersom det är världens bästa liga, där också världens bästa spelare lirar. Alla är bra på sin sak, vilket man verkligen ser.

Med facit i hand, när du nu fick den här chansen till NHL-spel, känner du nu efteråt att du var mogen för spel på den här nivån?
– Ja, det tycker jag faktiskt. Under hela säsongen har jag fått spela otroligt mycket i AHL. Jag tror aldrig jag har lärt mig så mycket under min karriär som jag har gjort den här säsongen.
– Det är i försvarszonen som jag har haft mina dippar men där har jag blivit mycket mer komplett och trygg i mig själv. Jag vet hur jag ska göra och spela i försvarszonen. Framförallt har jag tagit stora steg efter jul när det gäller den sidan av banan. Samtidigt har jag växt som person, fått mer rutin och tyckte att jag var värd den chansen och även gjorde det rätt bra.

”HAR SAGT ATT JAG HAR GODA MÖJLIGHETER ATT SPELA I NHL DIREKT”

Större delen av säsongen tillbringade Oliver Kylington i AHL hos Stockton. Där blev det fem mål och totalt tolv poäng.
– Jag har, som sagt var, lärt mig väldigt mycket under säsongen där, fått mer rutin, vet bättre vad man kan och inte kan göra. Helt enkelt lärt mig hur nordamerikansk hockey fungerar.

Det blev bara 47 matcher under säsongen för honom och anledningen till det var en tuff tackling mot huvudet som tog illa.
– Jag var skadad i nästan fyra veckor efter att jag fått en hjärnskakning. Efter att jag kommit tillbaka spelade jag tre veckor, sedan blev jag uppkallad till Calgary.
– Hjärnskakningen fick jag efter en armbågstackling. Det var ingen ”open ice” utan det var mot sargen så smällen tog mot plexiglaset. Jag spelade klart matchen, men på kvällen började jag må dåligt. Sedan blev dom symptomen bara värre och värre, men nu är allt bra, säger Kylington som även ådrog sig en hjärnskakning som junior då han spelade i Södertälje.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Staden Stockton, där Oliver Kylington spelar, har gjort sig känd på senare år för sin kriminalitet, något som han har märkt av om än på lite avstånd.
– Staden är verkligen kriminell… Det är mycket gäng, droger och allt möjligt. Jag tycker det var okej ändå, även om jag hörde skottlossning lite då och då. Jag trivdes även om jag inte kände mig direkt hemma där.

Såg du mycket av den här kriminaliteten på närmare håll?
– Jag såg lite skumma folk som dealade lite på gatorna och så där. Det var några områden som vi inte skulle besöka, vilket polisen hade sagt till oss.
– Det som bra var att Stockton låg så pass nära San Francisco, Sacramento och San José. Närmsta storstad låg bara 30 minuter med bil från oss. Det var ändå kul att bo där, men bra att det även fanns något annat att göra i närheten.

Om vi blickar framåt lite, räknar du med att inleda säsongen i Stockton eller Calgary?
– Jag ska inte säga att jag räknar med någonting. Hockeyvärlden fungerar så att du måste bevisa och jobba för en plats. Jag jobbar för att ta en plats från början och försöka gå så långt som möjligt i ”training campen”. Klart att jag hoppas att få göra några matcher redan från början. Dom har sagt att dom är nöjda med mig och att jag har goda möjligheter att ta en plats redan från början av säsongen. Jag siktar på att inte göra dom besvikna.

OM JVM-NOBBEN: ”VAR SOM ETT SKÄMT”

Kylington var nyligen över på en camp i Calgary och fick där höra att klubben tror på honom.
– Det var en camp som var på sju dagar, men jag fick åka hem efter fyra dagar. Jag behövde inte vara kvar där så länge. Jag var med och gjorde ett fys-test och två is-pass. Det var där jag fick dom här bra nyheterna. Jag tror att det är bra, inte bara för mig, utan för vilken hockeyspelare som helst att få höra sådana grejer av sin klubb, att dom tror på dig. Det är en bra tändvätska.

Om det blir Stockton från början, känner du då en besvikelse?
– Verkligen inte. Jag vet att jag har tiden framför mig och att det bara är en tidsfråga innan jag spelar i NHL. Det är bara att jobba på.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Förra säsongen var det många, inte minst Oliver Kylington själv, som höjde på ögonbrynen när han inte kom med till JVM. När den 19-åriga backen med AIK som moderklubb tittar tillbaka på det så skakar han först lite på huvudet innan han säger…
– Jag var såklart besviken. Det var som ett skämt, men jag vet inte vad jag ska säga. Jag tar inte ut laget och jag respekterar hans (Rikard Grönborg) val.

Blev du mest besviken eller förbannad?
– Lite både och. Det gick ändå över rätt snabbt eftersom jag fokuserade på hockeyn där borta. När jag fick höra nyheterna var det klart att jag blev besviken och förbannad. Jag grubblade på det någon dag, men sedan var det bara att gå vidare. Jag menar, vad kan man göra? Det fanns ingenting att göra åt det.

Du tackade nyligen nej till att vara med i Juniorkronorna, varför?
– Jag har haft en bra dialog med Tomas Montén. Calgary, eller vi tillsammans, har lagt upp en liten plan för mig under sommaren med fysen och hur jag ska träna. Dom har gett mig raka linjer, att jag ska jobba stenhårt i gymmet och lägga ner mycket tid på det.
– Jag har inte velat gå emot deras ord så jag pratade med Tomas om att jag vill lyssna på Calgary och följa deras råd. Jag har också sagt att jag verkligen ställer upp i JVM i framtiden trots att jag inte kan vara med på dom här uppdragen i början. Det fungerar bara inte för mig tidsmässigt. Annars hade jag verkligen tackat ja till landslaget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL