SKADEDRABBAD SOM FÅ. Olli Määttä har varit en synnerligen otursförföljd kille under sin NHL-karriär.
Pittsburgh

Skadedrabbad som få – historien om det finska backlöftet

ANNONS

Förra månaden kom boken ”Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor” ut. Här kommer ett smakprov ur boken, som innehåller spelarporträtt över 50 av hockeyvärldens största talanger. Det handlar om Pittsburgh Penguins finske back Olli Määttä som varit plågad av skador under hela inledningen av sin karriär. Och som nu är drabbad igen efter Brooks Orpiks fula huvudtackling under det pågående slutspelet…

Det som inte dödar, det härdar. Det är ett talesätt som troligtvis passerat genom Olli Määttäs tankar åtskilliga gånger de senaste åren. Redan tidigt i sin karriär har han satts på prov i form av skador, påssjuka — och cancer.

Av: Kajsa Kalméus

När Pittsburgh Penguins förlorade mot Colorado Avalanche den 21 oktober 2013 var Olli Määttä mer nervös efter matchen än innan densamma. Det var nämligen hans nionde NHL-match och Penguins organisationsledning stod nu inför ett val. De var tvungna att bestämma sig för om backen skulle spela den magiska tionde matchen eller om han skulle skickas tillbaka till juniorlaget London Knights i OHL. De t blev ett positivt besked. Den finske talangen fick stanna och 19 år gammal inledde han sitt rookie-kontrakt med Pittsburgh.

Här skulle sagan kunnat fortsätta utan bekymmer. Olli skulle kunna ta ytterligare steg in i finrummet, etablera sig i NHL och leva lycklig i alla sina dagar. Men riktigt så lätt gick det inte.

Backen, född i augusti 1994, spelade för London Knights under sin första tid i Nordamerika. Han draftades som 22:a spelare i draften och debuterade i NHL i oktober 2013.  Totalt gjorde Jyväskylä-sonen 78 matcher under säsongen 2013/14 och producerade 29 poäng. Tack vare det blev han den sjunde backen i Pittsburgh Penguins historia att bli klubbens Rookie of the year.

Det var efter den fina starten som motgångarna kom. Finländaren opererade en axelskada direkt efter Stanley Cup-slutspelet 2014, där Penguins åkte ut i konferenssemifinalens sjunde och avgörande match mot New York Rangers. Han läkte ordentligt under sommaren och hann bli hel till säsongsstarten 2014/15. I den första matchen mot Anaheim svarade han för tre assist och hyllades av både media och lagkamrater efter den snabba comebacken. Även den dåvarande coachen Mike Johnston var nöjd med vad han såg.
– Olli har inte spelat speciellt mycket på försäsongen och jag trodde att han kanske skulle få ett bakslag i sin första match. Men han gick åt motsatt håll. Han blev bättre och bättre ju längre matchen pågick, sade Johnston då.

Förväntningarna var minst sagt höga på den JYP-fostrade backens andra säsong i NHL. Då kom nästa bakslag. I slutet av oktober lämnade klubben besked om att Olli behövde opereras. Men denna gång var det inte en skada som behövde åtgärdas. Man hade redan innan säsongsstarten hittat en tumör i ynglingens sköldkörtel och det fanns en 85-procentig risk att den var elakartad. Finländaren hanterade beskedet med självsäkerhet.
– Jag känner mig precis som innan. Jag känner mig frisk och kry. Den enda skillnaden nu är att jag kanske har cancer. Det är tuffa nyheter, men det har inte påverkat mig speciellt mycket, sade Olli innan operationen.

Jim Rutherford, general manager för Penguins, var imponerad av mognaden som den unge talangen visade upp i samband med den läskiga nyheten.
– Det är fantastiskt att han kan fortsätta koncentrera sig och spela vidare. Han har hållit det för sig själv. Jag kan inte säga nog om Olli och hur bra han hanterat detta.

Under hela processen fanns organisationen där för att stötta finländaren och man var väldigt tydlig med att det viktigaste var att Ollie mådde bra. Det visade sig att tumören faktiskt var elakartad, men den unge backen var hela tiden övertygad om att allt skulle bli bra och litade fullt ut på lagets läkare och medicinska experter.

Bara sju dagar efter operationen var Määttä tillbaka på träningsisen, även om han åkte för sig själv. Den beräknade tiden han skulle vara borta var egentligen fyra veckor, men efter den snabba återhämtningen från axelskadan var lagkaptenen Sidney Crosby inte förvånad att han redan var tillbaka.
– Vi har vant oss vid det, sättet han kämpar och sättet han läker på, sade en imponerad Crosby.

Källor: Pittsburgh Post-Gazette, nhl.com, triblive.com, hockeysverige.se


Foto: Getty Images/Drew Hallowell

Hela historien om Olli Määttä läser du i Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor, en bok framställd av hockeysverige.ses redaktion och Aros Sport Media.

Boken finns ute nu och kan beställas via formuläret här nedan. Den kostar 395 kronor plus en fraktkostnad på 40 kronor. Det finns även en lyxutgåva inbunden i röd skinnimitation som levereras med ett skyddsomslag och är personligt numrerad 1-999. Det är alltså en begränsad samlarutgåva. Priset för den är 1 495 kronor plus 40 kronor i frakt.

Den här artikeln handlar om: