DEN LÅNGA VÄGEN. Nils Andersson tog ett extra år i Hockeyallsvenskan – och blev belönad.
SHL

Tog ett extra år i allsvenskan – nu är han en av SHL:s vassaste backar: ”Jag var inte redo”

Från sjundeback med en defensiv roll i Växjö till assisterande kapten och ledare av Malmös interna poängliga. Nils Andersson har gjort en resa som för många tar lång tid – på bara två år.
– När jag kom till Malmö var jag inte redo för SHL, säger Nils Andersson till hockeysverige.se.

Förtroende, hårt slit och att vara en bra människa. Det är några av ingredienserna som gjort Nils Andersson till den han är i dag. Och det är först nu han blommat till Malmös stora stjärna. 

Han gjorde en kort visit i Sveriges högsta serie med Växjö redan 2011/12, men erkänner att det var för tidigt. Inför säsongen 2014/15 trodde många att det var dags för Nils Andersson att etablera sig i SHL på riktigt, när han var med om att ta sin dåvarande klubb Djurgården tillbaka till högsta ligan. Efter ett par säsonger i allsvenskan var manegen krattad för backen. Men han gjorde alla förvånade. I maj 2014 skrev han på för ytterligare en säsong i Hockeyallsvenskan, nu med Malmö Redhawks. Ett knappt år senare tog de tillsammans klivet upp i SHL. Och den här gången är Nils Andersson där för att stanna.
– När jag kom till Malmö var jag inte redo för SHL. Och Malmö var inte redo för SHL. Sedan byggde vi en grund i allsvenskan i fjol som gjorde oss redo, säger 24-åringen till hockeysverige.se.

Han berättar om den defensiva rollen han blev tilldelad av sin dåvarande tränare Janne Karlsson i Växjö och att det inte är den typen av back han egentligen är. Han poängterar samtidigt att han helt enkelt inte hade levererat tillräckligt för att få det offensiva förtroendet.
– För att få ut potentialen av mig så krävs det att jag får en stor roll, och då krävs det också att jag är tillräckligt bra för att få den stora rollen. Det har jag inte varit tidigare, erkänner han.

I Malmö har han uppfyllt den potentialen och förtjänat ”den stora rollen”.
– Jag har behövt Malmö. Här kan jag spela mitt stora spel där jag hela tiden söker passningar, hela tiden söker lösningar och hela tiden är produktiv. Även i det defensiva och spelet i egen zon. Jag vill försöka skapa saker, inte förstöra.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”DET ÄR MÅNGA ÅRS SLIT BAKOM DET”

Årets säsong har varit en etableringssäsong, berättar backen. Han gick in med inställningen att etablera sig och har fått stort förtroende från tränarna. Och det är de många säsongerna i allsvenskan som gjort honom redo för uppgiften.
– Det kommer alltid dippar och på den här nivån får dipparna inte vara så djupa. Det är det som varit nyckeln till att jag hela tiden har studsat upp, att jag haft ett väldigt bra grundspel att falla tillbaka på. Det grundspelet byggde jag upp under tiden i allsvenskan, säger Umeåsonen.

Samma grund har nu bidragit till att backen leder Malmös interna poängliga och trea i SHL-backarnas poängliga med 29 poäng (5+24) på 45 matcher. Och även om han visste att han skulle få en poängproducerande roll i laget hade han aldrig förväntat sig framgångarna i protokollen.
– Vi är några stycken som är lite mer offensivt lagda så jag visste ju att jag skulle få chansen att göra poäng. Men att jag skulle göra så många trodde jag inte.
– Det är jättekul, men det är många års slit bakom det. Det är alla timmar jag lade ner på rehab under korsbandsskadan i Djurgården som betalar sig nu. Så jag är tacksam för det jobb jag har gjort inför det här, snarare än att jag tycker att jag är duktig just nu, säger han.

Nils Andersson må ha flest poäng i laget men han är noga med att det inte är han själv som kan ta åt sig äran. Han säger att han bara är en tjugofemtedel av laget och att alla pusselbitar behövs.
– Jag har fått en roll som innebär att jag får göra mycket intervjuer och snygga målgester, men samtidigt hade jag inte gjort de där målen i kvalserien utan (Mathias) Tjärnqvist framför mål. Det är de som gör jobbet i det tysta som man egentligen vill lyfta fram.

Inför denna säsong fick Nils Andersson ett ”A” fastsytt på matchtröjorna. Han tror att det dels berodde på att han hunnit skrapa ihop en hel del erfarenhet trots sin unga ålder och dels för att han försöker sprida bra stämning och ställa upp för sina kollegor.
– Jag försöker vara en bra lagkamrat, en bra människa egentligen.

I lördags besegrade Malmö Karlskrona på hemmaplan och kom ett steg närmare sin säkrade SHL-plats inför nästa säsong. Och nu när Nils Andersson är färdig med sin etableringssäsong är han redo att ta ytterligare steg i SHL. I julas skrev han på för två nya år med skånelaget och han har stora visioner för vad de ska åstadkomma tillsammans.
– Nästa säsong ska vi ta ytterligare ett steg och tampas i ett slutspel. Därefter är det bara fantasin som sätter gränserna för den här föreningen och staden.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten