Sök
Daniel Viksten.
SHL

Livet utan SHL:s bästa spelare – inget problem för succéforwarden: ”Funkat bra utan honom”

När Derek Ryan efter sin monstersäsong skrev på ett kontrakt med Carolina Hurricanes var Daniel Viksten en av dem som såg ut att drabbas hårdast. I stället har Örebroforwarden upprepat, och kanske till och med förbättrat succén från förra året.
– I början blev det inte så mycket poäng, men sen började man få dit någon kasse och så släpper det i spelet, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

Med en succésäsong som SHL-rookie fick Daniel Viksten sitt stora genombrott i karriären förra året. Som nyförvärv från Malmö gjorde Örebroforwarden 29 poäng på 43 matcher vilket gav en tredjeplats i den interna poängligan, och formationen han bildade tillsammans med Martin Johansson och Derek Ryan var en av de mest fruktade i hela ligan.

Men efter säsongen försvann Derek Ryan, som vann poängligan och fick Guldhjälmen som SHL:s mest värdefulla spelare, när han skrev på ett kontrakt med Carolina Hurricanes. Det fick många att ifrågasätta hur det skulle gå för såväl Viksten och Johansson som för hela laget.

Svaret: För Viksten personligen har det kanske gått ännu bättre. Med halva säsongen spelad har han dragit ihop 22 poäng, och är redan nu nära att slå sin totala poängskörd från förra året. Själv är han ändå inte helnöjd.
– Jag tycker att det har gått helt okej. I början blev det inte så mycket poäng, men sen började man få dit någon kasse och så släpper det i spelet. Det kändes bättre efter 7-8 omgångar när det släppte lite, så det har väl varit hyfsat i alla fall, säger han till hockeysverige.se.

Den enda spelaren 26-åringen har ovanför sig i den interna poängligan är just Martin Johansson, och precis som förra året är det deras formation som är den mest fruktade i Örebro – oavsett vem de har mellan sig.
– Vi vill spela med mycket fart, och få mycket vändningar och skapa två mot en-lägen på motståndarna. Vi känner ju varandra sen innan också, vi spelade ihop ett tag i Allsvenskan med Mora, så vi känner varandra privat också. Vi passar väldigt bra ihop på isen tillsammans.

Fanns det någon oro över att ni inte skulle prestera på samma nivå när ni blev av med Derek Ryan?
– Så klart tänker man lite när man tappar SHL:s bästa spelare, det är väl inget lag som vill tappa en sån spelare. Det kändes lite, men vi måste fortfarande göra vårt och bidra med det offensiva, jag och Martin. Jag tycker att det har funkat bra utan Derek, men det är klart att man saknar honom också. Det är en del matcher där det känns som att det hade kunnat väga över när vi har förlorat med uddamålet, som vi hade kunnat vinna med en Derek på isen.

SUCCÉN GAV LANDSLAGSDEBUT

Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Fjolårets succé ledde bland annat till att Viksten fick göra landslagsdebut, när han spelade i tre av landskamperna inför VM. Något VM blev det dock inte, och han har heller inte varit med i någon av Pär Mårts två landslagstrupper hittills i år.
– Det är klart att man gärna hade varit med i landslaget, men sen om man kollar på laget som är uttaget så är det väldigt bra spelare som är med. Det är inget man grämer sig för sådär, det hade varit roligt och det är något jag siktar på, så klart.

Han belönades också för sin insats med ett treårskontrakt med Örebro. Att förlänga kontraktet var ett givet val när klubben var intresserade av det.
– Jag tycker att det har gått bra här, det är en bra SHL-klubb med mycket bra personer runt laget. Det känns som att jag kan ta några kliv extra och utvecklas som spelare här. Sen är det skönt med tryggheten med ett längre kontrakt också.

Hade du förväntat dig att det skulle gå så här inför förra säsongen?
– Jag vet inte riktigt, jag hade väl inga förväntningar så förra året. Jag försökte bara göra mitt bästa varje match och bidra offensivt. Jag hade inga förväntningar så på mig själv, utan det fick gå som det gick och det gick bra. Jag vill så klart vara med och bidra, men det var en bra första säsong i SHL.

”INTE FÅTT DEN DÄR TRYGGHETEN”

För laget har årets säsong inte gått riktigt lika bra som den förra. Efter att man förra året tog den sjätte och sista direktplatsen till kvartsfinal så ligger man nu på en tionde plats och krigar för att hålla i den sista play in-platsen i tabellen.
– Vi har inte fått någon riktig stabilitet i laget. Vi har gått runt på mycket kedjor och ändrat om, så vi har inte fått dit den där tryggheten som man vill ha i ett lag hittills. Det har gått lite i vågor, ibland har vi spelat bra, ibland har vi förlorat några matcher i rad, det har varit lite för mycket upp och ner för att få det riktiga stämmet i laget.

Örebro är seriens sämsta lag i puckinnehavsmåtten Fenwick och Corsi, som mäter oblockerade respektive samtliga skottförsök. Trots har man gjort sjätte flest mål i serien, och är det näst effektivaste laget i SHL. Men med så få skott ligger det nära till hands att tro att effektiviteten kommer att sjunka.
– Det är väl alltid bättre att ha pucken, men vi är ett lag precis som förra året som är bra på vändningar och har snabba spelare. Vi har våra målvaktstränare som sköter vår statistik och sätter upp lappar så man ser ungefär vad man gör för mål, och det är mest på spelvändningar. Vi är bra med spelet utan puck och lyckas vinna den och gå snabbt till anfall, och då blir väl statistiken så att man inte har så mycket puck.

Vad ska ni göra för att hitta rätt i spelet och kanske inte behöva förlita er lika mycket på en hög effektivitet?
– Det är väl att man försöker hitta en trygghet. Det handlar mycket om självförtroende, och det är kanske inte så många som har den där tryggheten och vågar göra något extra. Förlorar man några i rad så tänker man lite mer, och gör inte det där extra som man gör om man har vunnit några i rad. Det tar på självförtroendet, så vi måste få bättre självförtroende och våga för att kunna vända på det. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten