Resan går från ett Värmlandslag till ett annat, när Marcus Nilsson nästa säsong spelar i Färjestad.
SHL

Tillbaka i SHL – då känner sig FBK-värvningen mer redo: ”Tagit kliv både offensivt och defensivt”

ANNONS

När Marcus Nilsson i höst drar på sig Färjestadströjan är det speciellt av flera anledningar. Det blir inte bara en återkomst till SHL för honom personligen, utan det blir det i hans favoritklubb sen han var liten.
– Jag har alltid haft en dröm att spela i Färjestad, säger han till hockeysverige.se.

Med 56 poäng på 52 matcher vann Marcus Nilsson inte bara Hockeyallsvenskans poängliga. Det var också ett personligt poängrekord med hela elva poäng. Den spelskicklige forwardens fina säsong gjorde att han fick ögonen på sig från ett antal SHL-klubbar, och i slutändan föll valet på Färjestad. Till syvende och sist ett ganska enkelt val för en värmlänning som haft FBK som favoritlag sedan han var liten.
– Om man har följt Färjestad genom alla år är det klart att det ska bli extra roligt att spela för klubben, säger ”Lilliz” till hockeysverige.se.

Att spela för favoritklubben lockade självklart, men det krävdes mer en så för att den eftertraktade 24-åringen skulle välja Karlstad. Den rätta rollen var en av de grejerna.
– Framför allt har jag alltid haft en dröm att spela för Färjestad, sen jag var liten. Leffe (Carlsson) berättade hur han tänkte mig i laget, att jag ska spela i power play och så, och då kändes det rätt. Då var det inte så mycket att tveka på.

Var det viktigt för dig att veta att du kommer att få det förtroendet, bland annat med just tid i power play?
– Ja, det är väl det som är min styrka och har varit i alla år, att vara en offensiv och kreativ spelare. Sen är det upp till mig att visa att jag ska få spela också, man måste förtjäna istiden. 

Att spela i en klubb som Färjestad kommer ju med rätt mycket mer press utifrån än Karlskoga – är det något som driver dig?
– Såklart. Jag älskar ju att vinna och tävlar i allt jag gör, det är det bästa som finns liksom. Färjestad siktar alltid på guld och det ska bli riktigt roligt att få vara med på den resan, göra det så bra jag kan och hjälpa laget med det jag kan.

”TAGIT KLIV BÅDE OFFENSIVT OCH DEFENSIVT”

Det nya kontraktet med Färjestad blir Marcus Nilssons andra sejour i SHL. Säsongen 2013/14 spelade han i AIK. Säsongen blev ingen höjdare för honom själv personligen, samtidigt som laget åkte ur SHL. Sedan dess tycker han själv att han har tagit kliv framåt, framför allt på det fysiska planet, och han känner sig mer redo den här gången.
– Jag tycker att jag känner mig bättre tränad, i bättre form framför allt. Jag har tagit kliv både offensivt och defensivt. Min styrka har alltid varit i offensiven, men jag tycker ändå att jag har tagit kliv i defensiven.

Är det just orken och att du känner dig bättre fysiskt som har gjort att du har tagit ett stort kliv framåt den här säsongen?
– Lite så är det, skulle jag tro. Jag har varit mycket piggare med allting i år, så det har känts bra i kroppen. Sen har jag spelat med bra spelare också.

Tar du med dig något från din tid i AIK när du nu ska ta dig an SHL igen?
– Ja, nu vet jag ju lite hur ligan är i spelet och sådär. Jag har ändå varit där en säsong och kunnat träna lite bättre och allt sånt där, så det är klart att det är en fördel att man har varit och provat på SHL.

SPELAT I FLERA INLINE-VM

Förutom att han visat prov på stor skicklighet på isen har Marcus Nilsson under sin karriär visat sig vara duktig även med plast under fötterna. Han har under flera år varit en av landets mer framstående inlinespelare, och har flera VM-turneringar i ryggen. Men tankarna finns på att lägga rullskridskorna på hyllan.
– Vi är ett gäng som har kört lite i Karlstad, haft lite träningar och sådär. Men jag vet faktiskt inte om jag ska spela något i år.
– Jag vet inte hur sugen jag är på att spela mer och sådär. Jag har faktiskt ingen aning än, det är inget jag har tänkt på.

Har du spelat mest för att det är roligt eller ger det något till hockeyn också?
– Det är lite både och. Det är väldigt roligt med inlines, men man åker ju skridskor också och får känna på pucken och dribbla lite. Så det är bra träning inför hockeyn, absolut.

Vad skiljer åt mellan att vara duktig där och på isen?
– Det går väl mer sakta, det är lite mer att man tar hem pucken och sådär. Så det gäller väl att vara ganska spelskicklig och ha bra spelsinne på inlines. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL