Andreas Appelgren.
Västerås IK

Nu är Appelgren tillbaka i hetluften: ”Hoppas vi kan brotta ned Leksand”

ANNONS

Han lämnade Leksand i fjol och har stått utan jobb sedan dess. Nu kallas Andreas Appelgren in av Västerås för att ge den underpresterande klubben ett lyft i Hockeyallsvenskan. Och första uppdraget blir att möta just Leksand.
– Jag hoppas på ett fantastiskt stöd från Rocklunda och hemmapubliken så vi kan brotta ner Leksand, det vore härligt, säger den nye Västeråstränaren till hockeysverige.se.

Västerås meddelade i går att Martin Filander inte längre kommer att leda klubbens A-lag i Hockeyallsvenskan. In kommer i stället den tidigare Leksandsduon Andreas Appelgren och Johan Rosén.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Andreas Appelgren och frågade först honom om hur tankarna gick då Västerås hörde av sig och frågade om han var intresserad av att träna laget resten av säsongen.
– Frågan kom väldigt snabbt inpå. Jag träffade Västerås tisdag eftermiddag och allt var klart på kvällen där. Det var otroligt snabba ryck.
– Tanken när jag fick förfrågan var att det var ett härligt uppdrag och en spännande och anrik förening att jobba i. Dessutom är det en klubb som varit på en hög nivå under en längre tid och har höga ambitioner. Det är alltid kul att jobba med sådana föreningar.
– Sedan har jag följt Västerås ganska nära eftersom jag känner en del folk i föreningen och runt omkring den, så det var inget svårt att svara ja när dom ville ha dit mig.

Vilka är dina intryck av Västerås i Hockeyallsvenskan den här säsongen?
– Jag tycker för det första att man har en oerhört intressant spelartrupp och att man har alla ingredienser för att lyckas.
– Sedan är fakta, vilket någon sa till mig, att Västerås under senaste två och en halv månaden är det lag som tagit minst poäng i serien. Det är ändå under en ganska lång tid så någonting är det som gjort att man inte vinner matcher. Exakt vad är jag inte glasklar över.
– Nu ska jag träffa killarna i morgon och efter det ska jag se på lite matcher för att se titta på lite detaljer i spelet. Av matcherna jag redan sett med Västerås, jag har sett både på tv och även ganska många live, så tycker jag att man i stora delar spelar ett bra spel så det finns alla möjligheter och det här jobbet känns spännande.
– Nu måste jag först få snacka med killarna, känna av läget i laget och även få gå in i några matcher och känna av den pulsen, alltså känna hur killarna reagerar när det är match.

Vad hoppas du tillföra laget?
– Först måste jag få höra av killarna vad deras synpunkter är på varför inte poängen trillat in. I mitt ledarskap är jag en lugn ledare och vill bygga kring en stomme i laget, eller en fast trupp, där man går ihop inom laget, är trygga, tar ansvar och jobbar i team både som ledare och spelare. Att man växer av att få förtroende.
– Jag jobbar också mycket med positiv feedback, få spelarna att utvecklas och lösa upp lite knutar. Jag tycker att det känns som det varit lite nervöst när dom har spelat. Det är lätt att säga det här med ord, men det handlar om att lära känna killarna och få dom att slappna av för alla i laget är skickliga hockeyspelare. Jag är helt övertygad om att vi kommer att börja vinna matcher.

Nu blir det en form av press på dig att börja leverera positiva resultat omgående, hur tänker du kring det?
– Det är vad jag också har funderat på senaste tiden med tanke på att fakta är att man tagit väldigt lite poäng under en lång tid. Det är inte någon svacka på veckor bara. Det gäller att snabbt lösa upp några knutar och trycka på några få saker som vi kan göra lite bättre för att få med oss poäng i matcherna.
– Du har helt rätt, vinsterna måste komma snabbt, så är det.

Du har jobbat under press i Leksand tidigare, vad tar du med dig från den tiden in i den här speciella situationen?
– Jag har inga problem med att jobba under press. Där känner jag mig väldigt trygg och inte påverkbar av sådana saker. Däremot har jag förståelse och respekt för folk som tycker och tänker.
– Jag tror att jag har blivit ganska bra på att sätta fokus på det jag kan påverka och lägga all energi och kraft på laget och ingenting annat.

”IN I ELDEN DIREKT”

Som tränarkollega får alltså Andreas Appelgren Johan Rosén som han jobbade tillsammans med i Leksand.
– Vi har jobbat ihop under två år och känner varandra väl. Jag kände att jag ville ha med en som vet hur jag vill ha det och jobbar. Samtidigt vill jag ha med en som jag vet hur han jobbar så det inte behöver bli någon inkörningstid på ledarteam biten. Johan är duktig på isträningar men även på videocoach-biten. Det är delar som kommer att bli viktigt i det här.
Thomas Mitell, som jag känner sedan förut, blir kvar. Han har jag coachat då han spelade i Mariestad. Vi blir ett team på isbiten som känner varandra väl och det tror jag är bra.

Johan Rosén, som nyligen fick gå från Leksand, var liksom Andreas Appelgren inte speciellt svårövertalad att tacka jag till jobbet.
– Jag tror att han bestämde sig lika snabbt som jag. Vi var lika sugna båda två på att hoppa på det här. Det känns också kul när energin verkligen finns där till hundra procent.

Första matchen i Västerås bås för nya ledarteamet blir mot Leksand.
– Det blir in i elden direkt, säger Appelgren med ett skratt och fortsätter:
– Det är alltid jättehäftiga matcher när Västerås och Leksand möts i Rocklunda. Jag har ju varit där många gånger som motståndare och dit är det tufft att komma när det nalkas fullsatt och bra matcher.
– Jag hoppas på ett fantastiskt stöd från Rocklunda och hemmapubliken så vi kan brotta ner Leksand, det vore härligt.

Andreas, är det kul att vara tillbaka i hetluften?
– Jättekul! Det har varit skönt att ha en brejk över sommaren och hösten. Jag har jobbat lite grann med Aftonbladet och Hockeystudion så jag har varit väldigt insatt i både Hockeyallsvenskan och SHL.
– Jag har kollat mycket spelare och matcher. När man sitter på läktaren dras man nästan ner i båset. När det blir ett bra tryck på läktaren vill man stå där nere i båset. Så dök en här chansen upp och det är fantastiskt härligt att vara tillbaka.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM