STOLT TROTS STORFÖRLUSTEN. Jeremy Colliton försöker se det positiva dagen efter det tunga nederlaget i Leksand.
Nyheter

Stolt – trots debaclet i Leksand: ”Killarna förtjänar att hyllas”

ANNONS

Det var en stjärnsmäll som gav eko i hockeysverige. Mora hade fyra mål att gå på, men förlorade det avgörande mötet mot rivalen Leksand med hela 0-6 och missade på så vis chansen till fortsatt kvalspel. Trots det smärtsamma slutet på säsongen är tränaren Jeremy Colliton nöjd med sina adepters prestation.
– Killarna förtjänar att hyllas för det jobb dom har gjort den här säsongen. Jag hoppas att folket kommer att minnas säsongen på det sättet, säger Jeremy Colliton när hockeysverige.se träffar honom dagen efter säsongen tagit slut.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är dagen efter i Mora. Dagen efter att ortens hockeystolthet tappat seriesegern i Slutspelsserien åt argaste rivalen Leksand. Och som man gjorde det. Mora hade fyra plusmål på Leksand inför matchen, men i stället för att knyta åt säcken förlorade man med hela 6-0. De två sista målen kom i tom kasse.

Hockeysverige.se stämde träff med Moras kanadensiske tränare, Jeremy Colliton, strax efter lunch i dag. När vi sätter oss ned för en längre intervju – som kommer att publiceras på hockeysverige.se nästa vecka – är han givetvis nedslagen, men bjuder ändå på sig själv som både person och hockeycoach. Efter en halvtimmes snack frågar vi om han vill prata lite om debaclet i Leksand. Svaret blir: ”Självklart, det är en del av mitt jobb”.

Jeremy, vad hände egentligen igår, hur kunde ni tappa det här försprånget?
– Det var många dåliga saker som hände i matchen. Vi pratade innan matchen om att vi inte skulle låta Leksand få spela så mycket powerplay och alltså då inte ta några utvisningar. Trots det fick vi en tidig utvisning och ett tidigt mål emot oss, säger Colliton med ett nästan uppgivet leende på läpparna.
– Det här målet tror jag fick Leksand att börja tro på att man skulle kunna komma tillbaka och klara av det. Nu blev det 6-0, men man kan nästan säga 4-0 eftersom Leksand gjorde två av målen när vi hade tagit ut målvakten, och det resultatet fick Leksand med sig för att dom var bättre. Samtidigt tycker jag inte att vi var dåliga.
– Som jag sa hände det saker i inledningen av matchen som fick Leksand att börja tro samtidigt som vi inte kunde göra mål.

Det var också nästan alldeles jämt i skottstatistiken, 35 – 32 till Leksands fördel.
– Vi hade några riktigt bra målchanser men kunde inte få in pucken i mål och vi kunde ta vara på returerna. Fram till 57:e minuten, eller när det nu var, då Leksand gjorde sitt femte mål räckte det för oss att få in ett mål, men vi lyckades inte med det trots att vi hade chanser. Det var helt enkelt en dålig dag för oss.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”GILLADE KÄNSLAN INNAN MATCHEN”

När du ser på matchen så här dagen efter, kunde du som coach ha agerat annorlunda?
– Uppriktigt sagt har jag tänkt mycket på det där, säger Colliton och tystnar ett tag innan han fortsätter:
– Än så länge har jag inte kommit på något som jag kunde ha gjort annorlunda. Vi var väl förberedda och jag gillade känslan som var i omklädningsrummet innan matchen. Jag hade en bra känsla. Även om Leksand gjorde mål tidigt, vilket vi verkligen inte ville, så ändrade inte vi på vårt spel, men jag tror att, som jag sa, målet fick dom att tro.
– Vi hade behövt göra ett mål eftersom jag då tror att vi hade fått Leksand att sluta tro och då hade antagligen matchen varit över. Speciellt under dom här tio minuterna innan dom gör sitt tredje mål.

När det står 4-0 och är knappt tre minuter kvar av matchen väljer Colliton att plocka ut målvakten varpå Johan Olofsson gör 5-0 bara 30 sekunder senare.
– Först av allt hade vi inte gjort mål på 57 minuter så jag vile ge laget lite tid. Du ser mer och mer att lagen i toppligorna, NHL och så vidare börjar ta ut målvakten tidigt eftersom det är vad boken säger att man ska göra. Det kändes rätt att göra det i det här läget och jag kommer fortsätta göra samma sak.
– Om du spelar sex mot fem i en minut kanske du bara får en eller två chanser. Du får fler chanser om du tar ut din kille tidigt, men nu fungerade det uppenbarligen inte i går.

Mora är poängmässigt det bästa laget i Slutspelsserien om man bortser från poängen som trean och fyran tog med sig in i serien.
– Vi spelade bra i hela Slutspelsserien. Killarna har egentligen spelat bra sedan i julas och vi har hanterat vårt spel bra. Laget har jobbat hårt, fortsatt utvecklats och hittat sätt att vinna matcher på.
– Jag tycker verkligen synd om kilarna eftersom resultatet från matchen igår blev en stor besvikelse för oss. Innan säsongen var målet att bli topp åtta. Nu har vi tagit oss till playoff och är det lag som tagit flest poäng av alla lagen i Slutspelsserien. Killarna förtjänar att hyllas för det jobb dom har gjort den här säsongen. Jag hoppas att folket kommer att minnas säsongen på det sättet.
– Vi spelade inte dåligt. Det var en del tråkiga saker som hände i gårdagens match och vi hade inte tillräckligt för att kunna vända på det, så jag är ändå väldigt stolt över grabbarna.

Förstör det här tråkiga slutet lite av säsongen?
– Så här är det, alla i laget vill vinna alla matcher under säsongen och gå så långt som möjligt. Vi är inte nöjda med någonting annat. I går efter matchen mådde killarna fruktansvärt dåligt, dom kände sig tomma och väldigt besvikna.
– Jag hoppas att dom om några dagar eller veckor förstår att dom har gjort ett bra jobb. Självklart är jag stolt över jobbet som alla i laget har gjort under säsongen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL