UTSATT. Johan Markussons hockeykarriär har lämnat en hel del spår på kroppen.
Växjö Lakers HC

”Bit ihop” – en dokumentär om smärta och uppoffringar

ANNONS

Det är ett och ett halvt år sedan han avslutade hockeykarriären, Växjö Lakers tidigare lagkapten Johan Markusson. I en radiodokumentär gjord av SR Kronobergs Jonatan Bergman berättar han om det höga priset han har betalat med sin kropp som insats för att kunna spela hockey.
– Det finns spelare som man nästan får skotta av isen, som sedan ska in och spela ändå. Trots att de är fysiskt inkapabla att ens gå. Den sortens spelare är nog vanligare än spelare som tänker på sin hälsa, berättar Markusson.

Han spelade 443 allsvenska matcher och ytterligare 146 i SHL. Efter säsongen 2013/14 valde Johan Markusson att lägga skridskorna på hyllan efter att ha varit lagkapten för Växjö Lakers i sex raka säsonger. Han la av eftersom kroppen inte längre pallade för spel på elitnivå.

Den i dag 36-årige Markusson berättar nu en radiodokumentär av SR Kronobergs Jonatan Bergman om smärtorna som tvingade honom att lägga av, smärtor som förföljer honom än i dag. Han ger också exempel på machokulturen inom ishockeyn som sätter press på spelare att fortsätta tugga på – även när de inte borde.
– Vill man nå någonstans så krävs det en hejdlös uppoffring. Både i tid och i smärta. Så är det bara. Ibland kan det nästan bli en tävling om vem som klarar av ta mest stryk och ändå spela, säger Johan Markusson radiodokumentären ”Bit ihop”.
– Det finns spelare som man nästan får skotta av isen, som sedan ska in och spela ändå. Trots att de är fysiskt inkapabla att ens gå. Den sortens spelare är nog vanligare än spelare som tänker på sin hälsa.

Lyssna på dokumentären här:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM