Kristian Vesalainen

Svensk mästare och U18-världsmästare på elva timmar

GRAND FORKS, NORTH DAKOTA. Runt 10.30 lokal tid kunde Kristian Vesalainen titulera sig svensk mästare. När klockan slog 21.30 var han U18-världsmästare. Det var en minst sagt intressant söndag för Frölundas finske stortalang.
– Det är helt sjukt, alltså. Först lyckades grabbarna vinna guldet hemma i Sverige, och sen vann vi finalen här. Det är helt otroligt, säger Kristian Vesalainen till hockeysverige.se.

Kristian Vesalainen har tillhört en av de absolut bästa finska spelarna i U18-VM-turneringen i Grand Forks, trots att han 99:a i 98:ornas VM-turnering. I finalen mot Sverige var han inte lika framträdande som tidigare under turneringen, men det spelade ingen större roll när det ändå rullade på ordentligt för det finska laget.

Hans söndag blev något utöver det vanliga. Rent av en unik upplevelse. Dagen började med att han blev svensk mästare på distans med sitt Frölunda, där han gjorde en knippe SHL-matcher under säsongen och sedan spelade fem slutspelsmatcher innan han åkte till Grand Forks. Sedan körde Finland över Sverige i finalen i U18-VM och gav den talangfulle finske forwarden ett SM-guld och ett JVM-guld inom loppet av bara elva timmar.

Kunde du se något av Frölundas match?
– Nej, jag såg inte matchen. Jag följde bara resultatet. Jag är så glad över att boysen tog guldet där. Jag hoppas att grabbarna firar ordentligt där hemma nu.

När kände du att guldet här var klart?
– Det var nog efter andra perioden, faktiskt. Då visste vi att vi skulle vinna det här.

Hur kommer ni fira det här?
– Jag vet inte riktigt. Vi får se, men jag tror att vi kommer vänta tills vi kommer hem till Finland, då ska vi fira ordentligt. Vi åker hem redan klockan åtta imorgon bitti.

Finland vann finalen med klara 6-1. Jesse Puljujärvi sköt tre av målen och steppade upp ordentligt i matchen.
– Alltså, han är helt otrolig. Han kommer bli en storstjärna.

Och då klarade Finland ändå av att vinna den här turneringen trots att man saknade både Patrik Laine, som skjutit nio mål i det finska slutspelet för Tappara, och backeleganten Olli Juolevi som spelar slutspel i juniorligan OHL. Två minst lika stora talanger som Puljujärvi.
– Vi visste att vi skulle ha ett bra lag även utan de två och ha bra chans att vinna. Och vi vann ju också.

Puljujärvi blev för övrigt den blott tredje spelaren genom tiderna att vinna både U18-VM och U20-VM samma år.
De två andra är Jason Zucker och Jack Campbell, som vann med USA 2010.