Daniel Viksten.
SHL

Livet utan SHL:s bästa spelare – inget problem för succéforwarden: ”Funkat bra utan honom”

ANNONS

När Derek Ryan efter sin monstersäsong skrev på ett kontrakt med Carolina Hurricanes var Daniel Viksten en av dem som såg ut att drabbas hårdast. I stället har Örebroforwarden upprepat, och kanske till och med förbättrat succén från förra året.
– I början blev det inte så mycket poäng, men sen började man få dit någon kasse och så släpper det i spelet, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

Med en succésäsong som SHL-rookie fick Daniel Viksten sitt stora genombrott i karriären förra året. Som nyförvärv från Malmö gjorde Örebroforwarden 29 poäng på 43 matcher vilket gav en tredjeplats i den interna poängligan, och formationen han bildade tillsammans med Martin Johansson och Derek Ryan var en av de mest fruktade i hela ligan.

Men efter säsongen försvann Derek Ryan, som vann poängligan och fick Guldhjälmen som SHL:s mest värdefulla spelare, när han skrev på ett kontrakt med Carolina Hurricanes. Det fick många att ifrågasätta hur det skulle gå för såväl Viksten och Johansson som för hela laget.

Svaret: För Viksten personligen har det kanske gått ännu bättre. Med halva säsongen spelad har han dragit ihop 22 poäng, och är redan nu nära att slå sin totala poängskörd från förra året. Själv är han ändå inte helnöjd.
– Jag tycker att det har gått helt okej. I början blev det inte så mycket poäng, men sen började man få dit någon kasse och så släpper det i spelet. Det kändes bättre efter 7-8 omgångar när det släppte lite, så det har väl varit hyfsat i alla fall, säger han till hockeysverige.se.

Den enda spelaren 26-åringen har ovanför sig i den interna poängligan är just Martin Johansson, och precis som förra året är det deras formation som är den mest fruktade i Örebro – oavsett vem de har mellan sig.
– Vi vill spela med mycket fart, och få mycket vändningar och skapa två mot en-lägen på motståndarna. Vi känner ju varandra sen innan också, vi spelade ihop ett tag i Allsvenskan med Mora, så vi känner varandra privat också. Vi passar väldigt bra ihop på isen tillsammans.

Fanns det någon oro över att ni inte skulle prestera på samma nivå när ni blev av med Derek Ryan?
– Så klart tänker man lite när man tappar SHL:s bästa spelare, det är väl inget lag som vill tappa en sån spelare. Det kändes lite, men vi måste fortfarande göra vårt och bidra med det offensiva, jag och Martin. Jag tycker att det har funkat bra utan Derek, men det är klart att man saknar honom också. Det är en del matcher där det känns som att det hade kunnat väga över när vi har förlorat med uddamålet, som vi hade kunnat vinna med en Derek på isen.

SUCCÉN GAV LANDSLAGSDEBUT

Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Fjolårets succé ledde bland annat till att Viksten fick göra landslagsdebut, när han spelade i tre av landskamperna inför VM. Något VM blev det dock inte, och han har heller inte varit med i någon av Pär Mårts två landslagstrupper hittills i år.
– Det är klart att man gärna hade varit med i landslaget, men sen om man kollar på laget som är uttaget så är det väldigt bra spelare som är med. Det är inget man grämer sig för sådär, det hade varit roligt och det är något jag siktar på, så klart.

Han belönades också för sin insats med ett treårskontrakt med Örebro. Att förlänga kontraktet var ett givet val när klubben var intresserade av det.
– Jag tycker att det har gått bra här, det är en bra SHL-klubb med mycket bra personer runt laget. Det känns som att jag kan ta några kliv extra och utvecklas som spelare här. Sen är det skönt med tryggheten med ett längre kontrakt också.

Hade du förväntat dig att det skulle gå så här inför förra säsongen?
– Jag vet inte riktigt, jag hade väl inga förväntningar så förra året. Jag försökte bara göra mitt bästa varje match och bidra offensivt. Jag hade inga förväntningar så på mig själv, utan det fick gå som det gick och det gick bra. Jag vill så klart vara med och bidra, men det var en bra första säsong i SHL.

”INTE FÅTT DEN DÄR TRYGGHETEN”

För laget har årets säsong inte gått riktigt lika bra som den förra. Efter att man förra året tog den sjätte och sista direktplatsen till kvartsfinal så ligger man nu på en tionde plats och krigar för att hålla i den sista play in-platsen i tabellen.
– Vi har inte fått någon riktig stabilitet i laget. Vi har gått runt på mycket kedjor och ändrat om, så vi har inte fått dit den där tryggheten som man vill ha i ett lag hittills. Det har gått lite i vågor, ibland har vi spelat bra, ibland har vi förlorat några matcher i rad, det har varit lite för mycket upp och ner för att få det riktiga stämmet i laget.

Örebro är seriens sämsta lag i puckinnehavsmåtten Fenwick och Corsi, som mäter oblockerade respektive samtliga skottförsök. Trots har man gjort sjätte flest mål i serien, och är det näst effektivaste laget i SHL. Men med så få skott ligger det nära till hands att tro att effektiviteten kommer att sjunka.
– Det är väl alltid bättre att ha pucken, men vi är ett lag precis som förra året som är bra på vändningar och har snabba spelare. Vi har våra målvaktstränare som sköter vår statistik och sätter upp lappar så man ser ungefär vad man gör för mål, och det är mest på spelvändningar. Vi är bra med spelet utan puck och lyckas vinna den och gå snabbt till anfall, och då blir väl statistiken så att man inte har så mycket puck.

Vad ska ni göra för att hitta rätt i spelet och kanske inte behöva förlita er lika mycket på en hög effektivitet?
– Det är väl att man försöker hitta en trygghet. Det handlar mycket om självförtroende, och det är kanske inte så många som har den där tryggheten och vågar göra något extra. Förlorar man några i rad så tänker man lite mer, och gör inte det där extra som man gör om man har vunnit några i rad. Det tar på självförtroendet, så vi måste få bättre självförtroende och våga för att kunna vända på det. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga