Emma Eliasson.
Nyheter

Damkronorna utslagna ur VM – föll mot Ryssland i kvartsfinalen

Efter att ha gått rent genom gruppspelet tog det i natt stopp för Damkronorna i VM. Ryssland vann kvartsfinalen med 4-1, och satte därmed stopp för svenskornas dröm om en VM-medalj.

Ryssland kopplade greppet om matchen redan i den första perioden. Efter att de tagit ledningen tidigt i matchen kvitterade visserligen Sverige genom Johanna Olofsson. Men innan den första perioden var slut hade man gjort 2-1, och i den andra perioden utökade ryskorna även till 3-1 och satte Damkronorna i en tuff position inför den tredje perioden.

Väl i slutakten var det Damkronorna som vann skotten, och skapade även en del farliga chanser. Något mål blev det dock inte, utan i stället fastställde Ryssland slutresultatet i öppen kasse.
– Jag tycker att vi för en gångs skull hade bra powerplay, det fick vi inte ritkgit igång i första perioden. Vi fick mycket skott på mål och skapade ganska mycket men det kom för sent, säger Emma Eliasson till SVT.

Ett litet glädjeämne trots besvikelsen är att kvartsfinalplatsen innebär att Damkronorna har kvalificerat sig för OS 2018 i Pyongyang.
– Det är ju det positiva i det, men jag tycker att det var jäkligt synd, vi har en bra start på turneringen men vi har haft problem med målskyttet hela turneringen och det straffar sig i slutet.

Sverige möter Tjeckien, som föll i den andra kvartsfinalen mot Finland med 5-0, i en match om femteplatsen i morgon.

Ryssland-Sverige 4-1 (2-1, 1-0, 1-0)
Period ett: 03.40 1-0 Valeria Pavlova assist Olga Sosina och Angelina Goncharenko, 04.05 utv 2 min Yekaterina Nikolayeva, hooking, 05.56 1-1 Johanna Olofsson assist Olivia Carlsson i power play spel fem mot fyra, 08.49 2-1 Olga Sosina assist Angelina Goncharenko, 11.24 utv 2 min Alexandra Kapustina, hooking, 13.50 utv 2 min Galina Skiba, hooking, 16.46 utv 2 min lagstraff (satts av Lyudmila Belyakova)  många spelare på banan
Period två: 04.28 utv 2 min Fanny Rask, holding, 04.49 3-1 Tatyana Burina assist Nina Pirogova och Olga Sosina i power play spel fem mot fyra, 07.10 utv 2 min Johanna Fällman, tripping, 13.16 utv 2 min Fanny Rask, tripping, 16.28 utv 2 min Maria Lindh, tripping, 19.25 utv 2 min Fanny Rask, interference
Skott: 12-7.
Period tre: 02.08 ut 2 min Lyudmila Belyakova, illegal hit, 08.13 utv 2 min Yekaterina Smolentseva, roughing, 19.47 4-1 Olga Sosina utan assist mål i tom bur
Skott: 10-14. Totalt: 26-27.
Utvisningar: Ryssland 6×2 min. Sverige 5×2 min.
Domare: Anna Eskola, Finland, Jerilyn Glenn, USA
Publik: 1 126