Nyheter

Småkronorna förlorade finalen stort: ”Vi var inte bäst när det gällde helt enkelt”

GRAND FORKS, NORTH DAKOTA. Det ville sig inte för Småkronorna i finalen i U18-VM i North Dakota. Finland tog sin mäktiga junior-dubbel och vann för första gången U20-VM och U18-VM på samma år. Finland vann matchen med 6-1 efter bland annat ett hattrick av Jesse Puljujärvi.
– Vi var inte bäst när det gällde helt enkelt, säger en nedslagen Lias Andersson till hockeysverige.se.

Småkronorna lyckades inte plocka hem sitt första guld i U18-VM den här gången heller. Finalen mot Finland var, mer eller mindre, avgjord redan efter första perioden där Finland gjorde 3-0 efter mål av Eeli Tolvanen, Otto Somppi och Eetu Tuulola. Sverige fick bara iväg tre skott på mål i perioden, men hade en puck i stolpen av backen Jacob Moverare vid 0-1-underläge.
– De fick ett tidigt mål och det kändes aldrig riktigt som att vi klarade av att resa oss efter det, säger Lias Andersson till hockeysverige.se.

Matchen som sådan påminde en hel del om när man i sensomras förlorade finalen i Ivan Hlinka Memorial i Tjeckien. Då låg man under med 1-4 efter första perioden mot Kanada och föll med 1-6.
– Jo, men lite så var det. Då fick vi också en dålig start på matchen. Det är något vi får sätta oss ner och jobba med. Vi är helt enkelt inte bäst när det gäller. Vi var det inte då och vi var det inte nu. Vi spelade dåligt idag. Vi skjuter bara 20 skott idag och gör man det så vinner man inte sådana här matcher.

I andra perioden fick Sverige två PP-chanser att reducera, men istället var det Finland som gjorde nästa mål till slut när Jesse Puljujärvi förvaltade ett friläge inte långt efter det andra missade svenska PP-läget och först minuten efter det målet sköt Lias Andersson finalens enda svenska mål med ett snyggt handledsskott från högerkanten som gick stolpe in.

Tredje perioden var inte mer än fem minuter gammal när Jesse Puljujärvi dunkade in 5-1 i numerärt underläge bakom inbytte Filip Larsson, som kom in i det svenska målet inför tredje perioden och det lilla svenska hopp som fanns när tredje perioden startade dog där och då.
Puljujärvi fullbordade sedan sitt hattrick i slutminuten när han fastställde slutresultatet till 6-1.

För Finlands del innebar det första guldet i U18-VM sedan 2000. Turneringen drogs igång 1999, när man bytte från U18-EM och USA och senare även Kanada anslöt till turneringen. Finland vann de två första upplagorna av turneringen.

Man blev också första europeiska nation att vinna U20-VM och U18-VM under samma år. Tidigare har USA (2010) och Kanada (2008) gjort det en gång var.