Lars Johansson och Erica Udén Johansson.
SDHL 1

Tufft läge för nästjumbon — svårt att få ihop ett fullt lag: ”Det blir svårt att träna”

ANNONS

Hur mår Sundsvalls lag i Riksserien? I lördagens möte med Brynäs kunde man bara ställa två femmor plus en extraspelare och två målvakter på isen. Dessutom har man släppt in 29 mål (165) mer än det lag som släppt in näst mest, SDE Hockey (136). Det talas även om att Sundsvall har svårt att få ihop tjejer till sina träningar.

Med dessa fakta i hand funderar en och annan om Sundsvall Hockey ens kommer att överleva säsongen då man har för få spelare att tillgå.
— Det kommer vi göra så det påståendet tror jag inte på, svarar Sundsvalls tränare Lars ”Sparven” Johansson när hockeysverige.se ställer frågan om lagets överlevnad till honom.
— En av spelarna, Evelina Larsson som gjorde illa sig i första matchen mot Djurgården, comeback i fredags. Kajsa Persson har haft lunginflammation men känner sig helt frisk och hoppas på att bli friskförklarad imorgon. Det blir som två nyförvärv kan man väl säga. Sedan har jag fått in Veronica Nilsson från HV71. Hon var inte med nu eftersom hon var nere där och städade ur en lägenhet. Annars hade vi varit fler spelare med mot Brynäs. Dessutom kommer Danielle Stone, hon som fick det här slaget i huvudet, tillbaka i slutet av februari.

Men hur är egentligen läget i laget?
— Vi har haft en ovanligt stor frekvens av skador. Jag tycker att det är skador som inte har att göra med att vi överbelastat då antalet matcher har ökat. Det är konstigare skador med bland annat lite hjärnskakningar, någon måste sluta, en lunginflammation, en knäskål ur led och så vidare.

Hur tänker du som ledare för laget när ni knappt får ihop lag till matcherna som i exempelvis i fredagens match mot Brynäs?
— Det är lite halvjobbigt, så är det ju. Egentligen är det bara att gilla läget. Vi trodde att vi skulle ha fler spelare. Vi hade en tjej, Natalie Eriksson, som hade fått en översträckning armbågen efter en sargduell. Hon spelade torsdagsmatchen, men hade jätteont efter och har fått stått över sedan dess.
— Dessutom fick vi en 00:a, Emma Holm, hjärnskakning på torsdagsmatchen och hon kunde inte heller spela på fredagen.
– Vi tappade två spelare dagen innan, men det var inte lika illa som när vi fick ställa in mot Leksand. Då var det dessutom tre stycken som inte kunde ta ledigt från skolan eftersom dom hade centrala prov som dom inte fick missa.

Får ni ihop tillräckligt många spelare så ni kan ha en bra träningsintensitet?
– Vi tränar på få spelare så vissa delar i matchmoment kan vi inte träna på. Det blir svårt att träna när det är övningar det flera måste vara inblandade som exempelvis när man vill träna ett bra försvarsspel. Vi får bryta ner det i smärre detaljer eftersom vi bara brukar vara mellan tio och 15 spelare på träningarna.

Hur ofta får du planerna om upplägget inför träningarna?
— Jag vet inte om jag törs säga det här men jag har aldrig något planerat. Jag skjuter från höften när jag kommer dit.

Är det för att du inte vet hur många som kommer att vara med på träningen?
— Yes. Jag har en idé om vad jag tycker vi bör träna på. Sedan får jag se antalet som är där och utefter det kör vi.
— Vi har även yngre spelare med på träningarna men som jag inte tycker är i matchdugligt skick. Det här gör att jag dessutom måste se vilka av spelarna som är där och så att säga se kvalitén på dom.

Hur länge orkar du själv hålla på så här?
— Det känns inte som något problem. Vi var först ut med en tjejgrupp på hockeygym, så vi har försökt göra våra grejer. Sedan har vi inte nått hela vägen eftersom vi inte haft dom resurserna som behövs om vi ska kunna satsa ordentligt.
— Vi har varit lite för sena med vår satsning så andra klubbar har hunnit före och kommit upp i större omfattning.


Erica Udén Johansson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Intresset för damhockeyn är inte jättestort i Sundsvall även om det finns en del som följer hur det går för laget i Riksserien.
– Intresset här är som i damidrott generellt. Om jag ska generalisera lite så tycker jag att vi i Sverige är fruktansvärt dåliga på damidrott. Vi säger att vi ska vara jämlika, men jag tycker att alla damidrotter har det jättesvårt.
— Dom som är intresserade av damidrott är även intresserade av oss. Vissa människor är jäkligt insatta, vet hur vi har det och kommenterar till mig exempelvis hur jobbigt vi har med lite folk eller vad kul det är att ni var så många den här gången.
— Sedan finns det dom som är intresserade av hockey men helt ointresserade av damhockey. Då blir det lite som (Niklas) Wikegård. Rätt som det är vräker man ur sig något. Sedan får han be om ursäkt och försöka säga att det inte var det som han menade. Men innerst inne kommer det där någonstans ifrån i hans hjärna också.
— Jag kan uppleva samma sak i fotbollen. Att, jaha dom där spelar fotboll också, men… Man får alltid ett men.

Hur ser du på framtiden för damhockeyn i Sundsvall?
— Den hoppas jag på. Jag vet att Timrå ska starta igång några flicklag. Henrik Cedergren, gamla förbundskaptenen, är engagerad där. Dessutom har vi en flickgrupp här som ökar till antalet på träningarna. Njurunda, som ligger två mil söder över, har flickor i verksamheten.
— Det var flera för flickspelare några år sedan. Efter det vände det ner men nu kan jag tycka att det vänt upp igen.

Hur längre får ni behålla landslagsspelarna Erica Udén Johansson och Annie Svedin om ni fortsätter vara tio spelare på träningarna?
— Det är inte optimalt, så är det ju. Egentligen handlar det om vad vi kan tro om nästa säsong. Jag tycker att det låter som vi ska få till lite mer resurser inför den säsongen. Sedan får vi se hur vi ska använda dom.
— Hittills har jag inte aktivt försökt värva någon svensk tjej. Däremot har man försökt värva av oss. Bland annat var några klubbar hårt på Annie i fjol. Jag har försökt ta hit utländska tjejer och sedan försökt förvalta mina svenska tjejer i stället för att skicka dom kors och tvärs över landet, men det där bryr sig ingen om numera. Vi får väl hoppa med i den värvningssvängen vi också, avslutar ”Sparven” Johansson.

Den här artikeln handlar om: