Ulf Lindberg.
Nyheter

U17-förbundskaptenen: ”Måste uppmana att våga”

ANNONS

I helgen år U17-landslaget visa upp sig på hemmaplan. Ett landslag fyllt med talang och oslipade diamanter, som alla siktar på att slå igenom. Hockeysverige.se fick ett snack med förbundskaptenen Ulf Lundberg, som bland annat berättade om sitt ledarskap mot tonåringarna.
– Jag måste verkligen uppmana att våga, säger Lundberg.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Ikväll inleds fyrnationersturneringen i Södertälje för U17-landslaget. Sverige möter Tjecken och Ryssland möter Finland. Förbundskapten för U17-landslaget är Ulf Lundberg.

Hockeysverige.se satte sig ner med honom dagarna innan turneringen för att få hans syn på säsongen som gått och vilka förväntningar han har på den här turneringen.
– Säsongen har varit tvådelad så här långt. Vi åkte till Finland i slutet av augusti och spelade tre matcher där. Det var tre tajta matcher, men vi vann alla tre. Att göra det i Finland hör inte till vanligheterna så det var en riktigt bra start på säsongen.
– Sedan åkte vi till Kanada och spelade inofficiella VM. Det är ju så när man är där borta att man måste uppleva det för att veta hur man verkligen ska agera när det sätts på sin spets. Det är mycket folk, liten rink och faktiskt världens bästa U17-spelare du möter. Kanada har tre lag med numera och det är en riktigt högklassig turnering. Vi vann träningsmatchen mot ett av kanadalagen rätt stort innan turneringen, men sedan hade vi det tufft i nästkommande matcher. Jag vet inte om vi drog oss tillbaka efter det och kanske bara gick på 95 procent, även om vi jobbade med att det skulle vara absolut max. Det där är ju mentala processer.

Trots den tuffa inledningen i inofficiella U17-VM så slutfördes turneringen okej.
– Vi hamnade i en kvartsfinal mot USA och det var svårast möjliga motstånd. Vi lyckades vinna den matchen vilket var starkt. Vi var nära i semin också då vi ledde med 1-0 till mitten av sista perioden. Sedan bärgade vi bronset efter att ha vunnit över Kanada red. Det var riktigt strongt och ett bra besked av den här kullen.

Efter det reste U17-landslaget i februari till Plymouth, USA.
– Då hade vi sju spelare borta. Fyra spelare var med U18-landslaget och tre återbud. Då var det tufft, men jag tycker att vi gjorde ett par bra prestationer. Det blir lite andra roller när sju spelare är borta. Det positiva är att det då är andra som får chansen. Det är ingen ursäkt att vi hade så många borta, men kan vara en del av förklaringen till att det inte gick så bra där.
– Uppsidan är att det var många som lärde sig mycket. Kommer jag ihåg rätt så var det sex stycken som landslagsdebuterade, alltså som inte hade varit med på varken U16 eller U17 tidigare.
– Nu är vi här för Södertäljeturneringen och det sex stycken 99:or som ligger på läger i Winnipeg inför U18-VM.

DSC_0709

Vad är styrkan i den här generationens spelare?
– Modet, man vågar. Sedan är spelarna generellt bra utbildade. Dom här killarna går i ettan på hockeygymnasiet. Det är ett rejält steg med ökad träningsmängd samtidigt som det är nu som dom börjar leva elitlivet på riktigt med allt vad det innebär med goda vanor vid sidan av och så vidare.Trots allt går dom på skola och då ska dom klara av att kombinera den med hockeyn.
– Undan för undan kliver dom in i det här elitlivet med optimala förberedelser. Hela tiden är det en balans mellan kreativitet och disciplin. Vi jobbar med ”alla alltid” i landslagen. Det finns ett antal grejer som du alltid ska prestera och bidra med till laget även om du har en dålig dag. Vad det är måste vara väldigt tydligt. I andra vågskålen har du att du inte får hämma kreativiteten för mycket.

Hur får man ihop alla dom bitarna?
– Genom ett coachande ledarskap.

Vilket innebär?
– Att verkligen uppmana att våga. Oftast hittar grabbarna en ännu bättre lösning än vad du som coach har tänkt i båset. Hur man sedan hanterar det när det inte går bra och det blir ett antal ”turnovers” i rad, vilket man blir förbaskat hårt straffad av i internationell hockey? Det handlar om att fråga ”Vad såg du då du lade den passen?” ”Jo, jag såg kompisen där borta”. Eller ”Vad kunde du göra istället?” ”Jag kunde lägga ett sargpass och då hade vi vunnit meter” och så vidare.
– Sågar man och trycker ner så tappar du också den här kreativiteten som i slutändan avgör matcher

Vilken kravbild kan du sätta upp på 17-åriga killar som spelar på den här nivån?
– Det finns en progression i vår utbildningsplan från U15-camperna fram till J20. Där pratar vi om U18 VM som lilla examen och U20 VM som stora examen. Hela tiden blir det en ökad kravbild.
– Jag kan slås av att en hel del av dom här killarna och dom 99:or som är på U18 VM har tränat med SHL-lag och några har även fått spela SHL. En del dessutom väldigt mycket. Då är man redan den långt gångna hockeyspelaren med en ganska liten grabb bakom gallret. Det gäller att ha en fingertoppskänsla där och inte glömma bort det.

Vilka förväntningar har du på den här turneringen med tanke på att sex av 99:orna är borta på U18-VM?
– Jag har ganska höga förväntningar och krav på tre riktigt bra prestationer. Vi vet ungefär vad vi kommer få möta för motstånd. Även om vi inte var nöjda resultatmässigt i USA senast så vet vi att det är lite som skiljer och väger över.
– Vi använder det inte som ursäkter att vi har sex killar borta. Det här gänget är här för att jag har tagit ut dom och tror stenhårt på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL