Rickard Hugg.
Nyheter

Växte upp i skidfamilj – nu är han en jättetalang i hockey: ”Skidor var aldrig rätt grej för mig”

ANNONS

Föräldrarna var juniorlandslagsåkare i skidor. Själv valde Rickard Hugg att satsa på ishockeyn. Nu är Leksands 16-årige forward en av Sveriges största talanger i den spännande 99-kullen.
– Skidor var aldrig rätt grej för mig, berättar han för hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Allt kan inte ses som svagt och näst intill katastrof av årets säsong i Hockeyallsvenskan för klassiska Leksand. Återväxten på juniorsidan måste ändå få stämpeln på sig att vara mer än mycket god. Nyligen träffade ni 16-åriga A-lagsbacken Tom Hedberg här på hockeysverige.se i en lång intervju. I dag ska ni få möta en av 99:ornas mest lovande forwards, Rickard Hugg.

Hockeysverige.se stämde träff med Hudiksvallssonen från skidfamiljen Hugg utanför Tegera Arena i Leksand. Det är sju minusgrader ute. Trots det kommer Rickard Hugg cyklande, på samma sätt som bröderna Thommy och Christer Abris gjorde under sina första år i klubben på 1960-talet.
– Familjen Hugg är väl en skidfamilj för mig också egentligen, skrattar Rickard Hugg och fortsätter:
– Både mamma och pappa åkte skidor i juniorlandslaget när dom var yngre, men båda lade av i ganska ung ålder. Jag åkte också lite skidor när jag var liten, men det var mest när mamma och pappa tog med mig ut. Fast det var inte så att jag var med på några tävlingar. Skidor var aldrig rätt grej för mig. Sedan är ju Sara Hugg min faster (mångfaldig SM-vinnare på skidor och tillika landslagsåkare).

Varför blev det hockey i stället hemma i Hudiksvall?
– Jag spelade hockey, innebandy och fotboll när jag var liten. Nu var jag nog helt okej på alla tre sporterna, men sedan valde jag hockeyn eftersom jag tyckte det var roligast. 

I dag spelar Rickard Hugg i Leksands J20-lag och står också på gränsen till A-laget, men innan han kom till Leksand gjorde han ett gästspel i Mora.
– Jag flyttade till Mora för två och ett halvt år sedan nu. Där bodde jag hos min mormor. Att jag flyttade dit handlade mest om att jag ville utvecklas inom hockeyn. När jag spelade i ”Hudik” vann vi varje match med nästa tio mål. Det gav mig ingen utveckling.
– Mora blev då ett perfekt steg att ta. Jag fick lära mig bo lite hemifrån. Jag fick ta hand om mig själv lite grann och spela hockey på en högre nivå i U16-elit.


Foto: Bildbyrån

GICK FRÅN MORA TILL LEKSAND

Trots att Rickard Hugg trivdes bra i Mora valde han att lämna klubben för spel i Leksand inför förra säsongen.
– Jag går i skolan med 98:orna (Hugg är född 1999) och sökte till hockeygymnasiet med 98:orna. Det blev bara en säsong i Mora innan jag skulle söka till hockeygymnasium. Jag gick bara i nian där.
– Då blev Leksand aktuellt eftersom jag hade kontakt med klubben sedan jag var runt tio år eftersom min morfar bor i Mockfjärd. När jag var här på lite jullov och så vidare brukade jag åka hit och träna med Leksand. På så vis hade jag lite kontrakt med klubben sedan tidigare.
– Sedan fick jag frågan om jag ville gå på hockeygymnasiet här samtidigt som jag tycket att allting kändes bättre här med två ishallar och jag fick ett bra boende.

Rickard Hugg har varit en ledande spelare offensivt i U16- och U17-landslaget under senaste två säsongerna. När hockeysverige.se träffar honom är det bara timmar kvar till Sverige ska möta USA i Junior-VM, en match som han ska cykla hem och se på.
– Jag följer Junior-VM väldigt mycket. Bland det roligaste som finns på året är att kolla på JVM. Klart att det skulle vara en dröm att få spela där någon gång.
– När man ser på matcherna blir man såklart taggad och det är en inspiration att få komma med. Man vill verkligen jobba hårdare för att ta sig dit.

Säsongen 2014/15 klev Rickard Hugg in i U16-landslaget. På nio matcher i tröjan med kronorna gjorde han fem mål och totalt elva poäng. Debuten minns han väl.
– Debuten gjorde jag i Finland, men jag kommer inte riktigt ihåg i vilken stad det var. Det var jättemäktigt att dra på sig landslagströjan första gången och gå ut och spela med kronorna på bröstet.
– Vi vann matchen med 2-1. Det var 0-0 efter första och andra perioden. En bit in i tredje gör finnarna 1-0 i powerplay. Sedan lyckas vi vända, göra två snabba mål och vinna med 2-1. Det kan ha varit en av dom roligaste matcher jag har spelat.


Foto: Ronnie Rönnkvist

HOPPAS GÖRA A-LAGSDEBUT INNAN SÄSONGEN ÄR ÖVER

Det talas om att du kan gå ganska tidigt i draften 2017, hur tänker du själv kring den?
– Klart att det kommer lite tankar på att man förhoppningsvis ska bli draftad om två år. Vi får se hur det går och hur det utvecklas, vilken runda det i så fall skull bli. Det vore givetvis en dröm om jag skulle bli draftad och extra stort om jag blir draftad högt, men det är ingenting som jag tänker på nu direkt.

Kan du tänka dig att gå till NHL via junior- eller collegehockeyn i Nordamerika, en väg som många svenska juniorer väljer idag?
– Jag har inga tankar på det just nu utan jag trivs bra här i Leksand och vill fortsätta att jobba och utveckla mig här. Förhoppningsvis får jag chansen i A-laget snart.

Hur har du utvecklats som spelare sedan du kom till Leksand?
– Jag har utvecklats väldigt mycket sedan jag kom hit. Första året jag kom hit blev det väldigt mycket mer träning, alltså träningsmängd. Det utvecklades jag väldigt mycket av, blev starkare, snabbare och betydligt bättre på isen.
– Jag var inte så stor och jättestark när jag kom hit, men efter ett och ett halvt år i Leksand klarar jag det fysiska spelet mycket bättre.

Du har tränat med Leksands A-lag, men vad krävs av dig för att ta en plats där?
– Det är att spela mitt spel, göra det jag är bra på och inte åka runt och göra något annat.

Och ditt spel är?
– Mitt spelsinne är min största styrka.

När ser vi dig i Hockeyallsvenskan?
– Förhoppningsvis innan den här säsongen är över, men det handlar också om hur det går med skador och så vidare, avslutar Rickard Hugg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL