John Scott.
Nyheter

John Scotts känslosamma avsked: ”Jag förtjänade inte det här”

ANNONS

Det har varit en säsong att minnas för John Scott. I natt nådde den nya höjder då han fick debutera för Montréal Canadiens i vad som kan ha varit hans sista match i NHL – och karriären i stort.
– Jag förtjänade inte det här. När de satte mig på isen var det väldigt, väldigt, väldigt snällt av dem. Jag förväntade mig inte det här, säger Scott till nhl.com efter nattens möte med Florida Panthers.

Montréal Canadiens har inte längre något att spela för. Hoppet om slutspel är sedan länge borta och för att fylla nattens hemmamatch mot Florida Panthers med någon slags mening gjorde klubben en pr-kupp som antagligen gav mer goodwill än något annat de kunde ha gjort i samma situation. Inför matchen i Bell Centre kallades John Scott upp från farmarlaget St. John’s IceCaps i AHL för att få vad som mycket väl kan vara sin sista kopp kaffe i NHL.

Slagskämpen har varit säsongen 2015/16:s mest motsägelsefulla affischnamn. Detta efter All-Star Game-kuppen som fick in honom till stjärnmatchen i Nashville i januari, där han dessutom blev MVP och unisont hyllad av både fans, med- och motspelare samt media. Processen som tog honom till All Star-helgen innefattade en trejd där Arizona Coyotes mitt upp i alltihop valde att skeppa 33-åringen till Montréal Canadiens organisation. Där blev han blev begravd i AHL, utan några större utsikter att få chansen i NHL igen.

Men i natt stod han alltså på isen, placerad intill Jaromír Jágr inför första nedsläpp, och blev varmt välkomnad till Montréal av en engagerad hemmapublik som bevisligen tyckte att det var kul att få möjligheten att se honom spela för deras Canadiens.

”DET ÄR LUSTIGT, JAG BRUKADE HATA ‘HABS'”

– Det här är vad den här organisationen har handlat om, det är en organisation med mycket klass. Jag förtjänar ingenting av det här. När de satte mig på isen var det väldigt, väldigt, väldigt snällt av dem. Jag förväntade mig inte det här, sade en märkbart rörd Scott till nhl.com efter matchen.
– Det är rätt lustigt, för jag brukade hata ”Habs” eftersom jag var en stor Boston Bruins-supporter när jag växte upp. Men sedan får man grepp om historien och killarna som brukade spela här, börjar se sig omkring på väggarna här och det går upp för en ”Herre jösses, de här är kanske den bästa organisationen i hela sportvärlden”.

Montréal förlorade matchen med 1-4, men för Scott blev det ändå ett värdigt potentiellt avsked från NHL. Han har själv antytt att han tror att det finns möjligheter för honom att spela i ligan igen, men med tanke på slagskämparnas allt mer marginaliserade roll i NHL är det ett långskott.
– Bara att spela i världens bästa liga i åtta år… Jag lyckades finna en nisch, hoppade fram och tillbaka mellan att spela back och forward, spelade i en massa lag och fick lära känna massor av bra killar. Jag har haft en bra karriär, konstaterar John Scott.

Oavsett om det blir hockey eller inte till hösten har John Scott spelat färdigt den här säsongen. När han kallades upp av Montréal gav general managern Marc Bergevin honom två alternativ. Antingen skulle han skickas tillbaka till AHL efter nattens match, eller så får han flyga hem till Traverse City i Michigan där hans hustru och fyra döttrar väntar. Efter att inte ha sett till familjen sedan hans tvillingdöttrar föddes veckan efter All-Star-festen valde han inte helt ologiskt alternativ nummer två.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games