BRÖDER SOM FÖRGYLLER ÖREBRO. Libor och Julius Hudacek har funnit sig till rätta i Örebro Hockey.
SHL

På besök hos bröderna Hudacek: ”Vi startade som konståkare”

ANNONS

Július Hudáček var SHL:s bästa målvakt förra säsongen. I år har han fått sällskap av lillebror Libor i Örebro. Hockeysverige.se åkte till hjärtat av Närke för att träffa bröderna, som visade sig vara allt annat än nöjda över hur hockeyn sköts i hemlandet Slovakien just nu.
– Under dom 20 år som slovakiska förbundet har funnits så har ingenting förändrats, säger Július Hudáček irriterat.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hockeyn har aldrig varit starkare i Örebro än vad den är i dag. På ett snabbt och imponerande vis har klubben lyckats etablera sig i SHL och i dag är det ingen som ifrågasätter varför ett lag som Örebro Hockey ska spela i SHL samtidigt som klassiska föreningar som AIK, Leksand, Timrå och Västerås håller till i Hockeyallsvenskan.

Hockeysverige.se stämde träff med två av årets nyckelspelare, bröderna Július och Libor Hudáček på Café Java i Örebro. Att Örebro andas hockey råder det inget tvivel om när vi kliver in på kaféet. Innanför dörren sitter exempelvis två av gamla Örebro IK:s tidigare storspelare, kedjekamraterna Kent ”Kneten” Andersson och Staffan Tholson. Det blir också en del snack och skratt gamla och nya generationerna emellan innan vi slår oss ned för intervjun.
– Vi har en äldre bror också Kamil. Han är född 1985 och i dag tränare. Han var först av oss att börja spela hockey där hemma. Sedan började jag eftersom jag är näst äldst, säger Július Hudáček.
– Egentligen höll vi på med alla sporter, tennis, fotboll och så vidare. Men sedan valde vi alla tre att satsa på hockey och det var mycket för att vår bror var tränare.

Men Július Hudáček var inte någon idol eller förebild för lillebror Líbor i uppväxten.
– Nej nej nej…, skrattar Líbor Hudáček och pekar på Jakub Petruzalek som också sitter med vid fikabordet:
– Han är min idol, inte Július.
– Jag startade faktiskt som konståkare eftersom vår kusin var konståkare, fortsätter han.
– Alla vi tre bröder ville bli hockeyspelare, men mycket av tiden vi tillbringade på isen gjorde vi tillsammans med konståkare. Det var också så vi lärde oss åka skridskor. Det här var väldigt bra för oss och det var också så vi lärde oss att åka skridskor.

Är ni bra konståkare?
– Vi försökte oss inte på hopp och sådana saker direkt, skrattar Július Hudáček.
– Jag tror att det här var perfekt för oss, men i dag har lagen ”power skating coaches”. Jag tror ändå att vi fick basen i vår skridskoåkning från konståkningen.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

”DE FÖRSTA MÅNADERNA VAR TUFFA”

Július Hudáček är nu inne på sin fjärde säsong i Sverige, den andra i Örebro. Tidigare har han även spelat för Södertälje och Frölunda. För Líbor är det första säsongen som han spelar i en utländsk liga.
– Alla tre klubbar som jag har spelat i här i Sverige har varit olika. Första månaderna i Södertälje var ganska tuffa för mig eftersom det var mitt första år utan att ha min familj nära mig. Samtidigt pratade jag varken engelska eller svenska speciellt bra. Men jag väldigt tacksam över att jag hade Janne Öhman som målvaktscoach där. Nu är han i Djurgården. Han hjälpte mig mycket under den här tiden.
– När jag flyttade till Sverige var det många hemma i Extraligan i Slovakien som undrade varför jag valde att flytta till svenska andraligan. Jag ville få spela i en ny liga för att utvecklas och att gå till Södertälje var en bra möjlighet för mig. Jag försökte ändra min stil i målet en del och jag gjorde också några riktigt bra matcher, men det var ändå alldeles för mycket upp och ner i mitt spel. Det var först i november och december som jag kände att mitt spel kom upp på en hög nivå. Men det var en speciell säsong.

Efter SSK flyttade Július Hudáček vidare till Frölunda.
– Jag hade tur när jag flyttade till Frölunda eftersom tre bra målvakter precis hade lämnat klubben, Frederik Andersen som nu spelar i Anaheim, Linus Fernström som spelar i Karlskrona och Magnus Hellberg (Hartford i AHL). Nu kom jag dit i rätt läge och Frölunda var verkligen en storklubb samtidigt som tiden där var bra för mig. 
– Nu kom jag hit till Örebro förra säsongen och den var otrolig både för mig och för laget. Jag måste verkligen säga att jag gillar det här landet hittills.

Líbor Hudáček kom till Örebro från Slovan Bratislava i KHL inför den här säsongen. Där svarade han förra säsongen för tio mål och totalt 20 poäng på 45 matcher. Han var även utlånad en tid till Banska Bystrica i slovakiska ligan.
– Jag spelade tre säsonger i KHL för Slovan Bratislava. Det är en väldigt stor skillnad att spela där jämfört med här i Sverige. Här spelar man mer hockey lik den i NHL, en kanske lite enklare hockey. Men jag gillar att spela här i Örebro och första tiden har också varit bra.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

MISSNÖJDA MED FÖRBUNDET: ”INGET HAR FÖRÄNDRATS PÅ 20 ÅR”

Båda bröderna Hudáček spelar i det slovakiska landslaget, men man är inte nöjd med hur allting kring landslaget sköts.
– Vi håller inte med om reglerna kring det förbundet. Vi vill spela i landslaget men vi tycker också att man måste ändra på vissa av reglerna. Under dom 20 år som slovakiska förbundet har funnits så har ingenting förändrats, säger den 27-åriga målvakten bestämt.
– Det är en tuff situation just nu, men jag tror att fortfarande slovakisk hockey håller en hög nivå. Får vi hem våra spelare som vi har i NHL kan vi slå vilket lag. Vi har inte ett lika starkt lag som tidigare men vi har spetsspelare som Marían Hossa. Vi har även bra målvakter och då menar jag inte mig själv utan Jaroslav Halák och dom killarna.
– Vi har fortfarande ett bra lag, men vi saknar dom riktigt bra unga spelarna i landslaget. Därför vill vi förändra förbundet så man satsar mer på unga spelare, alltså på U16- och U18-nivåer där vi inte varit framgångsrika på många år.
– Många säger att det inte finns så mycket pengar. Men samtidigt är det så att det ändå finns en del pengar. Det gäller att förvalta dom på rätt sätt. Du kan inte satsa pengarna på att bygga en arena för 100 miljoner euro som de har gjort. Det är otroligt.

Libor, är fortfarande ishockeyn den största sporten i Slovakien?
– Ja, fotboll och ishockey är absolut största sporterna. Vilken som är störst för tillfället handlar oftast om vi är med i VM eller inte. Vi båda spelade också fotboll innan vi bestämde oss för att satsa på hockeyn och det valet har vi aldrig ångrat.

Det spelas ett World Cup snart, men Slovakiens spelare får vara med via Europa, hur tänker ni kring det?
– Här ser du var slovakisk hockey står i dag, säger Július Hudáček irriterat.
– Det här hade inte kunnat hända för tio år sedan då vi hade runt 30 spelare i NHL. I dag har vi bara åtta eller nio spelare där. Visserligen är dom stjärnor i sina lag, men vi kan inte bygga ett starkt lag till World Cup med spelare från bara NHL, vilket man vill ha till den här turneringen.
– Nu tror jag att halva Europalaget kommer vara från Slovakien. Sedan blir det några spelare med även från Danmark, Schweiz, Norge och Tyskland.

Och när ser vi er båda spela i NHL?
– Nästa år kanske, skrattar både Július och Líbor Hudáček.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL