BESK EFTERSMAK. Linus Söderström är fortfarande besviken över hur JVM artade sig.
SHL

Linus fortfarande besviken efter JVM-debaclet: ”Kändes som att jag drömde”

ANNONS

Hyllad för sitt heroiska JVM och modet att gå ut och berätta om sin kamp mot Aspergers syndrom. Snart en månad efter äventyret i Finland har Linus Söderström funnit sig till rätta i vardagen i Hockeyallsvenskan, men bismaken efter medaljmissen i Helsingfors sitter fortfarande kvar.
— När slutsignalen gick kändes det som att jag drömde. Man hade målat upp en bild av att vi skulle vinna. När vi sedan åkte ur var jag egentligen bara mållös, säger han till hockeysverige.se.

Linus Söderström fick personifiera Sveriges förlust mot Finland i JVM-semifinalen under en intervju med TV4 direkt efter slutsignalen. Han hade svårt att hålla tårarna tillbaka, men stod ändå kvar och svarade på frågorna.

Det har snart gått en månad sedan dess och 19-åringen har återgått till vardagsjobbet som målvakt i Vita Hästen dit han är utlånad av Djurgården. När hockeysverige.se frågar honom om han starkaste minne från Junior-VM blir det just Finlandsmatchen.
— Att vi åkte ut i semifinalen. Det är utan tvekan det starkaste minnet jag har kvar från den turneringen.

Du reagerade stark när ni blev utslagna, hur gick dina tankar direkt efter matchen?
— Det kändes egentligen overkligt. Man hade jobbat så hårt för det här mästerskapet och haft det som ett stort mål under ett helt år. Vi alla visste vilka bra chanser vi hade som lag att gå hela vägen.
— När slutsignalen gick kändes det som att jag drömde. Man hade målat upp en bild av att vi skulle vinna. När vi sedan åkte ur var jag egentligen bara mållös.

Med en månads distans till den här semifinalen, varför lyckades ni inte vinna den?
— Det här är inte första gången det händer utan tredje året i rad det här händer med 96-kullen. När vi kommer till semifinal och vi måste spela som bästa så kan vi inte göra det. Vi är inte bäst när det gäller som mest helt enkelt.
— Jag vet inte varför, men vi har svårt att hitta vårt bästa spela när det gäller som mest, vilket är tråkigt.

Gjorde det här att turneringen som en negativ upplevelse istället för en positiv?
— Ja, absolut. Man åker dit för att vinna ett JVM-guld. När det inte uppfylls är det såklart en besvikelse.  

Linus Söderström utsågs till turneringens bästa målvakt, men den utmärkelsen kan han inte känna någon direkt glädje över. Inte i dag i alla fall.
— Jag vet inte vad det betydde för mig. Klart att det är kul med en stor utmärkelse på en så stor turnering, men det har varit svårt att ta åt sig faktiskt. Man ville ha den där guldmedaljen, men så blev det inte.


Foto: hockeysilly.se

”HAR FÅTT MYCKET FINA ORD FRÅN SVENSKA FOLKET”

Det var inte bara genom hockeyn och sitt storspel i JVM som Linus Söderström kom att uppmärksammas. Strax innan avresan till Helsingforsturneringen gick han ut och berättade om sin kamp mot Aspergers syndrom. I en intervju med hockeysverige.se:s chefredaktör Uffe Bodin förklarade han varför han valde att göra det  Budskapet jag vill skicka till andra som har det tufft i dag är att man inte ska vara rädd för den man är”.

Det här medförde att Söderström blev näst intill folkkär och hans privatliv blev omtalat även utanför hockeykretsar.
— Jag har fått mycket fina ord efter turneringen från nära, kära och svenska folket. Det uppskattar jag. Speciellt när vi åker ur turneringen som vi gör och ändå svenska folket tar vår rygg. Det betyder mycket.

Hur trivs du med offentligheten?
— Det är lugnt och en del av jobbet kan man väl säga. Nu när man börjar spela större och större turneringar och det blir mer uppmärksamhet så blir det en del av hockeylivet. Man får acceptera det och göra det bästa av det. 

Linus Söderström spelar till vardags i Vita Hästen dit han är utlånad från Djurgården. Till nästa säsong går kontraktet med stockholmsklubben ut. Samtidigt har både Mikael Tellqvist och Mantas Armalis kontrakt i ytterligare en säsong.
— Jag har varit i Djurgårdens organisation under några år och det har varit många bra saker och några dåliga saker. Man värderar självklart för framtiden, vad som är bäst för min egen utveckling och sedan får jag ta ett beslut utifrån det egentligen.

Kan du tänka dig att bli utlånad till Hockeyallsvenskan ytterligare en säsong?
— Jag har faktiskt inte tänkt någonting på nästa säsong ännu. Nu handlar det om att göra en bra avslutning med Vita Hästen och försöka ta en plats i playoff-kvalet.
— Klart att man kommer att föra dialoger och tänka lite på nästa år under säsongen, men något stort beslut eller gräva djupt i det kommer jag inte göra innan säsongen är över. Jag vill ha all fokus på Vita Hästen nu.

Hur har dialogen varit med New York Islanders, som draftade dig 2014, varit efter din fina insats i Junior-VM?
— Jag har pratade lite med dom efter turneringen. Dom var ju där och kollade så jag fick lite rapporter om hur dom tyckte att jag hade spelat, hur det såg ut, målvaktsmässiga saker och så vidare. Jag har hela tiden haft en bra dialog med Islanders.
— Är jag helt hundra så åker jag på deras development camp i sommar som man brukar göra, om jag inte blir skadad. Eller rättare sagt så åker jag nog oavsett. Jag kunde inte vara med förra året eftersom jag hade opererat höften, men då åkte jag över ändå.

Vad krävs av dig om du ska ta klivet in i NHL?
— Man får egentligen aldrig någonsin vara nöjd. Såklart att man kan vara nöjd över en insats och så vidare, men även om det går hur bra som helst får man aldrig nöja sig med det.
— Du måste alltid försöka växa lite mer och blir lite bättre, men framför allt måste du vara villig att göra uppoffringar. Du måste ibland att offra den du är för att den man kan bli. Det gäller att man fortsätter med goda dagliga vanor, jobbar på och helt enkelt inte känner sig nöjd. Du måste hela tiden vara hungrig och jobba för nya mål.

Nu ska Linus Söderström avsluta säsongen med att göra Vita Hästen till ett lag som är med och, precis som förra säsongen, är med och slåss om en plats i SHL.
— Jag tror absolut att vi kan göra samma resa som dom gjorde förra säsongen. Vi har egentligen alla kvalitéer som behövs för att gå hela vägen. Problemet har varit att få ut det maximala av vårt spel och vi har varit väldigt upp och ner i prestationerna från match till match.
— Det gäller att vi hittar en hög lägstanivå, blir jämnare i vårt spel och ha ett bra grundspel att spela på. Vi har det men i vissa matcher… , Söderström tystnar lite innan han fortsätter:
— Jag vet inte, men det blir lite fel ibland samtidigt som vissa matcher kan vara helt otroliga. Om vi fokuserar på det vi ska så är vi jäkligt bra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL