Mathias Porseland.
SHL

Värvades som stjärnback – hamnade på bänken: ”Det har tagit tid att hitta mitt spel”

ANNONS

Han värvades som tilltänkt stjärnback, men speltiden har uteblivit för Mathias Porseland. Efter fem år utomlands berättar han nu om svårigheterna med att hitta sitt spel i SHL.
– Svensk hockey har förändrats mycket sedan jag var här sist, säger Brynäsbacken till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Brynäs sportchef Stefan Bengtzén jagade backar inför säsongen valde han att titta på välbekanta ansikten. Jonathan Pudas hämtades in från Bengtzéns gamla klubb Karlskrona, och KHL-meriterade Mathias Porseland plockades även han in till Brynäs. Porseland som kände Bengtzén sedan åren i Bofors i mitten av 00-talet.

bulan Berglund

”Bulan”.

Men Porseland har inte fått samma förtroende av tränaren Thomas Berglund, som han fick av Bengtzén. Tidigt på säsongen fick han inte ens plats i truppen vid en match, och mot slutet har han mest fått agera sjundeback, trots att Simon Bertilsson är långtidsskadad. Efter Mathias Nörstebös skada i gårdagens segermatch mot Modo fick 29-åringen emellertid chansen i första backpar. Han tog chansen, och spräckte sin egen målnolla i nya klubben.
– Det är klart det ligger som en liten press, eftersom jag vet att folk ser på mig som en offensiv back. Man vill bidra framåt, så det var skönt att spräcka den nollan, säger han till hockeysverige.se.

Men första tiden i Brynäs har som sagt varit tuff. Efter fem år utomlands, med spel i Finland och närmast i KHL, har anpassningen till svensk ishockey varit svår.
– Svensk hockey har förändrats sedan jag var här sist. Folk jobbar hård…eller det är fel att säga att folk jobbar hårdare, men det är fler lag som åker mer över hela isen nu. Man ställer inte upp och styr som det var senast jag var här.
– Då var det mer att man tog pucken, vände om, och började om. Nu jagar man pucken bakom mål och överallt, och det är ett mer stressande spel. Det är en stor omställning mot hur det var i Ryssland också.

Känns inte det konstigt, att det är när man kommer hem man måste anpassa sig?
–  Det är klart att det varit svårt. Samtidigt känner jag inte att jag behöver ändra på mitt spel, specifikt, utan det är mer att vi spelar ett speciellt spel här. Alla lag spelar olika system, och vissa system passar bättre för vissa spelare. Men det är fler och fler lag som börjar spela så här nu.

BB151017ZP020
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Men nu känner Mathias Porseland att han börjat hitta rytmen även under ”Bulan” Berglunds ledning. ”Bulan” som ju själv var med att utveckla just den här typen av ishockey, som assisterande tränare till Jonas Rönnqvist.
– Det har tagit tid att hitta mitt spel samtidigt som man ska försöka anpassa sig till lagets, men det börjar sätta sig nu och jag tycker det känns bra. Det kommer mer och mer, speciellt när man får spela lite mer som idag.
– Men du måste liksom ha i bakhuvudet hela tiden att du nästan hela tiden får mindre tid med puck här, jämfört med hur det var i KHL. Det är en utmaning att få den biten att sitta så bra som du själv vill.

Har det varit frustrerande att behöva sitta vid sidan om i vissa matcher?
– Det är aldrig kul att inte få spela så mycket man själv vill. Som jag sa, man växer in i det mer och mer ju mer man får spela.
– Det här kanske låter som en klyscha, men det finns liksom inget mer man kan göra än att fortsätta jobba stenhårt och sen ta chansen när man får den. Så som det blev idag, exempelvis. Det är inte första gången i min karriär jag inte får spela. Det är en del av spelet, och det gäller att bara fortsätta jobba hårt. Då kommer chansen.

Brynäs har imponerat i säsongsupptakten, och ligger på en mycket överraskande fjärdeplats. Detta trots att man förlorade fyra raka matcher inför gårdagens 7-4-vinst på hemmaplan mot Modo. Tränare ”Bulan” sa på presskonferensen att han trodde att pressen att Brynäs nu skulle vara ett topplag blev ett problem för spelarna.
– Personligen tycker jag bara det är en skön känsla att vi har vunnit mer än vi förlorat. Om det funnits någon oro inom gruppen så handlar det snarare om att vi inte tagit någon trepoängare på ett tag, och att det kanske finns en osäkerhet kring varför.
– Då är det klart att media skriver om att vi förlorat några matcher, eftersom vi tippades i botten, så det var riktigt skönt att vi fick med oss en trepoängre i kväll, avslutar Mathias Porseland.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL