DEN LÅNGA VÄGEN. Nils Andersson tog ett extra år i Hockeyallsvenskan – och blev belönad.
SHL

Tog ett extra år i allsvenskan – nu är han en av SHL:s vassaste backar: ”Jag var inte redo”

ANNONS

Från sjundeback med en defensiv roll i Växjö till assisterande kapten och ledare av Malmös interna poängliga. Nils Andersson har gjort en resa som för många tar lång tid – på bara två år.
– När jag kom till Malmö var jag inte redo för SHL, säger Nils Andersson till hockeysverige.se.

Förtroende, hårt slit och att vara en bra människa. Det är några av ingredienserna som gjort Nils Andersson till den han är i dag. Och det är först nu han blommat till Malmös stora stjärna. 

Han gjorde en kort visit i Sveriges högsta serie med Växjö redan 2011/12, men erkänner att det var för tidigt. Inför säsongen 2014/15 trodde många att det var dags för Nils Andersson att etablera sig i SHL på riktigt, när han var med om att ta sin dåvarande klubb Djurgården tillbaka till högsta ligan. Efter ett par säsonger i allsvenskan var manegen krattad för backen. Men han gjorde alla förvånade. I maj 2014 skrev han på för ytterligare en säsong i Hockeyallsvenskan, nu med Malmö Redhawks. Ett knappt år senare tog de tillsammans klivet upp i SHL. Och den här gången är Nils Andersson där för att stanna.
– När jag kom till Malmö var jag inte redo för SHL. Och Malmö var inte redo för SHL. Sedan byggde vi en grund i allsvenskan i fjol som gjorde oss redo, säger 24-åringen till hockeysverige.se.

Han berättar om den defensiva rollen han blev tilldelad av sin dåvarande tränare Janne Karlsson i Växjö och att det inte är den typen av back han egentligen är. Han poängterar samtidigt att han helt enkelt inte hade levererat tillräckligt för att få det offensiva förtroendet.
– För att få ut potentialen av mig så krävs det att jag får en stor roll, och då krävs det också att jag är tillräckligt bra för att få den stora rollen. Det har jag inte varit tidigare, erkänner han.

I Malmö har han uppfyllt den potentialen och förtjänat ”den stora rollen”.
– Jag har behövt Malmö. Här kan jag spela mitt stora spel där jag hela tiden söker passningar, hela tiden söker lösningar och hela tiden är produktiv. Även i det defensiva och spelet i egen zon. Jag vill försöka skapa saker, inte förstöra.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”DET ÄR MÅNGA ÅRS SLIT BAKOM DET”

Årets säsong har varit en etableringssäsong, berättar backen. Han gick in med inställningen att etablera sig och har fått stort förtroende från tränarna. Och det är de många säsongerna i allsvenskan som gjort honom redo för uppgiften.
– Det kommer alltid dippar och på den här nivån får dipparna inte vara så djupa. Det är det som varit nyckeln till att jag hela tiden har studsat upp, att jag haft ett väldigt bra grundspel att falla tillbaka på. Det grundspelet byggde jag upp under tiden i allsvenskan, säger Umeåsonen.

Samma grund har nu bidragit till att backen leder Malmös interna poängliga och trea i SHL-backarnas poängliga med 29 poäng (5+24) på 45 matcher. Och även om han visste att han skulle få en poängproducerande roll i laget hade han aldrig förväntat sig framgångarna i protokollen.
– Vi är några stycken som är lite mer offensivt lagda så jag visste ju att jag skulle få chansen att göra poäng. Men att jag skulle göra så många trodde jag inte.
– Det är jättekul, men det är många års slit bakom det. Det är alla timmar jag lade ner på rehab under korsbandsskadan i Djurgården som betalar sig nu. Så jag är tacksam för det jobb jag har gjort inför det här, snarare än att jag tycker att jag är duktig just nu, säger han.

Nils Andersson må ha flest poäng i laget men han är noga med att det inte är han själv som kan ta åt sig äran. Han säger att han bara är en tjugofemtedel av laget och att alla pusselbitar behövs.
– Jag har fått en roll som innebär att jag får göra mycket intervjuer och snygga målgester, men samtidigt hade jag inte gjort de där målen i kvalserien utan (Mathias) Tjärnqvist framför mål. Det är de som gör jobbet i det tysta som man egentligen vill lyfta fram.

Inför denna säsong fick Nils Andersson ett ”A” fastsytt på matchtröjorna. Han tror att det dels berodde på att han hunnit skrapa ihop en hel del erfarenhet trots sin unga ålder och dels för att han försöker sprida bra stämning och ställa upp för sina kollegor.
– Jag försöker vara en bra lagkamrat, en bra människa egentligen.

I lördags besegrade Malmö Karlskrona på hemmaplan och kom ett steg närmare sin säkrade SHL-plats inför nästa säsong. Och nu när Nils Andersson är färdig med sin etableringssäsong är han redo att ta ytterligare steg i SHL. I julas skrev han på för två nya år med skånelaget och han har stora visioner för vad de ska åstadkomma tillsammans.
– Nästa säsong ska vi ta ytterligare ett steg och tampas i ett slutspel. Därefter är det bara fantasin som sätter gränserna för den här föreningen och staden.

Den här artikeln handlar om: