Johan Backlund.
Skellefteå AIK

Ett kärt återseende efter 13 år: ”Alltid tänkt att det hade varit kul att spela i Skellefteå igen”

ANNONS

Tiden var på väg att rinna ut för Johan Backlund när telefonen slutligen ringde. Tack vare moderklubbens Skellefteås initiativ har målvaktsveteranen fått spela ishockey den här säsongen också. Och för första gången på nästan 13 år i den svartgula tröjan.
– Jag har alltid tänkt att det hade varit otroligt kul att få spela i Skellefteå igen, säger han till hockeysverige.se.

Johan Backlund har haft en ganska märklig säsong. Efter att hans förra säsong i KHL med Slovan Bratislava tog slut har han inte spelat några matcher tills han helt nyligen skrev på för Skellefteå. Förutom två matcher med J20-laget har han nu även spelat två SHL-matcher. Han inledde med att hålla nollan mot Djurgården (3-0) och fortsatte sedan släppa in två kassar mot Örebro (1-2).

Hur har Johan Backlund på ett sådant fint sätt kunnat behålla sin höga klass trots att han inte spelat hockey på närmare ett år? Hockeysverige.se ringde upp honom och frågade vad han sysslat med under den här tiden.
– Hockeymässigt har jag tränat på med A-juniorerna här i Skellefteå. Sedan har jag varit hemma och skött om familjen och huset. Jag har ändå hela tiden tränat på hyfsat. Dels då på egen hand, men som jag sa så har jag även hållit igång med A-juniorerna.

Johan Backlund gör inte heller någon hemlighet av att han till och från har haft lite tufft att motivera sig då han inte haft något lag att spela matcher för.
– Ibland har det känts lite så där eftersom det varit lite privata grejer som gjort att jag inte har velat åka iväg.
– Efter nyår visste jag att det fanns en deadline om man ville lira den här säsongen. Det var nu eller aldrig som gällde. Därför kändes det bra när Lasse (Johansson, general manager) ringde och sa att Skellefteå var intresserade. Men visst har det varit svårt att tagga till ibland då det har varit ovisst, alltså då man inte har vetat när jag skulle börja om och spela. Samtidigt har jag försökt att koppla bort det.

När hörde Lars Johansson av sig och sa till dig att skriva på för Skellefteå?
– I början av februari tror jag att det var som jag fick reda på genom agenten att Skellefteå var intresserade.

Vad fick dig att tacka ja?
– Först och främst är Skellefteå min moderklubb. Sedan har jag hus här i stan vilket gjorde att det kändes enkelt att tacka ja när han hörde av sig.

BB030321BB020
Backlund i Skellefteås tröja 2003. Foto: Bildbyrån/Rickard Nilsson

”ALLTID TÄNKT ATT DET HADE VARIT OTROLIGT KUL”

Hela tiden har det funnits i Johan Backlunds bakhuvud att han en dag skulle få chansen att återvända till den klubb han lämnade efter säsongen 2002/03.
– Man har ju alltid haft den tanken när man lämnar, att man ska återvända dit någon gång. Det såg jag då som ett drömscenario. Sedan har jag ju varit runt och gjort några resor. När jag lämnade klubben låg Skellefteå i allsvenskan. I dag är dom kanske etta i Sverige.
– Det har inte tidigare varit aktuellt, men jag har alltid tänkt att det hade varit otroligt kul att få spela i Skellefteå igen. 

Johan Backlunds comeback var alltså mot Djurgården på hemmaplan inför 4 545 åskådare. En comeback som inte kunnat sluta bättre.
– Det var ganska nervöst eftersom jag inte hade spelat på så länge. Jag hade bara spelat två matcher med A-juniorerna vilka hade känts lite halvknackiga. Jag var lite orolig över vad jag hade att förvänta mig. Då menar jag spelmässigt också, tempot och så vidare.
– Jag fick en bra start i första perioden. Sedan tycker jag att det lossnade ännu mer i andra perioden. Då kändes det mer som spelet kom från ryggmärgen och då kunde jag också släppa lös lite mer.

Du har spelat två matcher i SHL nu, har du redan hunnit bli varm i kläderna?
– Det underlättar alltid när man får en så pass bra start i den första matchen. Jag tyckte även att det kändes bra spelmässigt i matchen mot Örebro. Det var nyttigt att få spela en bortamatch med ett ganska tajt mellanrum till första matchen.
– Samtidigt är det svårt att dra några riktiga växlar redan, men då kändes det i alla fall som att jag var inne i det.

Skellefteå har tre målvakter i sin laguppställning. Förutom Johan Backlund är det Markus Svensson och Erik Hanses.
– När jag skrev på visste jag hur läget är. ”Mackan” har spelat fantastiskt bra, men även Erik har gjort det bra när han har fått stå.
– Snacket var att Skellefteå ville säkra upp inför slutspurten och slutspelet. Så här har Skellefteå haft tidigare också då Stefan Stéen var här. Det är målvaktstränaren Krister Holm som delegerar hur vi lägger upp träningen. Vi brukar köra rätt mycket specifik målvaktsträning innan men även efter vanliga träningen och dom som inte ska spela dagen efter brukar få köra lite hårdare. 

Hur går dina tankar kring nästa säsong om alla ni tre blir kvar i Skellefteå?
– Jag har inte tänkt så mycket på nästa säsong. Jag är glad att jag fått hoppa på här samtidigt som jag inte vet hur kontraktsbitarna ser heller. Vem som har kontrakt nästa säsong och så vidare.
– Det känns som att det är ett bra läge att få komma in här, träna bra och få visa upp sig lite grann. Vad som händer nästa säsong får vi ta längre fram.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM