Josefine Høegh Persson.
SDHL 1

Danskan med det galna poängsnittet: ”Är inte samma motstånd som i Sverige”

ANNONS

I Danmark visade hon upp en total överlägsenhet, och sköt den senaste säsongen 60 mål på 18 matcher. Nu ska Josefine Høegh klara omställningen till att bli en stjärnspelare också i Riksserien.
– Seriositeten är mycket högre här än i Danmark, säger hon till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Inför årets säsong värvade AIK Josefine Høegh Persson från danska Hvidovre. Där svarade hon den senaste säsongen för 60 mål och totalt 108 poäng på 18(!) matcher. Totalt har hon på 189 matcher i högstaligan gjort 416 mål och totalt 630 poäng. Alltså ett poängsnitt per match på 3,33.

Nu har inte målproduktionen varit i samma omfattning i AIK som i Danmark, men trots allt ligger hon tvåa i lagets poängliga efter Lisa Johansson med tre mål och totalt åtta poäng på tio matcher. Lisa Johansson har för övrigt svarat för åtta mål och totalt 13 poäng på elva matcher.

Vad ligger bakom dom här fantastiska siffrorna i Danmark? Hockeysverige.se reste till Ritorp, granne med Friends Arena i Solna, för att ställa den frågan till den 21-åriga danskan från Köpenhamn.
– I Danmark är det inte samma motstånd som här i Sverige. Vi har inte heller speciellt många lag, men anledningen till att jag har haft några bra säsonger i Danmark handlar nog mest om att lagen vi mött inte varit så bra, säger Josefine Høegh Persson när vi träffar henne för en pratstund strax innan laget ska ha ett teoripass i deras hemmahall, Ritorp eller Ulriksdals IP som det heter officiellt.

Att det är en stor skillnad på nivås i danska ligan och Riksserien fick hon snabbt lära sig även om hon också visste det redan innan hon valde att skriva på för AIK.
– Det är många nivåer högre i Riksserien. Seriositeten och utvecklingen av hockeyn är mycket större här än i Danmark. Samtidigt som det är mycket större fokus kring damhockeyn här jämfört Danmark. Det skrivs heller ingenting om damhockeyn där hemma.

DSC_0598

Varför valde du spel i AIK?
– Jag har hört en del om AIK samtidigt som jag spelat i samma lag som Josephine Asperup som spelade här för några säsonger sedan (2011/12) och som berättat en del om klubben. Dessutom var jag här och tränade för, jag tror att det var, fyra säsonger sedan, men det passade inte att åka eftersom jag var uppe i studierna hemma i Danmark.
– Nu blev jag klar med studierna och kände jag att jag ville prova på en bättre serie än den i Danmark. Jag ville utveckla min hockey och då blev det AIK.

Var det fler klubbar som var aktuella?
– Linköping lite grann, men jag ville helst till AIK.

Det var också en tuff start för Høegh Persson eftersom det givetvis var en ganska stor omställning från danska ligan till Riksserien.
– Det var ganska svårt i början eftersom jag skulle komma in i allt nytt. Jag kände inte någon och jag skulle börja på ett nytt arbete. Det har tagit lite tid, men nu har jag kommit in i det och trivs bra.

Høegh Persson bor i Solna, men har redan hunnit lära sig att trivas bra i hela Stockholm.
– Ja, det gör jag. Nu har jag inte varit inne i själva Stockholm speciellt mycket eftersom jag inte haft tid på grund av hockeyn och jobbet. Men jag tycker att Stockholm är en riktigt fin stad.

Du gjorde väldigt mycket mål i Danmark. I Riksserien har det bara blivit tre mål så här långt, känner du en frustration eller besvikelse över det?
– Jag tror att det var många som förväntade sig att jag skulle göra fler mål eftersom jag gjorde så många i Danmark. Det är nog mer att jag kanske gör folk besvikna än att jag är besviken själv.
– Jag vet ju att det är mycket hårdare i serien här än vad det är i Danmark. För mig handlar det mer om att gå in och göra en bra match. Poängen tänker jag inte på utan spelar jag bra så kommer poängen också.
– Det är också en väldigt stor skillnad på att göra mål här jämfört med i danska ligan. Bland annat är målvakterna mycket bättre här. Sedan är det även mycket jämnare i Riksserien. I Danmark är det två lag som kämpar mot varandra för att vinna mästerskapet. Här är alla lagen i serien bra.

AIK spelade mot Djurgården förra helgen inför ett fullsatt Ritorp (250 åskådare). Men att spela inför fullsatta läktare var inget nytt för Høegh Persson.
– Nu har jag tidigare spelat några matcher med mycket folk på läktaren, men det du får en helt annan känsla i kroppen när det är så mycket folk på läktaren. Du sätter en helt annan press på dig själv, att du verkligen vill prestera.

För danskans del är det med Emelie Berggren också första gången hon har en kvinnlig huvudtränare.
– Jag har inte haft någon tjej som huvudtränare, men däremot en som assisterande tränare. Jag tycker att Emelie är riktigt duktig. Nu är hon ny, men hon gör ett bra arbete och passar bra som coach för det här laget just nu, avslutar Josefine Høegh Persson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL