UNDER PRESS. Elvis Merzlikins stoppade 42 skott i VM-premiären.
VM 2016

Elvis vägrade att lämna byggnaden: ”Han har gjort en fantastisk säsong”

ANNONS

Det fanns en anledning framför andra till att Lettland lyckades lugga Tre Kronor på en poäng i VM-premiären. Den unge lettiske målvakten Elvis Merzlikins stoppade 42 av 44 skott i övertidsförlusten.
– Han har gjort en fantastisk säsong och man såg ju i dag hur han räddade ganska många puckar, säger lagkamraten från Lugano, Linus Klasen, till hockeysverige.se.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lettland har haft sin beskärda del av heroiska målvaktsinsatser under sina unga hockeyhistoria som självständig nation. På 90-talet var det Arturs Irbe som var stor nationalidol på grund av sina framgångar i NHL. Därefter har veteranen Edgars Masalskis, som fortfarande är landslagsspelare och ingår i årets VM-trupp, stulit en del matcher. Och vem kan om möjligt glömma Kristers Gudlevskis insats i OS-kvarten mot Kanada i OS?

På fredagen fick Lettland kanske en ny målvaktshjälte. 22-årige Elvis Merzlikins stoppade 42 av 44 skott i VM-premiären mot Tre Kronor och tvingade fram en förlängning som slutade med en förlust efter Gustav Nyquists sena mål.
– Det smärtar att förlora den här matchen. Vi gjorde bort oss innan svenskarna sista mål. Svenskarna visar att de har ett bra lag och det var inte enkelt för oss, men jag tycker fortfarande att vi förtjänar att vinna, säger Merzlikins till iihf.com.

Elvis Merzlikins, som är draftad av Columbus Blue Jackets, har även schweiziskt medborgarskap och har spelat sin hockey i Lugano under merparten av karriären. Där har han haft den svenske målvaktstränaren Michael Andreasson som målvaktstränare de två senaste åren. Den gångna säsongen fick Merzlikins sitt stora genombrott i NLA och var slutspelets bästa målvakt med en räddningsprocent på 93,7 när Lugano tog sig till final.
– Han var fantastisk hela slutspelet och en bidragande orsak till att vi gick hela vägen till final, säger lagkamraten Linus Klasen till hockeysverige.se.
– Han har gjort en fantastisk säsong och man såg ju i dag hur han räddade ganska många puckar.

Trots att Klasen är full av beundran för sin lagkamrat tycker han att svenskarna borde ha gjort livet surare för Merzlikins.
– Vi skapar tillräckligt med målchanser för att göra fler än två mål. Sedan utnyttjar de våra misstag till att skapa sina chanser. Trodde vi att Lettland skulle bli en lätt motståndare i en VM-premiär trodde vi helt fel, säger Klasen som är nöjd med sin egen insats.
– Jag tycker att jag skapar i stort sett varje byte, men det handlar om att göra mål i hockey och vi gör inte tillräckligt med mål för att vinna efter full tid och det straffar oss. Men vi kommer att bli bättre ju längre turneringen går.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL