Martin Johansson uppges klar för FBK
SHL

Efter fjolårssuccén – nu är målkungens sikte inställt på VM: ”Har mer kött på benen i år”

ANNONS

Trots att han inte gjorde sin landslagsdebut förrän i februari så var Martin Johansson med i truppen hela vägen till Prag, innan han slutligen fick lämna precis innan VM. När det nu är dags för Karjala Tournament får Johansson återigen dra på sig Tre Kronor-tröjan, och den här gången med VM som en realistisk målsättning ända från början av säsongen.
– När jag gick så pass långt förra året så är det klart att man har förhoppningar och har det som ett mål, men jag vet såklart hur svårt det kommer bli, säger han till hockeysverige.se.

Fjolårets riktiga chockgenombrott i SHL stod Örebroforwarden Martin Johansson för. Tidigare under sin karriär sågs han främst som en skridskostark rollspelare, men förra året smällde det till i poängprotokollet. Från att aldrig ha gjort mer än 11 mål under en SHL-säsong slog han plötsligt till med 24 mål och en delad andraplats i skytteligan, vid 27 års ålder.
– Det var mycket som föll på plats. Det var andra säsongen som jag fick spela mer än jag gjort tidigare på den här nivån. Jag fick göra det första säsongen i Örebro också, men då åkte jag på en skada och missade de sista 15 matcherna. Men sen fick jag vara skadefri och laget blev bättre, med lite mer rutin, och jag fick spela med fantastiska kedjekamrater, säger Johansson till hockeysverige.se.
– Jag fick förtroende från tränarna och det ger självförtroende, men det är ju inte bara att trycka på en knapp bara för att man får spela mycket. Det tar ett tag att komma in i rollen och att våga, att hitta tajmingen. Om man nu som jag kanske spelat lite mindre i SHL så är det ju inte bara att börja spela mycket och leverera direkt.

Succén gjorde att Pär Mårts fick upp ögonen för Johansson, och i februari förra året blev det debut i Tre Kronor-tröjan. Därefter rullade allt på så till den grad att han reste med VM-truppen till Prag, men med de många NHL-spelarnas inträde fick han lämna truppen precis innan turneringen inleddes. Men att det över huvud taget skulle gå så långt var inget som han ens själv såg som särskilt realistiskt inför den förra säsongen.
– Man har ju drömmar, och det var ju helt klart en dröm inför förra säsongen. Men om jag hade det som mål vet jag inte, mål hade jag kanske mer uppsatta i Örebro under säsongen. Nu är det mer ett mål att komma med, när jag har presterat så pass bra att jag kan vara med och bli uttagen.

SIKTAR PÅ VM

När landslaget sent i kväll samlas uppe i Örnsköldsvik för tre matcher i Karjala Tournament är Martin Johansson återigen en del av truppen. Den här gången har han inte bara landslagsspel, utan också VM-spel som en målsättning inför säsongen.
– Det är klart att det skulle vara en dröm, det går inte att säga annat. Men det är uttagningen nu som gäller, det är en lång säsong kvar att göra så bra som möjligt. Det här är ett delmål på vägen, men VM är helt klart ett av slutmålen på säsongen utan att ha det i huvudet hela tiden. När jag gick så pass långt förra året så är det klart att man har förhoppningar och har det som ett mål, men jag vet såklart hur svårt det kommer bli. Det är stenhård konkurrens, så det är inget jag räknar med men något jag hoppas på.

Känner du att chansen att komma med till VM är större nu när du är med i landslaget från början av säsongen?
– Jag var ju med så pass långt in i truppen förra året, jag åkte ju med till VM. Men i och med att jag var med så pass länge, längre fram än både de och jag trodde från början, så har jag kanske mer kött på benen på den nivån från start i år. Sen är det här bara första samlingen, är tre kvar innan sista delen börjar. Men det är klart att jag kanske har lite mer rutin i sammanhanget, och kanske att jag själv går in med lite bättre självförtroende och tro på sig själv också.

Derek Ryan och Martin Johansson var kanske SHL:s giftigaste radarpar förra året. Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

PRODUCERAT ÄVEN UTAN RYAN

Efter hela Örebros fina säsong förra året lämnade hela ligans poängkung Derek Ryan klubben för att försöka slå sig in i NHL. Ryans avsked fick många att tro att laget inte skulle klara av att hävda sig på samma nivå som förra året, och att Martin Johansson skulle få det svårt att producera mål på samma sätt. Men så här långt verkar de ha fått fel. Örebro hänger med i tabellen på samma sätt som förra året, och Johansson har fortsatt att producera mål även utan sin radarpartner.
– Jag tycker att vi har en bred trupp, ännu bredare än förra året. Vi har 15-16 forwards som är med och tampas om platserna, och det gör att vi har stor konkurrens om platserna. Det gäller att leverera och vara på tå varje dag, det är mycket det som gör att vi kan fortsätta på en hög nivå. Egentligen vilken femma som helst kan komma in och vinna matchen åt oss. Vi känns bredare och starkare på det sättet, vi är inte helt beroende av en kedja eller femma.

Säsongen började dock något trögt på målfronten för 28-åringen. Men efter några tunga mållösa matcher sattes Joel Mustonen in som center mellan honom och Daniel Viksten, och efter det har Johansson sett ut som sitt gamla målfarliga jag. Samarbetet med finländaren tog inte lång tid att finna.
– Det gick rätt så snabbt, han är en fantastiskt duktig center med bra spelsinne och fart på benen. Han passade utmärkt in i vårt lag och in mellan oss.

Känner du att du har en annan press på dig, både inifrån laget och från folk utifrån, efter ditt fina fjolår?
– Det är nästan mest jag som har högre krav, kanske lite väl höga krav ibland. Jag ska fortsätta göra poäng och leverera. Det är en tuff liga, inte så lätt att bara göra en massa poäng. Jag ska bara gå in och göra mitt bästa, men jag har förväntningar på mig själv att leverera. Den största pressen kommer från mig själv.

Hade du precis som Derek Ryan några erbjudanden från andra ligor efter förra säsongen?
– Jag tror att agenten hade varit i kontakt med en del klubbar, men mest att de ringde och ställde frågor. Inget direkt bud om man ska säga så, inget kontraktsförslag.
– Samtidigt så var det min första riktigt bra säsong i SHL, så det är nog bra att försöka göra en riktigt bra säsong till innan man försöker leta sig vidare. Det känns bra att fortfarande spela i Örebro och göra en riktigt bra säsong.

Men drömmen om att testa på spel i en annan liga finns hos dig?
– Ja, men visst är det så. Det vore dumt annars. Poängmässigt har jag ju kanske inte gjort mer än förra året, men jag tycker ändå att jag går bättre och bättre. Det har ändå varit en del spelare som fått chansen i större ligor ännu senare i ålder än vad jag är nu, så förhoppningen ligger kvar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL