Lias Anderssons straffmål.
Nyheter

Dubbla läckerbitar från Lias i JVM-thrillern: ”Man får ju bjuda publiken på lite godis också”

ANNONS

GRAND FORKS, NORTH DAKOTA. En av de stora förgrundsfigurerna i Småkronornas segermatch mot Kanada var Lias Andersson. Centern var med där det mesta hände. Han hade satte ett snyggt mål på ordinarie tid, kopierade Peter Forsbergs OS-straff mot just Kanada och hade första parkett på det där målet som videogranskades hem.
– Man får ju bjuda publiken på lite godis också, flinade Lias Andersson när han tillfrågades om sin straff efter matchen.

Lias Andersson centrar Småkronornas på pappret vassaste kedja i U18-VM. Han spelar med Elias Pettersson och Alexander Nylander på sidorna om sig. En kedja som spelat ihop sedan matchen mot Schweiz, och därefter har det blivit fyra raka segrar för Sverige och 25 gjorda mål för laget under de där matcherna.
Från kedjan i fråga har någon av deras klubbor varit med i tretton av de här målen. Lias själv har svarat för fyra.
– Vi har tagit steg för varje match, tycker jag. Sen har det klickat jättebra med Elias och Nyllet för egen del. Sen har laget tagit steg för steg också. Vi hade kollat mycket på video innan och visste hur vi skulle spela för att slå Kanada. Där måste man hylla Torgny också, hur han satt ihop det här för att kunna vinna, säger Lias Andersson till hockeysverige.se.

I matchen mot Kanada var Lias i händelsernas centrum ganska ofta. Han satte den första av de två straffarna som Sverige satte för att avancera till finalen. Ett lyckat försök till en kopia av Peter Forsbergs straff mot Kanada i Lillehammer, långt före han själv var född.
– Man får ju bjuda publiken på lite godis också, flinade den Lias Andersson efter matchen.

Som synes på bilden drog målvakten med sig målet med benskyddet i sitt försök att rädda straffen, men lika som synes trär Andersson n pucken där målet ska vara. Både målvakten och kanadensiske förbundskaptenen protesterade och ville att straffen skulle gå om.
– Jag tänkte väl att ”Nä, de får ju inte döma bort det här nu”, så lite nervös var jag väl men det var ju han som sparkade bort målet, så…

Han gjorde även ett spelmål, hans fjärde i turneringen, när han läckert satte 4-2. Ett läckert avslut efter ett eget initiativ där han sköt i ”fel” kryss på målvakten. Han åkte åt ena hållet och avslutade åt andra.
– Den satt rätt bra där.

Mot Slovakien i kvartsfinalen gjorde Andersson en solorajd som så höll på att leda till ett riktigt drömmål, men då stoppades han av målvakten när han försökte trä in pucken.

Det var väl skönt att få ett snyggt mål här nu då med tanke på senast?
– Ja, det är väl så. Det brukar jämna ut sig under en säsong sånt där. Men det var gött att den gick ribba in idag.

Andersson hade senare också första parkett när Småkronorna sköt 5-3. Ett mål som videogranskades hem efter lång överläggning. Elias Pettersson var den som fick in pucken till slut, men Andersson stod bäst placerad vid ena stolpen.
– Jag var helt hundra på att det var mål. Jag såg ju att pucken var inne, men sen vet man ju aldrig vad de har på sina bilder, men jag var helt hundra på att den var inne. Jag hörde ingen vissla och sen snackade jag med domaren och han sa att de bara skulle döma om pucken var inne eller inte, och det visste jag ju att den var.

Ändå tog det sin tid för videodomarna att komma fram till att det var mål.
– Man blir ju mer och mer nervös för varje sekund som går när det är videogranskning, men det var skönt att det blev mål.

Hur nervöst blev det där sen när Kanada fick göra både 4-5 och 5-5? Jag kan ju säga att jag trodde att det var klart när ni fick 5-3-målet där.
– Ja, det trodde väl vi också kanske. Det var väl det som sköt oss lite i foten. Vi hade två tvåmålsledningar som vi tappade och det får absolut inte hända, speciellt inte i en semifinal mot Kanada. Men ger man dem lillfingret så tar de oftast hela handen och det visste vi om innan, så det är lite slarvigt av oss. Men det var skönt att vi kunde vinna till slut.

Hur går det i finalen imorgon?
– Vi får ta hem det. Det är bara hårt jobb som gäller. Vi ska göra vår bästa match i turneringen så får vi se hur långt det räcker.

Hur har det gått mot dem i tidigare matcher?
– Resultatmässigt har det gått riktigt bra när vi mött dem faktiskt. Nu har de väl ett lite annorlunda lag, så vi får sätta oss ner och kolla på video och så där och se.

Du vet att Sverige aldrig vunnit U18-VM tidigare va?
– Jag hörde faktiskt det precis nu. Men vi får se till att ta det imorgon.

LÄS ÄVEN: Stoppade 54 skott i segermatchen
LÄS ÄVEN: ”En svensk hockeyklassiker – som få såg”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games