PEST ELLER KOLERA? Karlskronas tränare Pelle Hånberg har respekt för både AIK och Tingsryd inför kvalet.
Tingsryds AIF

AIK eller Tingsryd – KHK:s tuffa nöt att knäcka: ”Skiljer sig ganska rejält”

ANNONS

Ett möte med sin egen moderklubb eller tuffa derbyn? Pelle Hånberg vill inte svara på vilket lag av AIK eller Tingsryd han helst ställs emot i det kommande SHL-kvalet, men han har respekt för båda klubbarna.
– Det är två lag som har visat under hela säsongen att dom är värdiga att komma etta och tvåa, säger Hånberg till hockeysverige.se.

I kväll drar den hockeyallsvenska finalserien mellan AIK och Tingsryd i gång. Det handlar om två lag som inte alltför många trodde på inför årets säsong, men som visat vad traditionens makt och ett starkt lagbygge betyder för framgång.

En som kikar lite extra mycket på finalserien är Karlskronas tränare Pelle Hånberg. Det är som bekant just Karlskrona som får möta vinnaren av AIK och Tingsryd i en matchserie där vinnaren spelar i SHL kommande säsong.
– Vi har matcher själva samtidigt, men vi är tre tränare i staben plus målvakts- och videocoach. Vi är alltså fem man som jobbar runt A-lagsfrågorna. Vi kommer se matcherna på olika sätt, inte alla på en gång, men någon av oss kommer alltid att bevaka matcherna, säger Pelle Hånberg till hockeysverige.se.
– Sedan är det så att man scoutar alla lag som vi möter med video och så vidare. Vi gjorde så i SHL och även förra säsongen i Hockeyallsvenskan. Vi har också video från AIK:s och Tingsryds tidigare matcher. Där tittar vi helt enkelt på deras spelidé, var är dom bra någonstans och hur gör dom i olika situationer. Det är egentligen en ganska normal scouting och något som vi gjort under varje match under den här och förra säsongen. Givetvis kommer någon också se matcherna på plats.

Hur tänker du kring att det är just AIK och Tingsryd som nått finalen?
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Båda lagen känner jag ju väl. AIK är min moderklubb. Det var där jag växte upp som knatte och även fick vara med under en A-lagssäsong.
– Tingsryd är ett lag som alltid varit med inom svensk hockey. Jag har själv varit med och kvalat emot dom flera gånger som både spelare och ledare.

Pelle Hånberg passar även på att hylla båda lagens tränare.
– Jag känner Magnus Sundqvist lite och vet vad han har gjort i Norge. Det är en duktig tränare som har fått Tingsryd att göra det jättebra. Roger Melin känner jag väl liksom (Anders) Gozzi. Tingsryd och AIK är lag som har fått ihop grejerna. Jag vet precis vad det handlar om. Förra säsongen var det vi som fick ihop grejerna trots att det inte var någon som trodde på oss. Tingsryd har gjort en liknande resa som vi har gjort.
– Det är två lag som har visat under hela säsongen att dom är värdiga att komma etta och tvåa.

collage
Foto: Bildbyrån

Hånberg tycker även att det är två lag som spelar väldigt olika varandra.
– Både AIK och Tingsryd har ganska olika spelidéer. Sättet dom spelar på skiljer sig ganska rejält kan jag tycka. Det är två olika lag och två olika typer av hockey som spelas. Det ska bli intressant att se vem som vinner.

Ni har fyra matcher kvar med Karlskrona innan ni kan ta er an antingen AIK eller Tingsryd, vad vill du se av ditt lag i slutspurten av SHL?
– Vi ska helt enkelt följa vår spelidé. Spela en bra hockey och göra det under 60 minuter i varje match. Dom här matcherna är ingenting som vi bara ska spela av. Vi ser det här som fyra bra tillfällen att få träna på vår spelidé och fortsätta på den linje som vi gjort under framför allt januari och februari. Då har vi verkligen visat att vi spelar en hockey som fungerar väldigt bra i SHL.

Du var med som coach under det allsvenska finalspelet förra säsongen, har du nytta av den erfarenheten nu då det drar ihop sig till matchserie igen?
– Oavsett vilka vi får möta, Roger Melin har sina erfarenheter från kval upp och ner. Det har säkert Magnus också.
– Klart att vi alla som varit med och kvalat på något sätt, spelat slutspel, finalserie, kalla det vad man kalla vill, har erfarenhet av det. Det lider man inte av utan det är helt enkelt en tillgång. Vi vet att det fungerar så här och vi har även en hel del spelare som har erfarenhet och rutin från kvalspel. Vi alla lägger till våra erfarenheter. Sedan ska vi försöka få vårt lag att vara bäst när det gäller.

Föredrar du derbyn mot Tingsryd eller ett fullsatt Hovet mot din moderklubb AIK?
– (Skratt) Det var ganska väntat att frågan skulle komma. Jag svarar pass på den frågan.
– Frågan är säkert väldigt intressant för läsarna och fansen, men för oss tränare kvittar det var vi än spelar hockeymatcher. Vi kommer börja hemma och sedan är andra matchen borta. Var det blir får bli precis vad det blir. Det kommer bli lika tufft var vi än spelar. Vi är beredda att kampen oavsett om det blir i Småland eller i huvudstaden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL