Nyheter

Småkronorna till semifinal: ”Vi var oroliga för den här matchen”

GRAND FORKS, NORTH DAKOTA. Småkronorna är klara för semifinal i U18-VM efter att ha kört över Slovakien och vunnit med 7-2.
– Vi var orolig för den här matchen. Kymigt lag att möta om de får lite medgång. De kör på allt och är ett ganska storvuxet lag. Så jag är väldigt nöjd med insatsen, säger förbundskaptenen Torgny Bendelin.

Småkronorna är klara för semifinal i U18-VM efter att ha kört över Slovakien till slut och vunnit med klara 7-2 i en match där Sverige fick en mardrömsstart och hamnade i underläge efter sex minuter och någon minut därefter kände sig förbundskaptenen Torgny Bendelin sig manad att ta timeout.
– Vi var tvungna att få lite fart å grejerna och det tycker ag att vi fick också och vände över matchen. Vi var lite småskakiga i både händer och fötter, säger Bendelin till hockeysverige.se.

Och vände gjorde man i högsta grad. Man hade 3-1 efter första perioden och 6-1.
Erik Brännström, Lias Andersson och Rickard Hugg stod för de tre målen i första perioden och de tre i andra gjorde Jesper Boqvist, Axel Jonson Fjällby och Jesper Bratt där alla tre målen höll hög klass. Boqvist med en läcker genomåkning på högerkanten med klassavslut i nättaket, Jonsson Fjällby med öppet mål efter imponerande förarbete och puckbehandling av Rickard Hugg och Bratt med ett direktskott efter att Elias Pettersson droppassat till honom.

Segersiffrorna skrevs till 7-2 till slut, och det var inte utan att Torgny Bendelin kände en viss oro inför matchen.
– Det var jävligt skönt det här måste jag säga. Vi såg slovakerna mot tjeckerna och de gjorde en jäkla bra match alltså, säger Bendelin.
– Sen såg vi matchen de gjorde mot Kanada, de var bra i den matchen också och Kanada fick slita hårt för att vinna med 3-1. Sen tror jag kanske att de brände en del krut i förrgår och det hade vi nog nytta av nu.

Småkronorna fick för första gången i turneringen spela i den mindre arenan, som inte använts speciellt mycket alls under turneringen men där Slovakien ändå spelat två av sina matcher, bland annat den mot Tjeckien där man vände 1-3 till 4-3 och säkrade sitt möte med just Sverige.
– Hade vi mött dem i Ralph (den större arenan) så hade det varit en annan sak. Här i den här lilla arenan så blir deras fysiska spel ännu mer påtagande, när det ekar i varje närkamp. Så jag är jätteglad att det gick som det gick.

Bendelin passade på att hylla 99:an Erik Brännström för insatsen mot Slovakien. Utöver 1-1-målet hade han assist på 3-1 och visade varför han är med och spelar som ett år yngre.
– Erik är vår bästa back idag. Han gjorde sin bästa match i turneringen.

I semifinalen på lördag spelar Sverige mot Kanada. Matchen spelas 02.00 natten till söndag, svensk tid. I den andra semifinalen möts Finland och USA, sedan USA slagit Tjeckien med 8-0 och Finland besegrat Ryssland med 4-3.