Jonas Almtorp vänder hem för att spela upp AIK i SHL – och för att möjligheten passade perfekt i familjepusslet.
Nyheter

Allting passade ihop – då valde hemvändaren AIK: ”När vi la ihop allt var det ett enkelt beslut”

ANNONS

Att balansera karriären med ett fungerande familjeliv kan vara en svår uppgift för en hockeyspelare. För AIK:s nyförvärv Jonas Almtorp passade det sportsliga ihop perfekt med det sociala när han bestämde sig för att vända hem från Österrike.
– Det var flera aspekter som spelade in, så när jag och min familj la ihop allting så var det ett ganska enkelt beslut, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
AIK har gjort en helomvändning sen det misslyckade fjolåret. Efter att ha varit nära att ramla ur Hockeyallsvenskan är man i år serieledare, och ser ut att vara en allvarlig kandidat till att slåss om en SHL-plats. Då var ekonomin så pass dålig att man påbörjade en rekonstruktion – i år har man råd att värva spelare inför slutspurten.

Almtorp i Graz-tröjan. Foto: GEPA pictures/Michael Riedler

En av spelarna som nyligen skrivit på för AIK är 32-årige centern Jonas Almtorp. Hans värvning underskrift finansierades visserligen delvis av 100 000 insamlade kronor från lagets supportrar, men värvningen signalerar ändå att man menar allvar. Klubbens satsning, och möjligheten att vara med och slåss om SHL-platser redan i år, var två stora anledningar till att Almtorp bestämde sig för just AIK när han flyttade hem från österrikiska Graz.
– Det motiverar ju mig och ger mig ett driv. Dels att det är ett lag som har så många unga och bra spelare, och sen att de är i toppen av allsvenskan och har ett mål och en vision som känns bra, säger Almtorp när hockeysverige.se träffar honom efter fredagens segermatch mot Västerås.

När det stod klart att han flyttade hem till Sverige, men inte till en SHL-klubb, var det nog en del som höjde lite på ögonbrynen. För Almtorp själv var det ett ganska enkelt val. Så pass enkelt att han inte ens undersökte något närmare om det fanns intresse högre upp i seriesystemet.
– Jag kollade egentligen inte så mycket. Jag visste att AIK var intresserade sedan innan och eftersom det är ett bra lag som har chansen att spela i SHL, om inte nästa år så förhoppningsvis medan jag är här, så passade det bra både socialt och sportsligt.

Hur kom det sig att du valde att lämna Österrike mitt under säsongen?
– Det var flera aspekter som spelade in, så när jag och min familj la ihop allting så var det ett ganska enkelt beslut. För det första så missade vi slutspel i Österrike, och säsongen där är i princip slut och jag skulle inte förlänga kontraktet. Så då fick jag chansen att förlänga säsongen här i AIK och spela vidare, plus att jag fick två år till, så det var det sportsliga. Sen ska min fru föda vårt tredje barn snart och vår son ska börja skolan till hösten, så det var dags att flytta hem. Jag är ju härifrån, så när det blev så här så kändes det ganska naturligt.

”BARA ATT FÖRSÖKA HÄNGA MED”

Debuten i AIK-tröjan, i fredagens 4-1-seger mot Västerås, blev rena drömmen för Jonas Almtorp. Som center i en kedja mellan Robin Kovács och Jesper Frödén var han inne på isen för samtliga lagets tre mål i den första perioden – och var själv den som lyckades peta in 3-0-pucken. Han kan inte minnas att han har haft en så bra debut i någon av sina tidigare klubbar.
– Nej, inte vad jag kommer ihåg. Men de har ju så bra driv och energi i laget redan, så det är bara att försöka hänga med. Det är bara att försöka passa in och spela med. Jag spelar med duktiga spelare som skapar mycket och har bra fart, så då kommer målen.

Kemin mellan Almtorp, Kovács och Frödén såg ut att finnas där på en gång, trots att man knappt hunnit träna med varandra.
– Jag har tränat med dem en gång, de här två. Men det funkar bra, så det är kul. Det var ju bara första matchen, så det kommer väl att bli bättre också.

Unga spelare som just Kovács och Frödén, men också Michael Lindqvist, Malte Strömwall och Jesper Bratt, bland andra, spelar alla stora roller i AIK. Almtorp kommer in i laget som en av de verkliga veteranerna, och ser fram emot att ta på sig en mentorsroll.
– Det motiverar mig, det gör det absolut. Speciellt när man känner vilket driv de har och vill bli bättre varje dag, och verkligen tränar hårt. Det är en utmaning, och det känns jättekul.

Det känns ju som en drömsituation att komma in i ett lag som klickar. Men kan det finnas något svårt med att komma in i en grupp som redan fungerar så bra?
– Ja, absolut. Man vill ju inte komma in och förstöra, utan det gäller ju att bidra med det man ska och är tänkt att göra. Man måste försöka passa in och lära sig spelet, och inte komma in och hitta på något eget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM