Ovetjkin
VM 2016

Tre Kronor måste få stopp på stjärnorna: ”In under skinnet på dem och få dem ur balans”

ANNONS

Ett ryskt stjärnlag med en fanatisk hemmapublik i ryggen. Tre Kronor går in i kvällens tuffa gruppspelsavslutning som kraftig underdog, men med en stark tro på att man kan rubba hemmanationen. 
– Vi ska in under skinnet på dem och försöka få dem ur balans, säger Adam Larsson inför drabbningen.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför den sista gruppspelsomgången finns det fortfarande hopp om en gruppseger för Tre Kronor. Men då krävs det dels att Schweiz tar tre poäng mot Tjeckien, dels att svenskarna själva lyckas fälla den stora, ryska björnen i kvällens nervkittlande gruppspelsavslutning.

Ryssland började turneringen darrigt med en 0–3-förlust mot Tjeckien och en oväntat tuff 6–4-seger mot gruppjumbon Kazakstan. Efter det har laget börjat komma i gång på allvar och avfärdat motståndare efter motståndare utan problem. Att man numera har Washington Capitals-trion Dmitrij Orlov, Jevgenij Kuznetsov och Aleksandr Ovetjkin i laget har inte gjort utgångsläget sämre.

Kuznetsov gjorde ett konstmål i debuten mot Schweiz, ett mål Ovetjkin assisterade till. Orlov hade å sin sida två assist i gårdagens 3–0-seger mot Norge, där Ryssland passade på att vila förstamålvakten Sergej Bobrovskij samt nyckelspelarna Anton Belov och Sergej Moziakin.

Ryssland har många offensiva hot och den svenske backgeneralen Adam Larsson menar att alla former av disciplin är avgörande för utgången i kväll.
– De har kanske tre förstalinor i det där laget, så det gäller att vi minimerar misstagen bakåt annars kommer det att kosta oss. De har storstjärnor som kan få en att se riktigt dum ut om man inte är med i matchen, säger Larsson.
– Men det ska bli en rolig utmaning för hela laget. Vi har bara mött tjeckerna av stornationerna än så länge, men vi såg ju hur det gick. Gör man en dålig period kan det kosta oss matchen. Det gäller att vi gör 60 bra minuter.

Larsson, till vardags i New Jersey Devils, har sett en hel del av Ovetjkin och Kuznetsov under året eftersom han spelar i samma division som deras Capitals. Att inte ge skickliga spelare utrymme är det viktigaste. Därefter att vara lite extra elak mot dem.
– De gillar inte när man spelar hårt och tajt, så det är något vi måste göra bättre. Att få dem ur balans tror jag blir en nyckel. In under skinnet på dem och försöka få dem ur balans.

Nyanlände Mattias Ekholm, som gör debut i årets VM i kväll, hoppas även att Tre Kronor ska kunna få åskådarna att tappa lusten med en bra öppning.
– Starten kommer bli viktig, att få publiken ur matchen och inte låta dem få något tidigt mål, för då är publiken ännu mera med, menar Ekholm.
– Det är som att möta vilka spelare som helst. Man får inte tänka på att det är världsstjärnor, utan ta ned dem på jorden i sin egen skalle. Spela hårt, spela tufft och krympa ytor och inte ge dem för mycket skottchanser. Inte försöka ge dem för mycket.

Assisterande förbundskaptenen Johan Tornberg är helt övertygad om att Sverige kan ge Ryssland en match i kväll. Han tror att utmaningen kommer att locka fram det bästa hos de svenska spelarna.
– Det är världsspelare vi möter, det kan väl inte bli bättre än så? Om vi har en tävlingsnärvaro så tänker jag att alla spelare vill vara på spelplanen och vinna mot de bästa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL