KRITISK. Anders ”Ankan” Parmström har svårt att förstå domartillsättningen.
Nyheter

AIK-ikonens kritik mot förbundet: ”Det är en märklig tillsättning av domare”

ANNONS

Märkliga domartillsättningar och märkliga domslut. Tv-experten, tidigare förbundskaptenen och AIK-ikonen Anders ”Ankan” Parmström är kritisk till hur saker och ting har sköts i AIK:s pågående SHL-kval mot Karlskrona.
– Jag tycker att det är en märklig tillsättning av domare, säger Parmström till hockeysverige.se. 

Inför årets säsong var det nog inte många som skulle satsa några stora pengar på att AIK skulle spela direktkval till SHL redan den här säsongen. Nu är man där och inte alls långt ifrån att sno SHL-platsen från Karlskrona. Inför kvällens match står det 1–1 i matcher.

En som inte trodde att AIK skulle vara riktigt så långt framme är tidigare AIK-spelaren som idag jobbar som expertkommentator på C More, Anders ”Ankan” Parmström.
– Jag trodde att laget var så pass bra att laget skulle komma någonstans på fjärde eller femte plats. Där låg mina förväntningar inför säsongen, säger Parmström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Man ska komma ihåg att det är väldigt få rekryteringar in den trupp som förra säsongen fick kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan. Det är i stort sett samma lag och inga jättevärvningar. Däremot tycker jag att det är skickliga värvningar.

Vad är det som har gjort att man är där man är i dag?
– Ledarskapet som Anders Gozzi och Roger Melin jobbar med där det finns en stor hockeykompetens, något som även Stefan Persson och David Engblom besitter. Det förtroendet och den trygghet som den här gruppen har för ledarskapet är tydligt är det som gör att man kan göra en så här pass bra säsong oavsett hur det går.
– Man har fått med sig alla dom viktiga spelarna, Jag tänker då på en spelare som Christian Sandberg. Han har gjort en enorm säsong jämfört med vad han brukar göra. Sedan har du Malte Strömwall, Robin Kovacs och dessutom Micke Lindqvist som kanske har varit bäst i det här kvalet ihop med Sandberg.
– Det är bara att gratulera spelarna och AIK:s sportsliga ledning att Gozzi och Melin lyckats utveckla spelarna så pass bra.

Med tanke på att det står 1-1 i matcher så här långt håller AIK redan i dag SHL-nivå på sitt lag och spel?
– Första halvan av första matchen tycker jag att AIK var lite tveksamma. Sedan har man arbetat sig in i det och sett att det inte var så farligt att möta Karlskrona. Så upplevde jag det i alla fall. I overtime spelet var AIK klart bättre spelmässigt.
– Klart att skulle AIK gå upp så måste man komplettera upp truppen, bredda den och tillföra en viss spetskompetens. Trots allt är man ganska beroende av dom bästa spelarna.
– Tittar vi på senaste matchen så var första två perioderna väldigt högklassisga från AIK:s sida. Sedan hade dom ett visst besvär i sista perioden.

”STRAFFET ÄR ÅTMINSTONE EN MATCH FÖR MYCKET”

En av AIK:s viktigaste spelare, Robin Kovacs, är avstängd tre matcher, vilket är lite för länge enligt ”Ankan”.
– Jag tycker att straffet är åtminstone en match för mycket. Det är inte jag ensam om att tycka i det fallet. Nu är det som det är och AIK fick också nej på överklagan till Riksidrottsnämnden. Det tror jag var med en testvariant från AIK:s sida.
– Jag har svårt att kritisera beslutet eftersom jag är väldigt mycket emot huvudtacklingar. Den som har gjort dom bästa analyserna generellt sett på nästan alla ”case” som har hamnat hos disciplinnämnden är Sanny Lindström. Han dissekerar och bryter ner alla situationer på ett bra sätt.

Hur ser du annars på domarnivån i direktkvalet?
– Det har varit ömsom vin och ömsom vatten. Jag tycker att det har slagit på båda lagen och inget lag som gynnats eller missgynnats av det vad det gäller själva bedömningen. Det är en grej som sticker ut och det är den här crosscheckingen från Robin GartnerChristian Sandberg.
– Jag är mer irriterad på, eller rättare sagt så tycker jag att det är en märklig tillsättning av domare. (Patric) Bjälkander dömde fyra av AIK:s fem matcher mot Tingsryd. Nu har han tillsammans med (Daniel) Winge dömt dom här två första matcherna i direktkvalet. Då har Bjälkander dömt sex av AIK:s sju matcher i kvalet. Jag är tveksam till om det är vettigt. Speciellt som han varit i gungning lite grann i ett par av matcherna. Man borde kunna variera det lite mer.
– Det andra som jag är lite kritisk emot är att Daniel Winge har dömt SHL och van att döma med fyradomarsystem. Däremot har mig veterligen inte Bjälkander gjort det. Det är på gränsen till att man inte lever upp till sina egna tankar där som har varit att man inte bara kan gå in och döma i ett fyrdomarsystem. Så sades i alla fall förra säsongen. Man måste få chansen att träna och lära sig jobba i det här nya systemet. Det har man gett fullkomligt fan i nu.
– Man har talat om hur viktigt det är att domarna blir samspelta och lär sig det här på ett bra sätt. Det sympatiserar jag med och det tycker jag är riktigt. Helt plötsligt blir det kval till SHL och då struntar man i det vilket jag tycker är märkligt. Jag tycker att man skulle tagit två domare från SHL som är vana att döma fyrdomarsystem. Nu åkte till och med domarna på varandra lite då och då i senaste matchen. Det är inte heller så konstigt eftersom dom inte är vana. Så lätt är det inte att bara hoppa från tre- till fyrdomarsystem. Jag tycker det är slarvigt med tillsättningen.

Hur ser du på Robin Gartners crosschecking på Christian Sandberg?
– Gartner kom väldigt lindrigt undan som jag ser det. Naturligtvis skulle han haft en femma plus game. Sedan skulle man tittat på det i efterhand.
– Nu är inte det disciplinnämnders fel eftersom dom inte kan anmäla det till sig själva. Det är domarna som har gjort ett misstag där. Det är också det enda stora misstag jag ser av domarna.

Ser vi AIK eller Karlskrona i SHL nästa säsong?
– Jag måste tippa med hjärtat och då tippar jag AIK. Sedan vet jag inte om hjärtat är bättre än förnuftet, säger Anders Parmström med ett skratt.
– Det är oerhört jämt och det mesta talar för att det blir sju matcher. Det bli förmodligen målvaktsspelet och lite studspuckar hit och dit som avgör.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM