Filip Gustavsson
SHL

Svenska väggen som hoppas få knäcka Kanada

ANNONS

GRAND FORKS, NORTH DAKOTA. Han valde bort Skellefteå för Luleå för snart två år sedan och nu är han en av landets absolut största målvaktstalanger och är den givna nyckelspelaren när Småkronorna spelar semifinal mot Kanada i U18-VM i natt. Idag får ni träffa SHL:s yngsta målvaktsvinnare i ett längre reportage där han berättar om flytten till Luleå och om tiden precis efter utslagningen i SM-slutspelet som till slut tog honom till turneringen i Grand Forks.

Filip Gustavsson kommer få en hel del att stå i när Småkronorna spelar semifinal mot Kanada i natt. Det är den kanske enda självklara saken inför matchen.
Därför passade hockeysverige.se också på att träffa den 17-årige målvaktstalangen inför matchen.
– Det är väl alltid lite speciellt att möta nordamerikanska lag. De är väldigt fysiska och skjuter på allt. Jag tycker att det är mycket roligare att möta ett sånt lag. Man får mycket att göra, det är mer fart i matchen känns det som. Lite mer känslor, mycket trashtalk och allt möjligt, säger Filip Gustavsson.

Han har mött en del kanadensiska lag under de två senaste åren när han varit den givna ettan för det svenska 98-landslaget.
Man förlorade i två matcher mot Kanada i Ivan Hlinka-turneringen i höstas, en med 0-2 där sista målet kom i tom kasse och sen finalen där man åkte dit med 1-6 efter att ha släppt in fyra mål i första perioden.
Men säsongen säsongen innan vann man en och förlorade en match mot kanadensiskt motstånd i den årliga stora U17-turneringen i Kanada och inför den aktuella turneringen vann man med 4-3 i en träningsmatch där båda lagen för all del vilade spelare och Filip Gustavsson själv ännu inte hade kommit till laget.
– Mentalt tror jag ändå att vi är där, speciellt i och med att vi vann träningsmatchen innan här nu också. Så vi är inte i något mentalt underläge, utan jag tror att det kommer bli en riktigt bra match.

Snabba ryck efter uttåget med Luleå

Ja, Gustavsson kom ju in lite sent eftersom han lyckats spela till sig rollen som Luleås näst bästa målvakt redan som U18-spelare, vilket är mycket ovanligt.
Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström vägrade helt enkelt att släppa honom, trots att förbundet egentligen hade rätten på sin sida, och förbundsfolket och Osten hade en del duster runt Gustavsson, som själv lämnades utanför diskussionen helt och hållet på egentligen alla inblandades inrådan.
– Jag tog inte del av det där alls, utan det fick de lösa och sen fick det bli som det blev.

Men sen blev det snabba ryck när Luleå till slut blev utskåpade av Frölunda i den sjätte semifinalmatchen och bara två dagar senare skulle turneringen börja.
– Jag bytte om till fysgrejer där efter matchen, så kollade jag på telefonen och såg att Toggan (Bendelin) hade ringt redan. Så jag fick ringa upp direkt och då sa han att Marie, som håller koll på alla resor och det där, skulle ringa upp mig och sen satt hon där på kvällen och natten och ordnade ihop alla flygen. Det gick snabbt och smidigt. Jag fick bara några tider och sen följde jag dem.

Gustavsson packade ihop grejerna, flög till Göteborg dagen efter och sov över där innan han satte sig på ett plan som via ett par byten på vägen tog honom till Grand Forks till torsdag lunch.

De minst sagt märkliga förberedelserna för turneringen för Gustavssons del innebar också att han får klara sig utan föräldrastöd på plats under turneringen.
– Jo, det blev ju så i och med att det var så oklart om jag skulle vara med eller inte.

När Gustavsson klev in i turneringen och gjorde sin första match hade Småkronorna tappat poäng mot Lettland och förlorat stort mot USA – dock utan att målvakten Filip Larsson ska lastas för bakslagen. Med Gustavsson i mål har man vunnit tre raka matcher med ganska klara siffror. 8-1 mot Schweiz, 5-1 mot Ryssland och 7-2 mot Slovakien.
– Det har funkat okej tycker jag. Man har väl inte haft så mycket att göra, men vi har vunnit matcherna och det är ju det som räknas.

Satte dubbla åldersrekord i SHL under säsongen

Under säsongen som gick fick Filip Gustavsson stora rubriker när han blev rekordmålvakt i SHL. Dubbelt upp dessutom. Först var han den yngste målvakten att starta en match i SHL:s historia när han debuterade mot HV71 hemma i november och några dagar senare blev han den yngsta målvakten att vinna en SHL-match när Luleå slog Örebro borta.
– Det var skönt att ha hemmaplan direkt. Då var det folk i närheten som man inte ville göra bort sig för direkt, säger han och menar att det sedan i andra matchen var skönt att det var tvärtom. Skönt att det var bortaplan.
– Det var ingen man kände och det var liksom bara hockey. Se var det var skönt att få en revansch så snabbt och inte gräva ner sig.

Totalt blev det sex SHL-matcher under säsongen för Gustavsson, tillräckligt mycket för att få ett A-lagskontrakt vid tidigare ålder än nog själv hade räknat med inför säsongen där han startade med spel i Ivan Hlinka-turneringen med Småkronorna och fortsatte med J20-spel i Luleå innan det blev en rätt markant målvaktskris i Luleå med både Joel Lassinantti och Daniel Larsson skadade som framkallade en tidig debut. Men lagom till den tredje matchen han gjorde för klubben så handlade det inte längre bara om skador på alla de övriga målvakterna och mot slutet av säsongen hade han blivit uttalad tvåa bakom Lassinantti.

Målvaktstränarfrågan fick honom att byta Skellefteå mot Luleå

Men vad var det då som fick honom att byta bort Skellefteå mot Luleå för snart två år sedan? Gustavsson, som vann TV-pucken med Västerbotten, var lovande nog att få spela J18-hockey med Skellefteå redan som pojklagsspelare och länge såg det ut som att han skulle stanna i klubben.
– Jag fick ju förmånen att spela J18 ett år tidigare, men sen när det om till gymasieåret där så kände jag ju att det var självklart att jag skulle fortsätta spela i Skellefteå, men jag åkte ändå upp och kollade hur det var i Luleå och då visade det sig att de hade målvaktstränare på halvtid som var med på typ varje ispass med juniorerna och i Skellefteå så hade vi inte riktigt så.

Och det var det som fällde avgörandet.
– Jag hörde med Skellefteå om de skulle skaffa målvaktstränare till J18 och J20, men det blev liksom inget. De ville inte lägga resurser på det då, och då var det ett ganska enkelt val för mig att få den utbildningen som var i Luleå.

Målvaktstränaren han haft i Luleås två juniorlag är Linda Blomquist är och dotter till Mats Blomquist som var målvakten som tog upp Luleå till Elitserien 1984.
Hon visade snabbt att hon ville hjälpa Gustavsson efter att han varit uppe och kollat in vad Luleå hade att erbjuda.
– Vi spelade matcher och jag fick några sms där hon skrev att hon tyckte jag gjorde en bra match och vad jag kunde förbättra. Sen träffades vi på regionscamper och jag tyckte att hon var riktigt bra och pedagogisk.

Under sina två år i Luleå känner Gustavsson att han mestadels har utvecklat sin teknik, vilket kanske inte känns helt ologiskt när man går från att inte ha haft målvaktstränare till att ha en.
– I Skellefteå var det mer att bara ta pucken. Nu är det väl lite mer strukturerat, men ändå kunna ha de fria tyglarna att ta de första skotten, men sedan kunna hitta tillbaka till målet och inte jaga för mycket och vara FÖR aggressiv. Lite att strukturera upp det mer i målet. Sen har vi tränat mycket på närspelet också.

NHL-draften hägrar: ”Det är en cool tanke, en häftig känsla”

Det är viktiga tider för Filip Gustavsson nu för tiden. U18-VM handlar så klart i första hand om att vinna medaljer, men det är också ett skyltfönster mot den kommande NHL-draften. Alla scouter som är något, befinner sig i Grand Forks just nu för att göra sina sista scoutningar av en stor del av det som kommer gå i draften i sommar och Gustavsson tippas allmänt kunna bli den målvakt som går allra tidigast i draften.

Hittills har han träffat på en del som velat snacka med honom, som sig bör.
– Det är väl 15 klubbar kanske, runt där. Sen vet jag inte hur många som pratat med bara agenten eller Linda och Gusten (Törnqvist, målvaktstränaren i A-laget) där hemma. Så det är väl en del.

Och fler lär det bli nr det vankas combine inför draften senare i vår.

– Men det är bara att försöka marknadsföra sig så gott man kan, och sen är det att spela hockey och bara vänta och se.
– Men det är en cool tanke. Det är en häftig känsla. Man förstår nog inte hur stort det är kanske, säger han vidare om hur hans potentiella NHL-framtid kommer att avgöras om två månader.

Hur mycket han bryr sig om det ständiga flödet av scoutinglistor? Han tar dem som han borde. Med en nypa salt.
– Det är ju inte scouterna som gör listorna, så. Sen är det väl lite opålitligt också, så man kan ju inte titta för mycket på det och tro att det är lugnt för att man har en speciellt ranking eller så, säger han samtidigt som han medger att det är svårt att komma bort från diskussionerna om de där listorna.

– Klasskompisar, flickvän och sånt säger något till en och sen får man försöka låtsas som att det inte är något man bryr sig om.

Småkronornas semifinal mot Kanada spelas 02.00 i natt svensk tid.

Här kan ni läsa lite mer om Filip Gustavsson, om hans märkliga slutspelsdebut och om hur han uppfattade den där matchen i sista omgången mot Växjö där han blev plockad i slutskedet i den oavgjorda matchen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games