Sök
Uffe Bodin
Halvtidsrapporten – ris och ros i SHL del I

Det går undan.
SHL-säsongen är redan två och en halv månad gammal och därmed närmar sig grundserien halvtid. Den här veckan ska jag utvärdera den första halvan genom att dela ut ris och ros till spelare i respektive lag och dessutom ge mina fem cent om hur jag tycker att laget har presterat i helhet och vad jag tror om deras chanser under den andra halvan av säsongen.

Ris och ros till spelarna i de sju topplagen finner ni här!

Jag börjar nedifrån tabellens bottenskikt och tar mig uppåt. I dag får ni därför lag fjorton till åtta här:


Mattias Guter. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

14) Karlskrona HK

Hårt nederlagstippade och utdömda på förhand. KHK har egentligen inte gjort någonting för att visa sina många belackare fel. Truppen saknar helt enkelt spets nog för att kunna vara riktigt konkurrenskraftig i en liga av SHL:s klass. Allt annat än att man spelar kval vad det lider känns orimligt. Med ett par förstärkningar inför slutspurten finns det ändå goda möjligheter att man spelar SHL-hockey även nästa säsong.

Ros: Mattias Guter, fw
Det har varit ont om pålitliga poängplockare i nykomlingens trupp, men Guter sticker ut med sina nio mål. Efter en trevande start på säsongen i Djurgården förra året har 27-åringen via sitt spel i både Leksand och nu KHK visat att han hör hemma i SHL – och till och med är en spelare som kan producera där.

Ris: Patrick Galbraith/Linus Fernström, mv
Det allra viktigaste för en nykomling är att ha bra målvaktsspel. För även ett mediokert lag kan vinna matcher om man har en sista utpost som är förmögen att stjäla en match eller två, som Oscar Dansk och Jonas Gunnarsson har gjort för Rögle respektive Malmö så här långt. KHK har inte haft den ynnesten. Varken Galbraith eller Fernström har klarat av att ge laget något lyft. Det är en av förklaringarna till den skrala poängskörden.


Noah Welch. Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

13) Modo Hockey

En ny säsong och en ny tränarcirkus. Modos brist på kontinuitet på både ledar- och spelarsidan fortsätter att vara den främsta anledningen till att klubben har svårt att hävda sig i SHL. Larry Huras tränarfilosofi visade sig vara helt fel för svensk hockey och i slutändan var han tvungen att gå. Andreas Johansson var den perfekta nödlösningen när man tvingades föra tränarbytet. För Modos och deras supportrars skull hoppas jag att ”AJ” tillåts bygga något på sikt och dra en röd tråd genom hela organisationen. Ingen klubb i hela SHL behöver det mer än Modo just nu.

Ros: Noah Welch, b
Kom in vid exakt rätt tidpunkt då ett vilset försvar och en deppig trupp var i behov av en verbal och kraftfull ledargestalt. Med C:et på bröstet symboliserar Welch allt det som laget har saknat under säsongen. Fortsätter Welch på inslaget spår och hjälper Modo bort från kvalstressen kommer jag personligen att framstå som dum efter min krönika i somras där jag hävdade att han inte var någon frälsare. Just nu är han precis det, om än med hjälp av en perfekt tajming. Han är trots allt den enda backen i laget som inte befläckats av Larry Huras irriga man-mot-man-försvar som kvävde hela backuppsättningen tidigt på säsongen.

Ris: Shaun Heshka, b
Låt oss vara ärliga… Det är inte många av Modos nordamerikanska värvningar som har varit lyckade utöver Welch. Om man är snäll kan man hävda att Bobby Butler och Maxim Lapierre fyller sina roller enligt förväntningarna, men i övrigt har det varit rätt bleka insatser över lag. Den kanske värsta syndaren är Shaun Heshka, som trots en diger meritlista inte har sett mer än medelmåttig ut.


Ludvig Claesson. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

12) Rögle BK

Det började förvånansvärt bra för nykomlingen, men i takt med att försvarsspelet har blivit sämre och målvakterna börjat darra har förlusterna blivit allt fler. Rögles största problem är bristen på offensiv eldkraft. Laget snittar bara två mål per match och har ett powerplay som är trubbigt som bäst. Hittar man inte ett sätt att göra fler mål blir det svårt att undvika ett negativt kval framåt vårkanten.

Ros: Ludvig Claesson, b
Han spelade inte en enda match för Rögle i Hockeyallsvenskan i fjol. Det har inte hindrat 19-åringen från att gå rakt in i SHL och ta för sig som om han inte hade gjort annat än att spela seniorhockey de senaste åren. Genombrottet har kommit för sent för att Claesson skulle kunna bli aktuell för JVM, men han är ännu ett bevis på att Rögles juniorverksamhet är en av de bästa av sitt slag i Sverige.

Ris: Ivan Baranka/Dominik Granak, b
De rutinerade slovakerna Ivan Baranka och Dominik Granak skulle ge Rögles unga försvar stabilitet med sin rutin och erfarenhet. Så har inte blivit fallet. Ingen av landslagsmännen har tagit en tillräckligt framträdande ledarroll för att Rögle ska kunna vara nöjda med de här rekryteringarna.


Kent McDonell. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

11) Malmö Redhawks

Av de tre SHL-nykomlingarna får Malmö anses vara det laget som på det hela taget klarat sig bäst, men det har inte varit utan ett visst mått av växtvärk. Briljanta insatser har blandats med rena bottennappen och det gör laget svårplacerat. Man har bättre spets än både Karlskrona och Rögle, men de ibland närmast avgrundsdjupa dalarna gör att man inte helt och hållet kan utesluta att det blir kval i vår.

Ros: Kent McDonell, fw
Kent McDonell tycks vara spelaren med nio liv i sin SHL-karriär. 36-åringen agerade rollspelare i Linköping i fjol, men har lyckats bli en pålitlig topp sex-forward i Malmö. Kan tillika påstås vara den mest lyckade nordamerikanska värvningen som sportchefen Patrik Sylvegård har gjort, trots att Derek Meech, T.J. Galiardi och framför allt Peter Mueller har tyngre meriter.

Ris: Peter Mueller, fw
Man förstod att det inte skulle finnas något mellanläge för den tidigare supertalangen Peter Mueller. En high risk/high reward-värvning som inte har gett det utslag Malmö hade hoppats på. Mueller har oftast sett loj och otränad ut, men haft ett och annat ögonblick där han blixtrat till och visat glimtar av den där skickligheten som gjorde att han en gång i tiden var en aktad talang i NHL. Malmö kommer att ha mer tålamod med honom, men om inget radikalt händer innan nyår har jag svårt att se att han blir kvar i klubben säsongen ut.


Lucas Wallmark. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

10) Luleå Hockey

Det har visserligen sett allt bättre, inte minst försvarsmässigt, senaste tiden. Denna uppryckning till trots är Luleå långt ifrån den guldkandidat som klubben utmålades som inför säsongen. Det här laget, i nuvarande skick, ska vara glada om de får spela SM-slutspel över huvud taget. Vägen uppåt är alldeles för brant för att det ska kunna bli mer än maximalt en kvartsfinalplats.

Ros: Lucas Wallmark, c
Utvecklingen går som planerat för den spelskicklige centern. Trots att han missade en rad matcher på grund av sin medverkan på Carolina Hurricanes NHL-camp toppar han den interna poängligan efter att ha snittat en poäng per match inledningsvis. Klok som en bok, men saknar kanske farten för att bli en center av NHL-snitt.

Ris: Ilari Melart, b
Det är rätt många av Luleås namnkunniga nyförvärv som inte har levererat enligt de högt ställda förväntningarna, men Melart sticker ut lite extra. Den stora finländaren representerar en stor, defensiv och fysisk backtyp som håller på att fasas ut ur den moderna hockeyn eftersom de saknar farten och spelsinnet för att hänga med. Varje gång jag har sett Melart tänker jag på Douglas Murray. Och inte på det positiva sättet.


Niklas Hansson. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

9) HV71

Med tanke på de tumultartade förberedelserna inför säsongen får man hävda att HV71 klarat sig förhållandevis bra. Visst, sett till hur bra truppen är på pappret är en niondeplats så här långt en missräkning, men i likhet med Modo har inte kontinuitet och arbetsro varit ledord som man jobbat efter i Jönköping de senaste åren. Sådant påverkar även namnkunnig trupper med mycket star power.

Ros: Niklas Hansson, b
Drabbades av en formsvacka i fjol och missade JVM på grund av det. Hansson verkar han knutit näven i fickan och bestämt sig för att visa Rikard Grönborg och kompani att de gjort fel. Efter flytten till HV71 har den tidigare Röglebacken briljerat på lagets blålinje. Med sin högerfattning och sitt frejdiga spel var han lagets kanske främsta spelare under den första fjärdedelen av säsongen. Nu är han dessvärre skadad.

Ris: Ryan O’Byrne, b
Lika bra som värvningen av Hansson är, lika dålig är rekryteringen av Ryan O’Byrne. Precis som Ilari Melart är han en stor fysisk back som inte hänger med speciellt bra när tempot trissas upp. Jag är förvånad att SHL-klubbar fortfarande gör den här typen av värvningar 2015 med tanke på att de strider mot alla lagar om logik när det gäller modern ishockey.


Daniel Viksten. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

8) Örebro Hockey

Det vilar något motsägelsefullt över Örebro Hockey. För trots att flera av lagets mest välbetalda spelare har underpresterat bortom all rimlighet fortsätter laget att gå rätt bra. Tilltänkta spetsspelare som Marko Anttila, Mikko Lehtonen, Ville Viitaluoma och Jakub Petruzalek har varit stora besvikelser, men tack vare en oanad bredd och ganska mycket pucktur är laget återigen inblandat i kampen om en slutspelsplats. Frågan är om det kan hålla i sig. Just nu är Örebro ligans effektivaste lag genom att göra mål på 12,6 procent av sina avslut. Det är nästan 2,5 procent över genomsnittet och två procent över vad man sköt i fjol. När effektiviteten oundvikligen avtar kommer Julius Hudacek att behöva steppa upp avsevärt. Hittills har han inte spelat på samma höga nivå som i fjol.

Ros: Daniel Viksten, fw
Viksten och Martin Johansson bildade en av SHL:s främsta kedjor tillsammans med poängkungen Derek Ryan i fjol. När han försvann till Nordamerika blev det en nyfiken väntan på att se hur duon skulle klara sig utan honom. Alldeles utmärkt, är svaret. Duon har även fortsättningsvis burit Örebros offensiv och snittat runt en poäng per match vardera. Vikstens fina utveckling är imponerande. I sin blott andra SHL-säsong håller han på att bli en fullfjädrad stjärna.

Ris: Jakub Petruzalek, fw
Derek Ryans sena avhopp satte press på Örebro att värva en producerande ersättare. Man trodde att man hade funnit honom när man presenterade den välmeriterade 30-årige tjecken Jakub Petruzalek. Men utöver ett hattrick i sin fjärde SHL-match har den tidigare KHL-stjärnan inte fått mycket uträttat under sin misslyckade sejour i Örebro. Till och från har han stått utanför laget och det verkar osannolikt att han blir kvar i klubben säsongen ut.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten