LAGKAMRATER. Rickard Wallin och den numera avlidne Derek Boogaard spelade tillsammans i AHL.
SHL

Wallin om minnet av döde lagkamraten: ”Så jäkla imponerade att han tog sig till NHL”

ANNONS

PODCAST. I avsnitt nio av NordicBets podcast Tek gästar Färjestads Rickard Wallin. Han berättar bland annat om två av sina tidigare lagkamrater. Underbarnet Phil Kessel och bortgångne slagskämpen Derek Boogaard.
– Han kunde knappt svänga första gången jag såg honom. Jag är så jäkla imponerad över att han tog sig till NHL, berättar Wallin i podcasten.

Färjestadsikonen Rickard Wallin har under karriären gjort två försök att slå sig in i NHL. Den första tiden, mellan 2002 och 2005, blev det 19 matcher för Minnesota Wild medan det blev desto fler (178) i AHL-laget Houston Aeros. Där var han lagkamrat med slagskämpen Derek Boogaard. Boogaard som 2011 påträffades död i sin lägenhet i Minneapolis och enligt en obduktionsrapport avled han av att ha fått i sig kombinationen alkohol och det smärtstillande medlet oxikodon.
– Han verkligen slet sig till att kunna spela hockey på den nivån. Jag sa det när han tog sig till NHL, att jag är så jäkla imponerad över att han tog sig dit. Han stannade kvar och jobbade på sin skridskoåkning, skott, passningar och gjorde allt coacherna sa till honom bara för att kunna spela i NHL. Han kunde knappt svänga första gången jag såg honom på träningslägren med alla ”prospects” Han tog sig till NHL och spelade där, men fick betala ett alldeles för högt pris för det i det långa loppet.

Var ni vänner?
– Det var kanske inte min bästa kompis i laget men det var en jättestor nallebjörnskille som alla gillade och respekterade för att han jobbade så fantastiskt hårt. Det är ofta så att man får en speciell relation till de här killarna som är beredda att sätta sitt eget skin på spel för att skydda laget. Jag vet att det låter töntigt när man säger det så men det funkar så, spelet där borta.
– När man står bredvid och ser och hör hur de träffar hjälmar utan handskar, det är inget mysigt alltså. De som gör det där som jobb, det är nästan ofattbart att man dels klarar av det rent fysiskt men framför allt mentalt. Att veta att man är en halv sekund från att vara knockad varje dag.

Säsongen 2009/10 gjorde Wallin 60 matcher för Toronto Maple Leafs tillsammans med underbarnet Phil Kessel.
– Vad ska man säga om Phil Kessel? Han har ju inte de fysiska förutsättningar som några av de andra superstjärnorna har. Jag vet ju att han ändå gått igenom en testikelcancer när han var 20-21 där, men någon träningsprodukt är han ju inte.
– Jag tror att han har tagit tag i det lite grann nu men han var lite som en sådan kille som haft för mycket talang för tidigt. Även om han ser otränad ut kanske och inte hade bäst resultat i gymmet så… slängde du ut pucken och det var ett race så vann han ju race:t ändå på matcherna. När man spelade så var det helt omöjligt att slå honom. Jag fattade inte hur han kunde vara så snabb och ändå se så trött ut i båset sen.

Hur var han som person?
– En lite speciell kille sådär men jag kom bra överens med honom och tyckte det var en schyst kille som ändå har hjärtat på rätt ställe, även om han hade lite svårt att hantera förväntningarna i Toronto, precis som många andra har. Mats Sundin alltså, att klara av de förväntningarna och inte tappa det på så många år, det är extremt starkt gjort.

Lyssna på podcasten i iTunes här

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games