Peter Frantz.
SDHL 1

LHC-tränaren ser sitt lag som underdog: ”Luleå är klara favoriter”

ANNONS

De senaste årens dominanter inom svensk damhockey, Linköping, toppar Riksserien även i år. Men trots det väljer lagets tränare, Peter Frantz, att lyfta fram ett annat lag som sin tydliga favorit till SM-guldet.
– Just nu håller jag Luleå som klara favoriter, säger Frantz till hockeysverige.se.

Linköping fortsätter, trots tapp av spelare som Kim Martin Hasson, Jenni Asserholt, Stefanie Marty, Melinda ”Brallan” Olsson, Christa Alanko, systrarna Vendela och Linnéa Jonsson, att tillhöra den absoluta toppen i svensk damhockey. Samtidigt kan man konstatera att LHC:s trupp idag innehåller 14 svenska spelare och 13 utländska.

Stora delar av truppen har dock redan tidigare varit med om att vinna ett eller två SM-guld med Linköping, men i vad ligger drivkraften att fortsätta leverera på samma höga nivå? Peter Frantz är tränare i Linköping och hockeysverige.se skickade frågan vidare till honom.
– Mycket vill ha mer höll jag på att säga, skrattar Peter Frantz när hockeysverige.se når honom innan han ska gå på is med laget:
– Vi har haft lite omsättning på spelare och det är en ny grupp som är här. När nu andra lag tagit efter Linköping och också förstått att man ska satsa på damhockey, eftersom det är en viktig del i svensk hockey, så känner vi att när det blir hårdare konkurrens vill vi vara lika bra vi med.

Har du behövt prata med gruppen mycket om motivationen inför och under säsongen?
– Klart att vi försöker hitta saker som gör att vi presterar så bra som möjligt. Förra säsongen gick vi igenom serien helt obesegrade. Den här säsongen är det mycket tajtare, vilket gör att det blir lite lättare att motivera sig på så sätt.
– Sedan gäller det att hitta på saker att fokusera på för stunden…

Utveckla det lite.
– Vi tittar en del på video, kollar på motståndarna, vi kollar på vårt spel, vad vi behöver förbättra och så vidare. Jag tycker att vi har den bredaste truppen i Riksserien just nu. Det gör att det blir en konkurrenssituation på träningarna.
– Dessutom har vi en grym sammanhållning i gruppen, eller rättare sagt så har det blivit så under hösten. Laget gör mycket saker tillsammans, vilket också bidrar till en bra sammanhållning. Då är det också lättare när man får lite motgångar att kämpa mer för varandra. Vi har lyckats hitta sätt att vinna även den här säsongen som faktiskt är ganska imponerande.

När ni tappade den här raden av mer eller mindre landslagsspelare, hur gick dina tankar då?
– Klart att det var några tuffa avbräck. Det är jättesvårt att hitta ersättare, vilket också visade sig i början av säsongen när vi hade en del nya spelare, att det tar lite tid att sätta laget och spelplanen.
– Jag tycker att de äldre spelarna som varit med tidigare har gjort ett föredömligt arbete där. Dom har verkligen välkomnat alla och talat om vad som gäller hos oss. Jag tycker också att personerna som kommit in, när vi och i första hand Kim (Martin Hasson) har värvat, då är det viktigt att man tittar så man får rätt karaktär. Det kanske är mer viktigt än att hon är en superbra hockeyspelare.

Peter Frantz tycker också det var viktigt för gruppen att få in ny energi i laget via några nya spelare utifrån.
– Det är viktigt när man ska försöka försvara ett SM-guld. Nu kommer jag ändå fortsätta hålla Luleå som klara favoriter, vilket också var det lag som alla trodde på under riksserieupptakten. Luleå är också väldigt bra.
– Just nu har vi, som sagt var, en bred trupp med fyra bra femmor. Det har också varit viktigt för oss att hitta bredden.

När så många bra spelare lämnar laget funderade du själv över ditt ledarskap, kunde du ha jobbat annorlunda och så vidare?

– Det finns naturligtvis en orsak till varför dom flesta lämnar. Stefanie Marty väljer att satsa på sitt arbete. Hon försökte få ett jobb i Linköping, men hon lyckades inte få det jobbet hon ville ha här. Melinda (Olsson) ville flytta hem, vilket är jättenaturligt. Hon är där uppifrån och hennes mamma har en butik som hon ville jobba i och då kunna gå och komma som hon vill. Christa Alanko ville vara kvar men hade inte betygen för den linje hon sökte här i Linköping. Men det gick bra att komma in på en linje i Luleå. Det var också naturligt.
– Jenni (Asserholt) ville spela med killar, men vi kände att bara vara med laget en dag i veckan och sedan spela match för att resten av tiden träna med killar kände inte vi var rätt för vår grupp.

Ni har 14 svenska spelare och 13 med utländskt pass, hur har det påverkat ditt ledarskap?
– Det mest konkreta är att vi försöker köra allting på engelska. Det är lite svårt, så är det ju. Det gäller att hitta rätt ord som har rätt betydelse eller att få fram den rätta inlevelsen i det man säger, vilket gör att man får tänka till extra mycket.
– Samtidigt, återigen, är det väldigt bra karaktärer i laget. Vi hjälps åt allihop för att det ska bli så bra som möjligt. Alla vill varandras, sitt eget och lagets bästa.

Trots att Linköping som leder Riksserien har så pass många utländska spelare i truppen ser Peter Frantz inte det som ett underbetyg åt svensk damhockey.
– Det tycker jag absolut inte! Nu utökade man Riksserien till tio lag inför den här säsongen. Vill vi höja nivån på den svenska hockeyn så tror jag att det är viktigt att vi får in hockeyspelare utifrån som kan sätta standarden för vilken nivå man ska vara på. Det gör att dom svenska tjejerna måste lyfta sig, men även våra ungdomar som kommer fram.
– Vi har inte tillräckligt bred bas att stå på i Sverige. Vill vi upp på högsta nivå är det precis som ”Boorken” (Leif Boork) säger, att vi måste tävla på den högsta nivån oftare. Där tycker jag att vi är på rätt väg när vi som nu får spela tuffa och tajta matcher. Visst, vi vann alla matcher i serien förra säsongen och det är inte bra för svensk damhockey. Nu är det kanon att det är så jämnt den här säsongen. Har man en dålig dag i dag så kan man förlora mot dom flesta lagen i Riksserien.

Ni siktar självklart på final antar jag, men är det Luleå som du ser som det största hotet i jakten på SM-guldet?
– Jag håller fast vid det jag sa på Riksserieupptakten, att det kommer att vara Luleå där. Sedan kommer naturligtvis Djurgården vilja vara där också. Djurgården kan mycket väl bli farliga dom med. Dom kommer säkert värva någon ytterligare, precis som antagligen Luleå också kommer att göra runt jul.
– Det kommer att bli tufft och tajt, men jag hoppas att det blir vi och Luleå i final.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL