Robert Pettersson
PETTERSSON: 40 procent som spelar U18-VM faller bort till U20-VM

GRAND FORKS, NORTH DAKOTA. Jag sitter här och skådar ut över matcherna i U18-VM. Jag vet hur det funkar. Många, kanske uppemot hälften, av de här killarna som spelar den här turneringen kommer inte att vara med om två år när det vankas U20-VM. Det är så historiken ser ut.

Det finns ett klassiskt avsnitt av Fresh Prince of Bel-Air (en TV-serie som rullade om och om och om igen på Kanal 5 förr i tiden) där Carlton blivit kidnappad i sin roll som maskot för ‘University of Los Angeles’ när deras football-lag spelar någon viktig avslutande rivalmatch och det går åt helvete eftersom maskoten är en viktig del av deras lag. Han för tur med sig.
Så Will Smith klär ut sig till maskot och dyker upp i paus, för att låtsas vara sin dansante kusin men när spelarna i laget vill gnugga sig mot honom för att få tur så vill han inte vara med längre.

Will Smith börjar sedan förklara vilka grinollar spelarna i laget är som tror att de måste ha en maskot för att vinna matcher och kör därefter ett klassiskt pep-talk där han snackar om likt vilken Herb Brooks som helst drar igång ett mycket motiverande tal som taggar upp laget ordentligt.
Ända fram till han avslutar inför en drös uppeldade spelare med:
”This is the biggest game you will ever play” och får ett sista skränande ”YEAAAH!” till svar innan han förklarar att Sure, some of you will make it to the pros, but let’s be honest. For most of you this is the end of the line…. no more big games, no more free rides, no more honeys acting like you’re all that… let’s be honest, we don’t even now if half of you will graduate” och där har hela lagets inspiration dött.

Jag ska inte vara fullt så dramatisk här. Alla spelare – så länge de håller sig skadefria – har alltid en möjlighet att bestämma sitt eget öde. Men det finns något där i Will Smiths ord som stämmer ganska väl in med hur det här med juniorlandslagen fungerar också.

Att du spelar U18-VM innebär långt ifrån att du är med och ens spelar U20-VM två år senare med samma årskull.
Jag granskade kullarna från spelare födda 1980 fram till 1996 och därifrån kan jag konstatera att 54 procent av spelarna som spelar U18-VM går vidare och är med i U20-VM två år senare.
204 av 376 spelare.

Då ska vi så klart ha i åtanke att i de siffrorna av spelare som inte tagit sig vidare i vissa fall varit skadade (vad jag kan komma på handlar det om 6-7 fall) lagom till U20-VM och vissa som skulle varit med i U18-VM varit skadade till den turneringen, eller stoppats av juniorspel i Kanada. Men även där handlar det om ett fåtal spelare.
Vi ska även komma ihåg att André Burakovsky, Hampus Lindholm, Gabriel Landeskog, Oliver Ekman Larsson, Jacob Josefson, Magnus Pääjärvi, Erik Karlsson och Victor Hedman varit NHL-spelare när och därför missat U20-VM.

Men även om jag skulle räkna in de här spelarna som U20-VM-spelare, så landar vi ändå på runt 60 procent snällt räknat.
40 procent försvinner.

Det är bara för mig att se på 86-kullen som jag såg spela U18-VM i Minsk 2004. Två år senare var bara de båda målvakterna, tre backar och fyra forwards med i U20-VM.
Det är också det värsta exemplet på de här 17 kullarna. Men det finns inget exempel där färre än åtta spelare från U18-VM:et varit väck till U20-VM. Räknar man in skador och NHL-tapp så var det sju i 91-kullen, men då vet man å andra sidan inte om någon av de övriga U18-kvarvarande spelarna hade rykt om någon av de tre NHL-svenskarna dykt upp till turneringen.

Det beror så klart på två olika faktorer. Dels att det nästan uteslutande är två olika förbundskaptener som tar ut trupperna, men också så klart på att det händer väldigt mycket i spelarnas utveckling under de där två åren.

Det finns många exempel på spelare som inte spelat U18-VM alls, men som ändå har klarat sig ganska skapligt ändå och som spelat U20-VM.
Staffan Kronwall, Nicklas Grossmann Alexander Edler, Jonas Ahnelöv, Jonas Junland, Daniel Rahimi, Andreas Thuresson, Linus Omark, Anton Rödin, Marcus Krüger, Anders Nilsson, Mattias Bäckman, Andreas Johnson, Lukas Bengtsson, Gustav Olofsson, Dennis Rasmussen och Oskar Sundqvist är några exempel.

Två kanske ännu roligare exempel är John Klingberg och Anton Strålman, som inte platsade i sin kulls U18-VM, men sedan var med i U20-VM med kullen ett år äldre än deras egen åtta månader senare och gjorde två U20-VM.

Men kort och gott finns det något i Will Smiths ord som stämmer in här. För några spelare i det här laget så är det mycket möjligt att denna turnering kommer att bli höjdpunkten på karriären. Historiken pekar med fast hand åt det hållet.

Däremot är det väldigt svårt att peka ut vilka spelare av de som varit här i Grand Forks och spelat som skulle vara de kanske uppåt sju-åtta spelare som inte kommer göra U20-VM.
Det är liksom det som är hela grejen. Att man vet aldrig riktigt vilka det blir. Det behöver i sak inte ens bli någon som tappar sin plats för att den misslyckats med sin utveckling, utan det kan även bero på att någon som inte kom med råkar kliva förbi.

Så vi får se vad som händer. Det kan bli kul att kika tillbaka på det här om två år till att börja med. De här spelarna var hur som helst med i U18-VM när jag var i Minsk med 86:orna:
Marcus Nyberg, Emil Axelsson, Jesper Andersson, Fred Wikner och Marcus Niemi.

Och det är inte sällan det ser ut så där när man kikar igenom U18-VM-trupper genom åren.
Att har du inte riktigt den där kollen på juniorhockeyn, så kommer du förmodligen undra vilka vissa av spelarna överhuvudtaget är eftersom de av olika anledningar aldrig slog igenom som seniorer.
Har du följt turneringarna, kommer du så klart minnas alla spelarna, men du kommer ändå få känslan av ”Just fan, han var ju med där. Vad hände med honom egentligen?”

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten