160123 Malmš Redhawks Adam Burish ligger skŠret fšre DjurgŒrdens Robin Norell under ishockeymatchen i SHL mellan DjurgŒrden och Malmš Redhawks den 23 januari 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / Cop 106 …
SHL

Stängs av efter fula klubbsvingen

ANNONS

Malmös nyförvärv från Växjö, Adam Burish, stängs av i fyra matcher för sin sving med klubban efter Marcus Sörensen i matchen mot Djurgården i måndags. En av matcherna omvandlas till böter.

Burish anför till Disciplinnämnden att han inte slog i närheten av motståndarens huvud, men att det är vinkeln på TV-bilderna som gör att det ser ut som det. Han anser även att man inte bör stänga av spelare för saker ”som hade kunnat hända” och använder tarvliga exemplet ”om jag försöker trippa någon, ska jag få utvisning för tripping då?”.

”Av regel 159 i Svenska ishockeyförbundets officiella regelbok 2014-2018 framgår uttryckligen att agerandet att svinga sin klubba mot en motståndare utgör en slashing även om den inte träffar. Av 14 kap. 2 § 8 p Svenska riksidrottsförbundets stadgar följer vidare att även försök till våld är bestraffningsbart. För att en slashingen ska kunna leda till avstängning krävs att spelaren ”vårdslöst angriper” motståndaren (regel 159).

Disciplinnämnden anser detta rekvisit uppfyllt. Adam Burish har utdelat en kraftig slashing i ett tvåhandsgrepp i form av ett ”basebollslag” riktat mot huvudet på motspelaren. Agerandet hör inte hemma i ishockey och har medfört en avsevärd skaderisk. Nämnden finner därför att avstängningens längd bör motsvara fyra matcher, varav en match omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL. Det ska särskilt framhållas att Adam Burish, om han hade träffat motspelaren, hade ådömts en betydligt längre avstängningstid”, skriver Disciplinnämnden om beslutet.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games