STABIL DEBUT. 31 räddningar och en hållen nolla blev det för Johan Backlund i SHL-comebacken.
Skellefteå AIK

Första seniormatchen på ett år – då höll Backlund nollan: ”Det var lite nervöst”

Första seniormatchen på ett år. Då svarade veteranmålvakten Johan Backlund för en bejublad debut mellan Skellefteås stolpar. Han lämnade nämligen isen utan insläppta mål när det blev seger med 3-0 på hemmais.
– Mackan Svensson sa åt mig att stå mitt i målet, så jag körde på den, säger han till C More.

När Skellefteå skrev kontrakt med den rutinerade hemmasonen Johan Backlund sågs värvningen som en försäkring ifall något skulle hända med Markus Svensson eller Erik Hanses inför eller under slutspelet. Där och då var det oklart om han över huvud taget skulle få spela någon hockey, men med seriesegern säkrad gavs 34-åringen förtroendet i kvällens möte med Djurgården. Det visade sig vara ett smart beslut.

Backlund, som hade ett par juniormatchen i ryggen, gick nämligen in och stängde dörren direkt. Med 31 räddningar var han en av de stora matchvinnarna i 3-0-segern.
– Det var lite nervöst i och med att jag inte spelat på så länge. Det var svårt veta vad som väntade, så det var bara att försöka vara fokuserad, säger Backlund till C More.
– Mackan Svensson sa åt mig stå mitt i målet, så jag körde på den.

Backlund fick framför allt bekänna färg i den andra perioden, där Djurgården sköt 14 skott och skapade en hel del chanser.
– Jag hade bra hjälp, poängterar han.
– Efter första perioden blev det bättre, då slappnade jag av. Det var lite returer men ändå helt okej.

Janne Pesonen, Axel Holmström och Pontus Petterström sköt Skellefteås mål. Lite smolk i glädjebägaren var att backen Alexander Urbom fick match penalty sent i den tredje perioden. Detta efter att ha crosscheckat Patrick Thoresen i ansiktet. Minst en matchs avstängning väntar.