SENT AVGÖRANDE. Nick Bonino och Phil Kessel jublar efter det sena segermålet.
San José

Sent avgörande gav Pittsburgh första vrålet: ”Använde speeden till vår fördel”

Allt pekade mot förlängning. Då slog den fruktade HBK-kedjan till. Nick Boninos sena 3–2-mål gav Pittsburgh Penguins kommandot i Stanley Cup-finalen mot San José Sharks.
– Letang satte pucken rakt på min klubba. Det var inte det hårdaste skottet, men det hittade nätet, säger matchvinnaren efter vinsten i den första finalen.

Det var en blixtrande start på årets Stanley Cup-final som Pittsburgh Penguins bjöd på i den första perioden av första finalen mot San José Sharks hemma i Consol Energy Center. Penguins hade 14–5 i skottfavör efter första perioden, men framför allt 2–0 i mål.

Rookieduon Bryan Rust och Conor Sheary sköt varsitt mål inom loppet av 62 sekunder och gav hemmapubliken ett ordentligt adrenalinpåslag i den första finalen i Pittsburgh sedan man bärgade bucklan 2009.
– Det är så vi vet att vi kan spela. Vi använde vår speed till vår fördel och sköt allt vi hade på kassen, dominerade både puckinnehav och skott. Det var en riktigt bra första period, säger målvakten Matt Murray, som inte hade speciellt mycket att göra under öppningsperioden, till CBC.

Den andra perioden blev desto mer händelserik för 22-åringen. San José hittade snabbt sina ben och skapade match av det hela när Tomas Hertl reducerade i powerplay efter att ha rafsat pucken mellan benen på Murray. Målet gav Sharks energi och innan perioden var slutförd hade veteranen Patrick Marleau, 36, kvitterat genom att trä in pucken köksvägen.
– Vi tappade lite mentalt där i andra perioden, men det fixade vi i tredje, säger Murray.

Slutperioden var jämn och oviss till en början, men just som både spelarna och publiken började göra sig förberedda på en förlängning svängde det. Pittsburgh började skapa fler och fler chanser och med bara 3.33 kvar på klockan slog de till, Penguins mest pålitliga kedja i slutspelet.

Carl Hagelin och Kris Letang jobbade fram pucken till centern Nick Bonino som lyfte in segermålet till hemmapublikens stora glädje.
– ”Tanger” satte pucken rakt på min klubba. Det var inte det hårdaste skottet, men det hittade nätet, säger Bonino som tillsammans med Phil Kessel och Hagelin har svarat för 47 poäng i den så kallade ”HBK-kedjan”.

Sharks fick ett sista försök i powerplay, men lyckades inte kvittera. Penguins lämnar match ett med kommandot i serien och får chansen att koppla ett ännu starkare grepp om händelserna på hemmais i match två natten mot torsdag.

Pittsburgh – San José 3–2 (2–0, 0–2, 1–0)
Första perioden: 1–0 (12.46) Bryan Rust (6) (Justin Schultz, Chris Kunitz), 2–0 (13.48) Conor Sheary (3) (Sidney Crosby, Olli Määttä).
Andra perioden: 2–1 (03.02) Tomas Hertl (Joonas Donskoi, Brent Burns) spel fem mot fyra, 2–2 (18.12) Patrick Marleau (5) (Brent Burns, Logan Couture).
Tredje perioden: 3–2 (17.27) Nick Bonino (4) (Kris Letang, Carl Hagelin).
Skott: 41–26.
Pittsburgh leder serien med 1–0 i matcher.