Patrick White.
Nyheter

Gick arbetslös en månad – sedan skrev han på för Leksand: ”Min agent sålde in mig”

ANNONS

Många är de som tvivlar på Leksands senaste nytillskott Patrick White. Amerikanen, som en gång ansågs gå en mycket lovande framtid till mötes, inledde säsongen med att sparkas av österrikiska Graz.
– Jag gick kontraktslös en månad medan min agent försökte sälja in mig hos något lag, berättar White för hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var många som ryckte lite lätt på ögonbrynen då Leksand presenterade Patrick Whites som klubbens nyförvärv. Den 26-åriga centern från Minnesota spelade så sent som säsongen 2011/12 Division 3-hockey i tyska Klostersee, men närmast kom han från en ganska knackig säsongsinledning i österrikiska Graz.

Tittar man istället bakåt på amerikanens karriär så inser man att det måste finnas kvalité i honom. Vid draften 2007 plockade Vancouver nämligen honom i förstarundan, alltså i samma runda som bland andra Patrick Kane och Mikael Backlund, men det har så här långt inte resulterat i något NHL-spel.
– Det stämmer. Jag spelade först fyra säsongen i University of Minnesota. Efter mina fyra år där, man får ju inte gå där längre, så flyttade jag direkt till Europa. Det här var samtidigt som mina rättigheter såldes från Vancouver till San José. Vancouver valde att ta få ett andrarundeval i nästa draft istället för att sajna mig, säger Patrick White till hockeysverige.se.

Är du besviken över att inte fått chansen att spela i NHL?
– Det är självklart alla hockeyspelares mål att komma till NHL. Jag är lite äldre nu och det är några år sedan jag avlutade min collegekarriär så jag tänker inte på det där så mycket. Men, som jag sa, så är det givetvis alla unga killars dröm att få spela där.

Du är bara 26 år…
– Ja, jag är bara 26 (skratt)

… har du gett upp dina drömmar att komma till NHL en dag?
– Självklart inte. Jag har sett många spelare åka över till Europa och gjort det bra här för att sedan åka tillbaka och spela i NHL. Nu har jag kommit till Leksand och det är snart mitten av säsongen. Självklart är då mitt fokus och mål mer på att hjälpa laget här än att tänka på NHL.

Efter Universitetshockeyn i USA valde alltså Patrick White något överraskande att spela i den tyska tredjedivisionen.
– Eftersom jag inte fick något kontrakt där borta, då det dessutom hade gått ganska långt i på sommaren, fanns det inte så många möjligheter kvar för mig att spela i Europa. Jag såg inga andra möjligheter än att ta kontraktet jag fick i Tyskland, men det är historia nu.

”LEKSAND RINGDE MIG INTE DIREKT”

White var heller inte så imponerad över nivån på ligan även om han trivdes ganska bra i Tyskland.
– Det var ju tredjeligan och det går givetvis inte att jämföra med ligan här, Hockeyallsvenskan. Jag vill verkligen inte nedvärdera någon liga och uppriktigt sagt går det inte att jämföra.
– Jag fick upp mitt självförtroende under den här säsongen och sedan har jag jobbat mig upp genom ligorna här i Europa. Jag ångrar ingenting i min karriär och då heller inte min säsong Klostersee. Det var bra folk där som tog bra hand om mig.

Hur kommer det sig att du nu har hamnat här i Leksand?
– Jag började den här säsongen i Österrike och Graz. Det fungerade inte bra för mig där och det var struligt i laget. Det kom in nya spelare genom dörren ena dagen och spelare fick lämna genom samma dörr andra dagen. Graz bytte också coach och det var vid den tidpunkten som klubben sparkade mig.
– Leksand ringde inte mig direkt efter att jag fått lämna laget. Jag hade en månad som jag inte spelade någon hockey, men jag stannade kvar i Österrike för att vänta och se vilka alternativ som skulle dyka upp. Min agent jobbade på att försöka sälja in mig till något lag. Efter ett tag så kom han i kontakt med Leksand. Efter det gick allt väldigt fort till det att jag kom hit. Det tog bara fyra eller fem dagar. Pappersarbetet gick också väldigt snabbt och matchen i Norrköping (Vita Hästen) blev första matchen för mig.

En som Patrick White talade lite med innan han skrev på för Leksand var hans lagkamrat i Graz, Matt Fornataro. Han spelade 29 matcher för Leksand säsongen 2013/14.
– Vi spelade ju i samma lag så jag pratade med honom om Leksand. Han hade bara bra saker att säga om Leksand och att det var ett bra ställe att spela hockey på. Han gillade sin tid här i klubben.

Hade du hört talas om Leksand innan du fick det här kontraktsförslaget?
– Jag visste inte mycket om Hockeyallsvenskan. Nu är hockeyvärlden generellt sett väldigt liten. Jag har många vänner som har spelat i den här serien, men jag hade aldrig sett någon match från den här ligan.

Hur har första tiden varit i Leksand på och vid sidan av isen?
– I kväll (läs: torsdag) mot AIK spelade jag bara min andra match, men den första på här hemmaplan. Nu har jag varit här under landslagsuppehållet och tränat med laget. Det har varit bra eftersom jag har hunnit lära känna coacherna och spelarna i laget lite mer.
– Det här gör att du känner dig lite mer som en del av laget jämfört med om du bara kommer direkt till en match och inte känner någon innan. På isen är hockey alltid hockey, men jag tycker att vi har många väldigt bra spelare. Alla rör sig bra, det är bra organiserat och spelsystemen för lagen är viktiga här. Det spelas en ganska defensiv hockey, men jag ser verkligen fram emot att spela här resten av säsongen.

Och att bo i det relativt lilla samhället, Leksand?
– Det är bra att bo här och jag kommer också från en liten stad så det är inga problem för mig. Visserligen kommer jag närmast från Graz som är en större stad och givetvis är annorlunda mot att bo här i Leksand.
– Det finns också flera bra städer runt omkring som du kan åka till, Borlänge och Falun. Jag och min flickvän har varit där några gånger. Sverige är verkligen vackert och jag trivs verkligen här i Leksand, speciellt här vid sjön…

Siljan?
– Ja, så kanske den heter. Jag ber om ursäkt, men jag har inte lärt mig namnet på allt här ännu, avslutar Patrick White med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Sverige - Polen VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Kazakstan - Lettland VM
16:20 Danmark - Norge VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
01:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
onsdag 15 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM