”NI HAR FEL!”. Rikard Grönbog vill bevisa att nhl.com’s ranking inte stämmer.
Nyheter

”Att köra tombola på bänken är inte coaching”

ANNONS

Sverige körde fast i semifinalen mot Finland och blev utklassat i bronsmatchen mot USA. Gemensamt för båda matcherna var att förbundskaptenen Rikard Grönborg inte vaskade om i formationerna. Nu förklarar han varför.
— Att köra tombola på bänken är inte att coaching, säger Grönborg till hockeysverige.se efter sin sista match som U20-coach.

HELSINGFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det som började så lovande slutade i besvikelse och bitterhet. Juniorkronorna åkte till Finland för att ta guld och klev fram som en tydlig guldkandidat efter ett gruppspel där man slagit både USA och Kanada för att sedan köra över Slovakien i kvartsfinalen.

Men det blev inget guldfirande i Helsingfors, i slutändan inte ens en medalj. Efter den svidande semifinalförlusten mot Finland i går klarade Sverige inte av att ladda om batterierna i bronsmatchen mot USA. Det blev förlust med 3-8 efter en riktigt blek insats där man alltså släppte in fler mål än under de sex första matcherna i turneringen.

Även om semifinalen och bronsmatchen skilde sig åt på många sätt och vis fanns det en gemensam nämnare som många irriterade sig på. Det faktum att Rikard Grönborg inte var mer aggressiv i sin coachning och stuvade om i laget när det gick laget emot.
— Vi försökte få in killarna som är heta, försökte få in ”Dima” (Dmytro Timashov) lite mer eftersom han har haft en bra turnering. Jag försökte få in (Axel) Holmström vid varje offensiv tekning, säger Grönborg själv till hockeysverige.se.
— Att köra tombola på bänken är inte coaching. Vi försökte hitta olika kombinationer som fungerade och vi fick viss känsla för det, men inte hela vägen ut.

SPELARNA UPPLEVDE ATT DET LÅSTE SIG

Grönborg är inne på att Sveriges plötsliga dipp i turneringen är psykologiskt betingad, snarare än resultatet av några taktiska missberäkningar. När man utvärderade matchen mot Finland var det många svenska spelare som upplevde ”att det låste sig”, som Grönborg uttrycker det.
— Vårt mantra har alltid varit att att vi ska våga. Det är en sak att säga det och en annan att göra. Varje gång grabbarna kommer in en ny situation blir det lite speciellt. Nu hade jag med tio gubbar som var med i fjol och då hade jag hoppats att det inte skulle finnas något att förlora, men det kanske låste sig för vissa spelare, säger förbundskaptenen som inser att just detta är något som måste utvärderas.
—Vi vi

Rikard Grönborg lämnar nu jobbet som förbundskapten för Juniorkronorna och tar över Tre Kronor för att i första hand leda dem genom World Cup till hösten. Under sina tre år som huvudansvarig för U20-landslaget har det blivit ett silver och två fjärdeplatser. Det är han inte helt tillfreds med.
— Tillfreds är man väl om man tar tre guld. Vi måste sträva efter att vara uppe i toppen och utmana om guldet varje år, det köper jag fullt ut.

Innan han reser hem till Sverige för att fokusera på den första uttagningen inför World Cup, där 16 spelare ska presenteras senast den 1 mars, har han det kanske allra jobbigaste framför sig: att ta avsked av de spelare och ledare han har jobbat så tätt tillsammans med.
— Det kommer att bli lite… Ja… Det kommer att bli lite ”emotional” om man säger så. Sedan börjar en ny resa, så är det bara.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL