I EN KLASS FÖR SIG. Världsmästarna USA och deras konkurrent Kanada är ohotade i damhockeyn.
Nyheter

Ett ointagligt försprång för Sverige? – ”Miltals bakom USA och Kanada”

ANNONS

Svensk damhockey har historiskt sett haft svårt att hävda sig mot Kanada och USA och det finns inget som tyder på att avståndet är på väg att minska. Tidigare förbundskaptenen Peter Elander, i dag coach i USA, anser att man måste våga bli mera kreativa i Sverige.
– Vi ser matcherna här borta som Sverige spelar och man försvarar sig bra, men vi här borta tycker att det svenska passningsspelet är en bit efter Finland och långt, miltals till och med, bakom USA och Kanada. Här har Sverige ett stort jobb att göra, vilket man nog också är mycket medvetna om, säger Elander till hockeysverige.se

Amerikansk damhockey tycks vara starkast i världen för tillfället. I fyranationersturneringen i Sundsvall vann laget samtliga matcher mot Kanada, Sverige och Finland. Mot finskorna, som kanske är det tredje bästa damhockeylandet just nu, vann amerikanskorna med 7-0 och mot Sverige med 6-2.

Vad ligger bakom dom här framgångarna och hur står sig egentligen dom svenska spelarna som kommer över till collegehockeyn i USA? Peter Elander är tidigare förbundskapten för Damkronorna, men i dag tränare på University of North Dakota. Hockeysverige.se fick en pratstund med honom kring dom här spännande frågorna.
– Grunden till att USA i dag är etta är att man tränar annorlunda. Jag är en stor anhängare av att man ska ha kondition när man spelar hockey. I USA är man mycket större anhängare av att man ska ha speed när man spelar hockey. Man gör inga cooper- eller syreupptagningstester utan man mäter snabbhet i stället. Man ser snabbheten på isen som mycket viktigare än uthålligheten.
– Det här med collegebiljetten som gör att du får din utbildning betald är en så stor drivkraft att det finns tusentals spelare som investerar i unga år för att man ska bli riktigt, riktig bra och få ett av dom här 150 stipendier som delas ut varje år.

Hur är jämlikheten mellan tjejer och killar då det gäller hockeyutbildningen i USA?
– Jag tror att den är rätt så jämlik, men det finns en hel industri att du ska investera i dig själv. Du förväntar dig inte att någon annan ska ta hand om dig. Du betalar för att åka till olika läger och experter. Du investerar helt enkelt i för att bli bra.

Innebär det inte att hockeyn blir lite av en överklassport, alltså för familjer som har råd med den här satsningen?
– Där vi rekryterar hittar vi döttrar till byggnadsarbetare likväl som döttrar till direktörer på Wall Street.
– Det finns andra sporter här, som exempelvis basket, som är billig. Överklassport? Ja, så kanske det är, men samtidigt producerar man dom bästa spelarna i världen för tillfället.

Vad skulle du säga är skillnaden då du tränar ett amerikanskt gäng jämfört med ett svenskt lag?
– Inställningen hos tjejerna är bra i Sverige också, men konkurrensen är så pass hård här att är du inte tillräckligt bra får du heller inte vara med.
– Det svenska systemet med att man behåller spelarna långt upp i åldrarna… Alltså på herrsidan finns det en konkurrenssituation som gör att du måste utveckla dig, men på damsidan är den konkurrensbilden lite svagare.

Hur står sig svenskorna som kommer över till collegehockeyn?
– Det finns statistik kring det där och jag tror inte att det fanns någon svenska på topp 100 i poängligan förra säsongen. Svenska forwards som spelar här tillhör oftast tredjekedjorna. Med andra ord finns det sex forwards som är bättre i samtliga lag som man spelar i.
– Sedan är skolan och träningen anpassade till varandra. Eftersom konkurrens är mördande så utvecklas givetvis dom svenska tjejerna som är här. Det är som ”Boorken” (Leif Boork) har sagt att topp tio lagen på universitetsnivå skulle kunna ta en bronsmedalj i vilket VM som helst.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

SVENSK DAMHOCKEY MÅSTE LÄRA SIG SPELA MED MER FART

Svenska tjejer är kända för att vara väldigt ödmjuka i sin inställning till idrotten. Här ser Peter Elander en viss skillnad jämfört med USA även om själva ödmjukheten är stark även där.
– Livet blir lika bra i Sverige utan att du blir framgångsrik i idrott. När du spelar hockey här så gör du det till du är 23 år. Sedan ska du börja leva ”det riktiga livet” med att bilda familj och börja jobba i ditt yrke. Det här gör att man ser det som en kort tid då man går ”all in” så att säga.

Vad har svensk damhockey att lära av amerikansk hockey som du ser det?
– Skulle jag vara tränare i Sverige i dag skulle jag titta mer på att kunna spela i den farten som man gör i USA och Kanada. Svenska spelare kan åka med hyfsat i den farten, men kan du spela i den farten, kan du passa pucken med kvalité i den farten, kan du skapa målchanser genom spel och inte bara genom jobb? Där tror jag många lag har mycket att lära.
– I USA spelar man med en enorm fart, men passningskvalitén är fortfarande väldigt hög. Vi ser matcherna här borta som Sverige spelar och man försvarar sig bra, men vi här borta tycker att det svenska passningsspelet är en bit efter Finland och långt, miltals till och med, bakom USA och Kanada. Här har Sverige ett stort jobb att göra, vilket man nog också är mycket medvetna om.

Nu hade vi en fyranationersturnering här i Sverige. Hur viktigt är det här utbytet för Sverige, men även för USA och Kanada?

– Det är inte viktigt för USA och Kanada över huvud taget. Visst, fyranationersturneringen är viktig så till vida att man får testa spelare i en hög internationell nivå. Jag tror att USA hellre skulle spela fem matcher mot Kanada än mot Sverige och Finland.
– Samtidigt är Leffe Boork helt rätt ute när han säger at man måste få ett större utbyte eftersom om du inte spelar i den farten så vänjer du dig heller aldrig med det. Vill man ha ett utökat utbyte så handlar det till en stor del om ekonomi. USA kommer nog inte lägga några pengar på att möta Sverige i träningslandskamper. Står däremot Sverige för fiolerna så kan dom mycket väl göra det.
– USA lägger inga pengar på att sätta ihop ett landslag för att möta Sverige. Dom pengarna lägger man på att preparera sig för att möta Kanada i en OS-final. Det är den generella inställningen. I dag måste SOK, eller vilka det nu är, försöka köpa sig matcher mot Kanada och USA.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL