Annie Svedin.
SDHL 1

Landslagsstjärnan spelade 30 minuter per match – med dåliga ljumskar: ”Hade konstant värk”

ANNONS

Inte nog med att hon spelade i ett av Riksseriens sämsta lag, som knappt hade tillräckligt med spelare för att bedriva riktiga träningar. Landslagsbacken Annie Svedin spelade oftast drygt 30 minuter per match – med smärtande ljumskar.
– Det spelade ingen roll om jag satt i soffan eller gjorde något annat. Jag hade ändå konstant värk, berättar VM-spelaren för hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sundsvallsbacken Annie Svedin har haft en tuff säsong. Dels med laget som efter många om och men klarade sig kvar i Riksserien, eller SDHL om ni så vill, men dels också på grund av hennes speltid i matcherna har ibland har varit en bra bit över 30 minuter. Det här har gjort att 24-åringen har haft svårt att träna och spela matcher i slutet av säsongen. Detta på grund av krånglande ljumskar. Nu ska Svedin dessutom avsluta säsongen med VM-spel i Kanada.
– I dag mår jag bra. Den här säsongen har varit en liknande som jag hade förra året och vi hade ungefär samma laguppställning som vi hade nu. Samtidigt har jag inte fått lika mycket speltid som jag hade förra säsongen eftersom vi har haft lite mer spelare på pappret, säger Annie Swedin när hockeysverige.se träffar henne för en intervju inför avresan till Kanada och VM.
– Kroppen känns bra och jag gjorde rehab under turneringen i Oskarshamn, som jag inte var med i, och det hjälpte kroppen otroligt mycket.

Krånglande ljumskar är ett problem som gäckar många hockeyspelare och är tillika ett problem som kan vara svårt att få kontroll över.
– Det är ingenting som man bara löser enkelt. Jag kommer att ta tag i det mer efter säsongen och verkligen ta reda på vad som egentligen är problemet.

Det har talats om att Annie Svedin till och med har haft svårt att gå och röra sig under delar av säsongen tack vare dom här problemen. Något som hon till viss del också bekräftar.
– Just då hade jag mycket värk och det spelade ingen roll om jag satt i soffan eller gjorde något annat. Jag hade ändå konstant värk. Förmodligen hade jag en inflammation i höftböjen, men jag tog antiinflammatoriskt och det hjälpte efter två veckor.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

FRUSTRERAD ÖVER SITUATIONEN I KLUBBLAGET: ”ETT STORT PROBLEM”

Annie Svedin kom till Sundsvall inför förra säsongen efter fyra säsonger på Ohio State University. Hon spelade 28 av lagets matcher den här säsongen och svarade för två mål och totalt elva poäng i Riksserien. I kvalet svarade hon sedan för fyra mål och totalt 16 poäng på tio matcher.
– Säsongen har varit både upp och ner. Det är lätt att sammanfatta sin säsong utefter hur laget har gått och laget har ju inte gått så jättebra, säger Svedin med ett lätt skratt och fortsätter:
– Själv tycker jag ändå att jag har spelat en helt okej hockey. Självklart önskar jag att jag hade gjort fler poäng och att laget tagit fler poäng. Vi hamnade i den situationen att det blev kval och i kvalserien gick det sedan bra.

I en intervju med hockeysverige.se berättade Sundsvalls tränare, Lars ”Sparven” Johansson, att ett stort problem Sundsvall har haft under säsongen är träningsnärvaron. Vilket har gjort att det knappt gått att planera några träningar i förväg. Det här problemet har givetvis påverkat Annie Svedin som hockeyspelare också.
– Det där stämmer och jag tycker att det är ett stort problem. Det här är något som måste förändras inom Sundsvall Hockey. Lagledningen måste ge tydliga direktiv och måste rekrytera spelare som kan vara med på träningarna.

Har det här varit ett dilemma för din utveckling som spelare?
– Självklart. Jag tränar för att bli bättre. Har man då inte den miljön som behövs för det då blir det svårt. Samtidigt har jag och Erica (Udén Johansson) kunnat kampat mot varandra mycket under träningarna. Det har hjälpt mig mycket den här säsongen jämfört med den förra då hon inte var i Sundsvall.

Hur länge orkar du dra det här lasset?
– Vi får väl se, säger Svedin med ett lätt leende och fortsätter:
– Klart att det finns andra alternativ, men jag har bestämt att jag får ta det efter VM. Det är ingenting som jag försöker lägga någon vikt vid nu.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”VILL VARA EN AV DE LEDANDE SPELARNA PÅ ISEN”

Det tycks ändå som Sundsvall och Timrå tänker försöka göra en satsning på damhockeyn inför nästa säsong. Planerna har satts i verket även om dom inte kommit så långt ännu.
– Vi hade ett möte tidigare i veckan om den här satsningen. Dom lade upp en plan och så vidare. Samtidigt känner jag att flera klubbar redan är längre fram i den satsningen så det är nästa att det är på tiden att Sundsvall också gör den. Självklart är det bra för damhockeyutvecklingen i länet.

Med tanke på hur säsongen har varit med kvalserie, ljumskproblem, lite folk på träningarna och så vidare, vad betyder det då att få komma till landslaget?
– Det känns jättekul. Det är en ren glädje och det är en ära att få representera Sverige i ett VM, säger hon med ett stort leende. 

Du kommer antagligen få betydligt mindre speltid i landslaget jämfört med Sundsvall, hur påverkar det dig och ditt spel?
– Det är en helt annan nivå så jag tänker inte på det sättet. Det finns otroligt skickliga spelare här så självklart kan inte jag få dom minuterna. Det var samma sak förra året också och jag upplever det inte som en jättestor skillnad.

Vilka förväntningar har du på din egen insats under VM?
– Jag vill spela min bästa hockey, så är det. Jag känner mig frisk i kroppen och glad så jag hoppas verkligen kunna steppa upp och vara en av dom ledande spelarna på isen, men även utanför.

Vad betyder det mentalt att kunna åka till VM efter att du varit med om att hålla Sundsvall kvar i Riksserien?
– Det känns ändå bra att kunnat avsluta säsongen med Sundsvall på ett bra sätt. Att man har dragit sitt strå till stacken och tagit ansvar för den situation som laget har varit i.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL