Ylva Lindberg
SDHL 1

Nya förbundskaptenen redo för sitt första VM: ”Ska ge oss själva chansen att spela om medaljerna”

ANNONS

När Ylva Lindberg åker iväg till Kanada med sitt U18-landslag blir det hennes första mästerskap som förbundskapten. För en knapp vecka sedan tog hon ut de 23 spelarna som hon tror ska kunna ta Sveriges första medalj i ett U18-VM sedan 2013.
– Får vi bara ut vad de här spelarna kan så ska vi absolut ge oss själva chansen att spela om medaljerna, säger Lindberg till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den 8 januari, tre dagar efter att herrarnas JVM i Helsingfors avslutas, är det dags för damernas U18-VM i Kanada. I måndags presenterade Ylva Lindberg truppen som får åka med dit – hennes första VM-trupp som förbundskapten. Hockeysverige.se stämde träff med Lindberg för en pratstund inför avresan till St. Catharines i början av januari.

Ylva, ni vinner tre raka matcher mot Finland i Örebro innan jul, hur låter din sammanfattning av dessa?
– Inför den här turneringen hade vi som mål att jobba med anfallsspelet med puck, aktiviteten där och puckkontroll. Eftersom vi då gör 15 mål så känns det som att det föll jättebra ut. När vi sedan tittar på videoanalyserna av matcherna så ser man att spelarna verkligen försöker jobba med det vi har sagt att vi ska göra.

Vilka frågetecken har du kvar inför VM?
– Framförallt special teams, alltså powerplay och penalty killing. Jag känner att penatly killing kommer att bli viktigt eftersom vi som lag kanske drar på oss lite för mycket utvisningar. Tvärtom i powerplay, att vi har det som ett vapen. Jag tror att just special teams är betydelsefullt för att gå långt i turneringen.

Vad ser du som gruppens styrka?
– Jag tror att det är just att vi har en bra grupp. Vi har jobbat väldigt mycket på att bygga ett lag. Samtidigt som vi har tittat på hockeykompetens och skills tittar vi på karaktär, personlig mognad och hur man hanterar att vara i en grupp under en längre tid.
– För oss känns det viktigt att tjejerna har alla delar. Det räcker inte att bara vara en suverän hockeyspelare. Du måste ha lite mer. Här har vi fått till en bra blandning. Alla är olika, men det är bra och positiva olikheter.

Innan vi kikar på truppen, det här var första gången du måste plocka bort spelare ur truppen. Hur var den känslan?
– Där var vi tvungna att ta bort ett ganska stort gäng. Klart att jag känner för dem och det jobb som de lagt ner. Samtidigt ingår det här i jobbet och jag känner mig också väldigt nöjd med spelarna som jag har i truppen nu. Den känns helt rätt.

TRUPPEN

Målvakter:
Sofia Reideborn
Ellen Jonsson
Emma Söderberg

– Det är förhoppningsvis en erfaren målvaktstrio vi åker med och som kan sprida lugn i laget från det hållet. Ingen av tjejerna är förstamålvakt i sina lag i Riksserien, vilket hade varit det absolut bästa om de hade varit. Samtidigt har alla tre en miljö där de tampas med Damkronor-målvakter, vilket är unikt. Alla tre har en sporre och förebild man kan jobba med varje dag i klubblaget. Jag känner mig otroligt nöjd med målvaktsvalen.

Maja Nyhlén-Persson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Backar:
Ebba Berglund
Emma Eriksson
Maja Nyhlén-Persson
Linnéa Andersson
Felicia Linder
Jessica Adolfsson
Solveig Neunzert
Ida Press

– Jag vill inte dela in backarna i olika fack, att du ska vara en defensiv back och du ska vara en offensiv back. Jag tycker att dom i första hand ska bli bra hockeyspelare. Sedan får det andra komma när dom blir seniorer och får andra coacher som formar dem. Jag uppmuntrar att tjejerna ska följa vår spelidé när det gäller försvarsspel. Men de ska också delta och vara kreativa i allt spel med puck.
– En del av backarna är erfarna och har varit med tidigare, bland annat Felicia Linder och Jessica Adolfsson. De båda gör sina sista VM-turneringar som juniorer. Vi har också några ”rookies”, Ebba Berglund, Emma Eriksson och Linnéa Andersson som alla är 98:or men ändå gör sin första VM-turnering. Sedan har vi det yngre gardet som är framtiden i juniorlandslaget, Maja Nyhlén-Persson, Solveig Neunzert och Ida Press. Det är härliga och intressanta individer på backsidan och inga ”sarg ut-backar”, som jag brukar säga.

Moa Wernblom. Foto: Ronnie Rönnkvist

Forwards:
Mariam El-Mahmadi
Kajsa Armborg
Wilma Johansson
Celine Tedenby
Matilda Af Bjur
Sofie Lundin
Ida Nikula
Sara Hjalmarsson
Felizia Wikner-Zienkiewicz
Hanna Olsson
Moa Wernblom
Emma Murén

– Den stora tonvikten ligger på 98:orna, spelare som gjort ett JVM tidigare. Jag hoppas att de kan visa tjejerna i laget som inte varit där innan att det är vanlig hockey vi ska spela och avdramatisera det hela lite grann.
– Sen är det kul med lite debutanter. Vi har Sofie Lundin från Skåne, en 00:a som är den enda som spelar med killar i sin hemmiljö. Ida Nikula från Leksand, vi har Felizia Wikner-Zienkiewicz från Modo som ursprungligen kommer från Göteborgstrakten och så vidare.

”ÅKER INTE TILL VM FÖR ATT KOMMA SEXA”

Hanna Olsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad betyder det att ha med storstjärnan Hanna Olsson i laget?
– Såklart supermycket. Hanna tillför oss ett hot. Sedan märkte man att finskorna hade lite respekt för henne. De fokuserade mycket på Hanna vilket gjorde att det öppnade upp sig för de andra i kedjan. Hanna tillför även mycket i powerplay vilket jag hoppas, som jag sa inledningsvis, blir ett hot.

Vilka förväntningar ska vi utanför laget ha på det här gänget som åker till VM?
– När det gäller ett svenskt landslag tänker man inte att de åker till VM för att komma sexa. I alla fall inte när det handlar om hockey. Får vi bara ut vad de här spelarna kan så ska vi absolut ge oss själva chansen att spela om medaljerna.

Hur gör man det, och vad är nyckeln till att plocka med sig hem en medalj från Kanada?
– Vi har valt att gå på en linje, och det är att bygga ett spel som vi vill att alla ska tro på. Vi kommer inte göra något avstick från det spelet eller svika vår spelidé. Sedan ska vi självklart scouta motståndarna.
– Jag tror att det skapar medflyt, medrull, när man är konsekvent i sitt spel. Jag tror på det, i alla fall på den här nivån när det är juniorhockey. Lite på samma sätt som J20-killarna har jobbat under många år.

Du ska snart iväg på ditt första VM som coach, börjar det pirra i magen?
– Ja, men det är mer att jag ser väldigt mycket fram emot det. Det ska bli jättespännande, samtidigt som det så klart är en jätteutmaning för mig själv.

SPELPROGRAMMET

Grupp A: USA, Kanada, Ryssland, Tjeckien

Grupp B: Finland, Sverige, Schweiz, Frankrike

8 januari, 20.00: Sverige-Schweiz

9 januari, 20.00: Sverige-Frankrike

11 januari, 18.00: Finland-Sverige

12 januari, 22.00 & 01.30: Kvartsfinaler

14 januari, 22.00 & 01.30: Semifinaler

15 januari, 22.00: Bronsmatch

15 januari, 01.30: Final

Matcherna är angivna i svensk tid.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games