Sebastian Collberg.
SHL

Rögle – klubben som får fart på tidigare juniorstjärnor: ”Kanske kan få en utveckling som Cehlin och Wännström”

ANNONS

Rögle har blivit klubben dit tidigare svenska JVM-stjärnor tar sig för att blåsa liv i karriären igen. Nu hoppas Sebastian Collberg på att kunna göra samma sak.
–  Jag kanske kan få en utveckling som Cehlin, Wännström och dom killarna hade, säger Collberg till hockeysverige.se.

Sebastian Collberg är tillbaka i svensk hockey. Juniorvärldsmästaren från 2012 lämnade Sverige och Frölunda efter säsongen 2013/14 för att ta en plats i New York Islanders. Men en del småskador och sparsamt med istid gjorde att han nu valde att flytta hem till Sverige och spel för Rögle.
– Visionen när jag åkte över till Islanders var att kunna spela i NHL, självklart. Sedan visste jag att det var en tuff väg dit. Det är trots allt väldigt många bra spelare där borta, säger Sebastian Collberg på telefon till hockeysverige.se från hans nya hemstad Ängelholm.

Blev det som du förväntade dig förutom att du inte fick chansen i NHL?
– Nej, så blev det inte. Jag hade två tuffa år där borta. Sista säsongen fick jag minimalt med speltid och jag kände att jag inte fick någon riktig kontinuitet i mitt spel. Fösta säsongen hade jag väldigt mycket skador som jag drogs med.

Varför tror du att det blev mindre speltid för dig andra säsongen?
– Jag vet egentligen inte. Jag kände också att jag själv inte hittade det spelet som jag ville och kände att jag kan ligga på nivåmässigt. Det har varit tufft och när det blir så är det svårt att komma in och få en plats i powerplay och sådana grejer.
– I stället har jag varit mer i en tredje och fjärde kedja den här säsongen och fått spela lite boxplay och sådana grejer som jag kanske känner själv inte är mina styrkor. Det har också varit lite tufft.

BB131229JM005

Collberg var en storstjärna i juniorlandslaget.

Som junior var du lite av en poängmaskin. I Frölundas SuperElit säsongen 2010/11 gjorde du bland annat 44 poäng. På två säsonger i farmarlaget Bridgeport blev det 28 poäng på 85 matcher. Varför fick du det inte att lossna poängmässigt i AHL?
– Klart att det också var tufft, men jag får tänka lite långsiktigt också. Nu har det varit några tuffa säsonger som jag kan lägga bakom mig och sedan förhoppningsvis bygga något positivt ifrån det. Men jag känner även att jag har lärt mig av det också.

Vad tar du med dig för positiva bitar från dina två säsonger i AHL?
– Spelstilen som dom har där borta som är tuffare och att man måste vara lite starkare. Jag hoppas kunna föra in det i mitt spel här hemma också. Det är väldigt mycket upp och ner i spelet där borta samtidigt som jag tycker att SHL har blivit en snabbare liga mot vad den var när jag åkte över.
– Jag har kollat ganska mycket på SHL under säsongen som har varit och jag tycker att det ser mycket roligare ut hockeymässigt nu.

Sebastian Collberg bodde en bit utanför New York i en mindre stad vid namn Milford. Även om det inte fanns så jättemycket att göra i själva stan vid sidan av hockeyn så trivdes han ganska bra.
– Det var bra och det var ett bra gäng med killar i laget. Dessutom hade jag tjejen (Josefine) med mig över. Första säsongen var även (Johan) Sundström och (John) Persson i laget och som hjälpte mig lite där borta. Det har funkat bra.
– Bridgeport var där vi spelade, men vi bodde i Milford. Det kanske var en kvart med bil från själva hallen. Milford är en ganska liten stad och det fanns inte så mycket att göra där. Det fanns ett tåg som tog en och en halvtimme om man ville in till Manhattan. Det var oftast det som vi gjorde om jag hade någon ledig dag ibland.

Känner du en besvikelse över att du inte fått chansen i NHL?
– Både ja och nej. NHL är världens bästa liga och det är svårt att slå sig in där, men att få spela där var såklart målet. Nu får jag bygga upp något här hemma samtidigt som NHL inte försvinner. Det finns folk som kommer dit efter att dom har varit och försökt där tidigare.

Kan du se spel i Rögle och SHL som en studsmatta tillbaka till NHL?
– Ja, det är vad jag hoppas på, att jag får den utvecklingen jag vill ha här. Bygga upp något bra och hoppas på att komma tillbaka dit någon gång.

Ny klubbadress blev alltså Rögle för 22-åringen från Mariestad.
– Jag tycker att Rögle har något bra på gång. Det är en ganska ung grupp med killar och det känns som att dom vill bli bättre och bättre för varje år. Nu tog sig inte Rögle till förra säsongen, men jag tror att man kommer att bygga upp mer och mer för varje säsong som kommer.

collberg

Sebastian Collberg hoppas också på att han får en större roll i Rögle jämfört med vad han kanske hade fått om han valt att återvända till sin gamla klubb, Frölunda.
– Det är var jag hoppas på. Jag kanske kan få en utveckling som (Patrick) Cehlin, (Sebastian) Wännström och dom killarna hade under säsongen och som också kommit tillbaka från USA.

Vad kan vi förvänta oss av dig nästa säsong?
– Jag vill fortfarande vara den snipern som jag var på juniornivå, att jag kan vara det även på seniornivå. Sedan kommer jag att kriga på i varje match, jobba stenhårt där ute och även göra lite kassar den här säsongen.

Finns det en liten revanschkänsla i kroppen efter dina två halvdana säsonger i Bridgeport?
– Självklart är det så. Inte bara då för andra människor utan mest för mig själv så att man vet att man kan, avslutar Sebastian Collberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL