När Jörgen Sundqvist i dag drar på sig Brynäströjan för 524:e gången går han upp på delad femteplats i klubbens historia.
SHL

Trotjänaren ser paralleller med Brynäs guldlag: ”Vi är ett hårt arbetande lag i grunden, det var vi då också”

ANNONS

Som fyra i tabellen har Brynäs visat landets samlade expertis att man kanske hade fel om laget inför säsongen. Det gjorde man även 2011/12, då laget efter att ha varit tippade att slåss kring slutspelsstrecket tog hem ett överraskande SM-guld. Veteranen Jörgen Sundqvist är en av tre spelare som är kvar från guldlaget.
– Vi är ett hårt arbetande lag i grunden, och det var vi då också, så det är klart att det finns en hel del paralleller, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
De flesta tipsen inför säsongen gjorde gällande att de skulle tvingas slåss om play in-platserna i tabellen, och få var de som över huvud taget placerade laget på övre halvan. Men anförda av en av ligans bästa kedjor och med en i många ögons oväntat stabil defensiv har Brynäs överraskat landets expertis. Med en fjärdeplats med snart halva säsongen spelad är man tveklöst säsongens succélag så här långt.

Den anrika klubben har ett gäng tunga år sportsligt i ryggen. Sedan säsongen 2000/01 har man bara tagit sig förbi kvartsfinalen en enda gång. Det året, 2011/12, slutade det dock med guldfirande på Stortorget i Gävle. Det trots att klubben, precis som nu, av många tippades till att vara med och slåss om de sista slutspelsplatserna.

33-årige backveteranen Jörgen Sundqvist är en av tre spelare, tillsammans med Simon Bertilsson och Jesper Ollas, som är kvar sedan guldlaget.
– Vi tuggade ju på hela den säsongen och hade väl inte så djupa svackor om man säger så. Nu har vi ju förlorat tre i rad här, då är det ju dags att vända på det redan på lördag. Det året vill jag minnas att vi inte ens förlorade tre matcher i rad någon gång, säger Sundqvist till hockeysverige.se efter torsdagens förlustmatch mot Djurgården.
– Men vi är ett hårt arbetande lag i grunden, och det var vi då också, så det är klart att det finns en hel del paralleller.

Med ett back to back-möte med Skellefteå förra helgen hade Brynäs, då åtta poäng bakom tabelltvåan, chansen att äta in avståndet uppåt ordentligt. I stället blev det två förluster, och ett ordentligt glapp i tabellen. Ett tecken på att man kanske inte är redo för att slåss med de verkliga giganterna ännu, och Sundqvist tror att det är just jämnheten som saknas för att kunna vara med och utmana topplagen över en hel slutspelsserie.
– Det vi framför allt behöver är att klara av att spela sju matcher tätt, egentligen. Första matchen mot Skellefteå tycker jag att vi var bättre än dem, kanske att de är lite mer effektiva än vi var i den matchen. Sen i andra matchen är det inget snack om det, de var mer redo att spela den matchen än vad vi var då.

Ni har ett ganska ungt lag, kan det vara en av anledningarna till att ni hade svårt att spela två matcher så tätt?
– Nej, de har väl en del unga spelare också. Vi ska kunna ladda om mentalt helt enkelt, vi var inte riktigt beredda den matchen.

SNART FEMMA I KLUBBENS HISTORIA

Jörgen Sundqvist gör i år sin elfte säsong i Brynäströjan. Med 523 matcher är han den som spelat sjätte flest för klubben, och i dagens match mot Örebro går han upp på delad femteplats med Andreas Dackell. Om han får vara hyfsat skadefri denna säsong och även de två kommande som han har på sitt kontrakt, kommer han med råge att passera dubble guldhjälten och nuvarande videocoachen Janne Larsson, som innehar tredjeplatsen på listan med 592 spelade matcher.

Om han även därefter, vid 35 års ålder, skulle skriva på för ytterligare ett par år skulle han i en utopisk värld utan skador till och med kunna utmana Ove Molins 768 matcher i toppen av listan. Att spelare i dagens hockey stannar så länge i en och samma klubb som Sundqvist är ovanligt, men för honom har det aldrig varit några tveksamheter.
– Jag har alltid trivts jättebra i föreningen och familjen har trivts jättebra i Gävle. Det har aldrig funnits några funderingar på att flytta.

Veteranen har med sitt hårda och uppoffrande spel blivit populär hos fansen, och sakta men säkert växt fram mot att bli en klubbikon. Den beteckningen är dock inte något han vill ge sig själv.
– Jag vet inte om jag ser mig som en klubbikon, det är väl kanske de som gör det i så fall. Men det är kul att de uppskattar en. Jag hoppas att jag kan spela resten av min karriär med Brynäs, det är klart.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL