Simon Olsson.
Nyheter

En liga i utförsbacke? – ”Hockeyallsvenskan har gått ned sig enormt”

ANNONS

Efter ett år i Norge återvände Simon Olsson till Hockeyallsvenskan och Asplöven bara för att tvingas uppleva en degradering till Hockeyettan. Som om inte det vore nog kunde han inte riktigt känna igen den liga han har tillbringat större delen av sin seniorkarriär i. Han känner helt enkelt att allsvenskan har tappat sin lyster.
– Intresset kring ligan känns mycket lägre och de här riktigt heta matcherna som man verkligen går i gång på mycket färre, säger Simon Olsson till hockeysverige.se.

Det är med både mörbultad kropp och tungt sinne Simon Olsson har återvänt hem till Göteborg. Säsongen i Hockeyallsvenskan blev inte alls vad han hade hoppats på. Efter en säsong i norska Lörenskog återvände han till Haparanda och Asplöven för andra gången i sin karriär. Det slutade med att laget blev nästjumbo i grundserietabellen och åkte ur ligan efter en tungt kvalserie.

Som salt i såren tog 26-åringens egen säsong slut med en hjärnskakning i slutet av kvalserien, detta sedan han ramlat baklänges och slagit i huvudet mot sargen.
– De första två-tre dagarna mådde jag risigt, men nu är det bättre. Det är bara tinningen och käken som är svullen fortfarande, säger Simon Olsson till hockeysverige.se.
– Det är obehagligt med hjärnskakningar, mer obehagligt nu när man vet mer om vad det kan innebära. Man har sett några spelare vara tvungna att lägga av efter den här säsongen och har fått större inblick tack vare Sanny Lindströms berättelse. Han har gjort mycket för att skapa mer kunskap om det här.

Om huvudvärken har börjat avta så är smärtan över hur säsongen i Asplöven artade sig fortfarande påtaglig. Simon Olsson konstaterar att det var ”en tuff och påfrestande säsong för alla” i klubben. Hockeymässigt fick laget aldrig spelet att stämma och inte heller i omklädningsrummet fick man den där ”en för alla, alla för en”-känslan som är så viktig för en underdog.
— Det sket sig ganska tidigt. Vi fick ingen kontinuitet i spelet. Vi lyckades inte spela det där enkla spelet som krävs för att vara framgångsrik i svensk hockey. Det blev för många juniormisstag och släppte in väldigt många mål. Då är det inte enkelt att vinna hockeymatcher, suckar han.

Påverkades ni som spelare av det utsatta ekonomiska läge som klubben befann sig i under slutet av säsongen?
– Det kan jag inte påstå. När du är i Asplöven vet du att Per (Kenttä, sportchef och tränare) håller klubben vid liv genom ”konstgjord andning”, som någon uttryckte det. Han gör allt han kan med det material han har och det kommer aldrig att vara något överflöd av pengar där. Jag tror att det såg mer illa utåt sett än vad det egentligen var. Per gjorde allt han kunde för föreningens överlevnad och det har man respekt för.

Collage
OLSSONS ALLA KLÄDER. Rögle, Örebro och Bik Karlskoga hann forwarden representera innan han hamnade i Asplöven. Foto: Bildbyrån & All Over Press

”VIASAT SAKNAS ENORMT MYCKET”

Simon Olsson hade en individuellt sett helt okej säsong med 30 poäng (11+19) på 46 matcher, ungefär samma poängsnitt som han har haft under sina bättre allsvenska säsonger i karriären. Trots det var inte allt sig likt i Hockeyallsvenskan. Ligan har tappat i lyster och är i dag inte lika attraktiv som den en gång var, menar han.
– Skillnaden på hur det är och hur det var är enorm. Allsvenskan har gått ned sig enormt, anser Olsson.
– Intresset kring ligan känns mycket lägre och de här riktigt heta matcherna som man verkligen går i gång på mycket färre. Det har varit rätt dött och det är tråkigt.

En av anledningarna till det är den massmediala biten, tycker Simon Olsson.
– Viasat saknas enormt mycket. Inget ont om C More, men Viasat gjorde ett gigantiskt jobb, de profilerade spelare och gav dem chansen att synas på ett helt annat sätt än nu, säger han.
– Man fick verkligen komma in och lära känna spelarna och jag tror det hjälpte många att ta sig till SHL. I dag är det svårt att ta sig dit, man behöver göra en säsong som ”Lilliz” (Marcus Nilsson, Bik Karlskoga) eller (Almtunas Michael) Haga för att få chansen. Gör man inte det är man inte så attraktiv.

Att förlora förhållandevis kapitalstarka lag som Rögle, Malmö, Örebro och nu även Leksand tror Olsson också har påverkat Hockeyallsvenskans klass. Det är mindre pengar i omlopp i ligan och följaktligen mindre pengar för spelare att tjäna.
– Nu har jag inte koll på allas budgetar, men känslan är att det har gått ned ganska ordentligt. Man ser spelare som väljer att sticka utomlands i stället. Ta en spelare som Mattias Beck, som är jätteduktig och väljer att sticka till tyska andraligan i stället. Folk väljer Norge, Danmark och sådana ligor i stället.

”ANDRALIGAN I SCHWEIZ VORE DRÖMMEN”

– Nu spelar de flesta klubbar med åttamånaderskontrakt som gör att du som spelare inte får någon riktig inkomst på sommaren. Jag kan bara tala för mig själv och många av mina lagkamrater och kompisar som spelar i allsvenskan, men det är svårt att klara sig och jag tror att det är så för de flesta svenska spelarna i allsvenskan.

Själv ser han också en framtid i utlandet. Efter sex säsonger och 239 matcher för Rögle, Örebro, Bik Karlskoga och Asplöven i Hockeyallsvenskan känns en ny utlandssejour som det mest attraktiva alternativet.
– Man känner ju att SHL är en bit bort, att det är svårt att få kontrakt och samtidigt att få en roll som passar för en offensiv spelare som jag. Jag har ju sumpat några sådana chanser när jag var i Rögle och Örebro och det var delvis mitt eget fel, säger Simon Olsson.
– Därför känns det som att mitt spel passar bättre ute i Europa, där det är mer öppen och offensiv hockey där man kan utnyttja sina skills.

Vilka ligor är av intresse?
– Andraligan i Schweiz, NLB, vore ju drömmen hockeymässigt och sett till levnadsstandarden, men det är svårt att få kontrakt där med tanke på att de har restriktioner för antalet utländska spelare. Tyskland och Österrike är också intressant och sedan tycker jag att Norge är underskattad. Norska ligan blir bättre för varje år. Många lag blir bättre defensivt där och nu är det sex lag som ändå håller en hyfsad nivå.
– Norge är absolut ett hockeyland jag kan tänka mig att spela i igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL