TVÅMÅLSSKYTT. Andrew Calof (i mitten) jublar efter sin andra fullträff mot Färjestad.
Skellefteå AIK

Färjestad förnedrade – förlustnollan på hemmaplan spräckt: ”Möter ett bättre lag”

Innan i dag var Färjestad det enda laget i SHL som var obesegrade på hemmais. Mot ett formtoppat Skellefteå rök den sviten och det med eftertryck. Värmlänningarna förnedrades av ett bortalag som var flera nummer större.
– Vi möter ett bättre lag. Det var inget snack, säger Tommy Samuelsson.

Färjestad har många gånger haft problem spelmässigt den här säsongen, men har ändå visat styrka genom att inför i dag få med sig poäng från alla matcher utom en. Inför dagens omgång var värmlänningarna också det enda SHL-laget som ännu var obesegrade efter ordinarie tid på hemmais. Mot ett formtoppat Skellefteå stod man dock chanslösa.

Trots att Karlstad-laget vann skotten i matchen med 29-22 var det klasskillnad när det väl brände till framför båda kassarna. Genom mål från Terry Broadhurst och Adam Pettersson i den första perioden och två kassar från Andrew Calof i den andra hade gästerna punkterat matchen redan innan 40 minuter var spelade.
– Vi möter ett bättre lag. Summa sumarum var det inget snack, säger FBK-tränaren Tommy Samuelsson till C More.

RITOLA ÖVERTYGADE I DEBUTEN

Helt matchavgörande blev två videobedömingar inom loppet av en minut i mittenakten. Först fick då Calof sitt 3-0-mål godkänt efter att han styrt in pucken med skridskon och strax därefter konstaterades det att vad som såg ut att vara en reducering från Färjestad aldrig passerade mållinjen efter en makalös klubbräddning från Markus Svensson.

I den tredje perioden visade hemmalaget inget större intresse av att jaga ikapp underläget, men trots det ville inte Samuelsson rikta allt för hård kritik mot sitt lags insats.
– Du måste förstå att du möter ett fruktansvärt bra lag, säger FBK-tränaren och fortsätter:
– Det är lätt att vara och peta i arbetsinsatsen men vi försöker och ibland är det så att vi försöker för mycket. I grund och botten möter vi ett fruktansvärt bra Skellefteå som visar att vi har en process att jobba med.

Hos gästerna debuterade det meriterade nyförvärvet från Leksand, Mattias Ritola, med att noteras för ett mål, en assist och en överlag mycket övertygande insats. I och med var han också starkt bidragande till att västerbottningarna kunde knipa sin sjunde raka seger.