Tomas Montén.
Nyheter

Redo att lyfta Juniorkronorna mot nya höjder: ”Ska ta ut laget som jag helst vill gå ut i krig med”

ANNONS

Han är bara 38 år, men har hunnit skaffa sig en gedigen tränarbakgrund. Juniorkronornas nya förbundskapten Tomas Montén är redo att sätta sin egen prägel på svensk juniorhockey.
— Jag ska ta ut det laget som jag helst vill gå ut i krig med, säger han till hockeysverige.se.

Tomas Montén blir den som ska försöka ta Sveriges U20-landslag tillbaka till toppen efter två säsonger utanför JVM:s pallplatser. 38-årige Montén från Borlänge har en gedigen tränarbakgrund på både senior- och juniorsidan. Bland annat har han varit assisterande coach bakom Rikard Grönborg i juniorlandslaget, men även varit assisterande coach i SHL för Djurgården, Timrå och nu Linköping.

Men framför allt har han lyckats lotsa fram många blivande storspelare från klubbarnas juniorled till att bli SHL- men även NHL-spelare. Men vad är det som driver honom tillbaka till juniorhockeyn gång efter annan? Hockeysverige.se fick en pratstund med Montén och inledde med att ställa just den frågan.
– Jag har alltid tyckt att det är något speciellt med juniorhockeyn. Juniorerna har en speciell drivkraft och det finns en speciell tjusning i att dom inte spelar för pengar eller personlig vinnings skull. Dom spelar för att testa sina gränser och för att dom tycker det är roligt, vill utmana och vill vinna. Man kan väl säga att dom är oförstörda, säger Montén med ett lätt skratt.

Annars tycker han inte att det skiljer sig speciellt mycket i ledarskapet att träna och coacha ett juniorlag jämfört med ett seniorlag.
– Det är klart att bland seniorer kan du ha vissa spelare som varit med väldigt länge och har en stor erfarenhet. Det kan såklart vara en fördel att använda just deras erfarenhet tillbaka till laget och gruppen när man ställs inför olika utmaningar.
– Annars tycker jag rent hockeymässigt att man behandlar alla likadant. Man försöker få killarna att prestera och lära dom att ta nya steg, utveckla sig själva och hela tiden ha en drivkraft för att bli bättre. Där tycket jag inte att det är någon skillnad oavsett om det är en 35-åring eller 16-åring.

Tomas, hur kom frågan upp att du skulle ta över Juniorkronorna?
– Jag har varit intresserad, vilket förbundet har vetat om. Dessutom har jag varit med Rikard under tre VM, ett med U18 och två med U20. Sedan känner jag Rikard personligen Vi har umgåtts en del och vi har alltid haft en bra kontakt.
– När jag visste att han skulle ta Tre Kronor sa jag att fanns det intresse av min roll så hade jag ett upplägg med Linköping som gjorde att jag kunde hoppa på det här. Jag har alltid haft en dialog med förbundet och hade det även när jag gick till Linköpings A-lag för något år sedan. På så vis tror jag att vi vetat var vi haft varandra.

Du kommer släppa Linköping helt med andra ord?
– Ja, när säsongen är slut kommer jag att göra det. Man kan säga att jag hade en option i mitt avtal. Jag skrev ett 1+2 års avtal med Linköping inför den här säsongen. Jag hade möjligheten att bryta det avtalet efter ett år. Linköping hade också den möjligheten.
– Nu valde jag att utnyttja den här möjligheten när jag skrev på för förbundet i mitten av januari. Att vi valde att gå ut med det redan nu var, för både förbundets och Linköpings del, att det började spekuleras i media en hel del. Då blir det bara jobbigt att gå under två månaders tid och inte svara på en massa frågor där man redan vet hur det blir. Då sa vi att om förbundet och Linköping är okej med det så kunde vi lika gärna släppa det nu. Då blir det snack under en vecka och sedan lägger det sig mer eller mindre.

”HANDLAR OM ATT HITTA SPELARNA MED DRIVKRAFTEN”

Sverige vann JVM-guld 2012. 2013 och 2014 blev det silver innan Juniorkronorna vid de senaste två turneringarna slutat fyra. Statistiskt sett är alltså U20-landslaget i en nedåtgående kurva, men Montén tror att de i första hand handlar om tillfälligheter.
– Jag tror att det går i cykler. Tittar man på alla andra länder så går det även lite upp och ner för dom. Det är kanske bara Finland som har en statistik som pekar väldigt mycket uppåt. När Kanada vann förra året då vi var i Toronto var väl det första gången på sex år eller liknade.
– Det handlar nog mycket om tillfälligheter. Kullarna är olika. Vissa år har du chansen att vinna men vissa år kommer du inte ha en lika stor chans. Du måste ha väldigt mycket flyt om du ska gå hela vägen. Sedan tror jag även att det handlar lite om var turneringarna spelas, är det på stor eller liten rink men även skador spelar in väldigt mycket. Det är trots allt en väldigt kort turnering där i stort sätt allting avgörs under tre veckor.
– Tittar du på Sverige i år så tappar man William Nylander i första matchen men även både Sebastian Aho och Adam Ollas Mattsson under turneringen. Plockar du bort Finlands bästa forward men även deras bästa back och ytterligare en back till så kanske inte Finland vinner guldet.
– Dom två åren jag har varit med och framför allt i Malmö så tycker jag att vi hade det bästa laget och spelade den bästa hockeyn. Jag tycker också att vi var bättre än Finland i finalen. Men det är väldigt små marginaler på den här nivån när man spelar en final. I Toronto när jag var med hade vi också ett bra lag, men inte ett lika bra lag som i Malmö året innan. Chansen att vinna i Toronto tycker jag var mindre än vad den var i Malmö.
– Vad det beror på har jag svårt att svara på, men jag får se nu när jag har möjligheten att under tre års tid resa runt till andra länderna och se hur dom gör, tränar och bedriver sina juniorverksamheter.

För tio år sedan tränade du Djurgårdens J20-lag med bland andra Patrik Lundh, Oscar Möller, Andreas Engqvist, Eddie Läck, Stefan Ridderwall och så vidare. Om du jämför dom killarna med dagens är det ungefär samma nivå eller vad skiljer?
– Jag tycker nog ändå att dom som kommer fram i dag är skickligare och bättre utbildade rent tekniskt. Dom åker bättre, passar bättre och skjuter bättre än vad killarna gjorde då.
– Dom du nämner är ändå spelare som har gått långt. Jag hade även förmånen att ha Jacob Josefson, Marcus Krüger och Gabriel Landeskog som alla är borta i NHL. Dom hade den här otroliga tävlingsmentaliteten och slog sig fram oavsett om dom var stora, starka eller små och svaga. Dom hade det här lilla extra som gör att man just går hela vägen.
– Det handlar om att hitta spelarna som har drivkraften och inte bara dom som är tidigt utvecklade och väldigt bra när dom är 14-15 år. Du måste in på individen och se vad killarna har för karaktär och grundvärderingar som dom kan ta med sig in i sitt hockeyutövande.

Är drivkraften hos spelaren A och O i ett lag som tränas av Tomas Montén?
– Nej, man måste ha allting. Det viktigaste för mig är att jag ska kunna se så mycket som möjligt under första halvåret för att skaffa mig en så bra blick som möjligt över vad det finns för spelare. Även försöka testa så många spelare som möjligt.
– Det jag har satt som min målsättning och utgångspunkt är att när vi åker till Montréal runt den 15-16:e december så ska jag ha tagit ut det laget som jag helst vill gå ut i krig med. Vilka spelare det är, vilka kvalitéer dom har eller vilka karaktärer det är får vi se. Jag ska känna att jag har gjort min hemläxa så mycket som möjligt så att jag är helt säker på att det är dom här 22-23 spelare som ska göra det om vi ska gå hela vägen.

Junior-VM har växt enormt mycket senaste åren och givetvis kommer Tomas Montén få en press på sig att hans lag måste prestera redan i Montréal 2017.
– Klart att det är en press, men det vet man när man börjar med det här jobbet. Det räcker att du förlorar en gruppspelsmatch tidigt så blir det en extra press och alla trycker på.
– Jag ska stå i Linköpings bås i kväll (läs: torsdags) och förlorar vi med 5-0 så är pressen stor på oss i morgon också. Jag har även gjort några slutspel i SHL och det är exakt samma sak där och du har press i alla hockeyjobb, men det är ingenting som man tänker på när man hoppar på sina uppdrag. Jag hoppade på det här eftersom jag ser det som en fantastiskt rolig utmaning samtidigt som jag ser det som en ära och att det ska bli en ny erfarenhet för mig. Jag vet att jag kommer lära mig väldigt mycket nytt på den här resan och det är också därför jag vill göra den.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games