DALADERBY. Harald Lückner tittar närmare på Daniel Hermanssons Mora och János Háris Leksand inför kvällens derby.
Nyheter

Två stukade lag möts i daladerbyt: ”Leksand har inga toppallsvenska spelare”

De har båda halkat längre ned i tabellen än förväntat. Det gör kvällens derby mellan Mora och Leksand än mer intressant. C Mores expert Harald Lückner förklarar varför dalalagen har misslyckats under säsongsinledningen.
– Leksand har inga toppallsvenska spelare och Mora har tappat identiteten, säger Lückner till hockeysverige.se.

För många är derbyna mellan Mora och Leksand en av delikatesserna i årets Hockeyallsvenskan. Men hade någon sagt innan säsongen att när första derbyt skulle spelas mellan nian och 13:e laget i serien nio omgångar in i säsongen hade många skakat på huvudet. Nu är det dock ett faktum att så här lågt placerade i tabeller och seriesystem har dalahockeyn inte varit sedan 1940-talet.

Harald Lückner var med och tog upp Mora i elitserien 2004. I dag jobbar han som expertkommentator på C More. Hockeysverige.se frågade honom hur han tänker kring detta faktum.
– Jag är mest förvånad över Leksand. I och för sig har man ett helt nytt lag, men jag trodde ändå att man skulle vara med och kriga på den övre halvan. Med facit i hand så är det inga toppallsvenska spelare som Leksand har. Dom får kämpa för att få ihop gruppen samtidigt som dom har emot sig att alla lag vill slå Leksand. Det innebär att alla lag gör sina bästa matcher mot just Leksand, så dom får ingenting gratis.

Hur tänker du kring Mora så här långt?
– Mora tycker jag har tappat identiteten lite grann senaste säsongerna. Senast jag var där gick vi från att satsa på utländska spelare till att satsa på svenska och framförallt unga spelare som ville bli bra i framtiden. Sedan hade Mora en period med (Patric) Wener när klubben tog in kreti och pleti. Även Jeremy (Colliton) var också ganska förtjust i importer.
– Den här säsongen har Mora sedan gjort en kovändning och har idag bara tre utlänningar i laget och tillbaka till det här med unga bra spelare. Det tycker jag är melodin för en klubb som Mora.

Trots att Mora inte gått riktigt bra i serien så här långt ser Harald Lückner en potential i laget.
– Nu gjorde Mora en fantastisk försäsong där man spelade med en väldig bra fart och var väldigt svårstoppade. Men nu har man tappat i matcherna. Jag ser inte att Mora har den här ledargestalten i laget som kliver upp när det börjar ta emot. Mora har tappat (Jonas) Westerling och Johan Alcén. Nu är Daniel Hermansson, som är leksing i grunden, som ska stå för det.


Linus Johansson. Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

AVSAKNAD AV LEDARGESTALTER I MORA

Harald Lückner har också svårt att se vem i Mora som ska kliva fram och ta det här ansvaret att leda laget vid sidan av Daniel Hermansson.
– Det borde egentligen vara Alexander Hillmerson som är Morakille och varit där hela tiden, men han är inte sådan som person. Det funkar inte att han skulle vara kapten och leda laget. Patrik Eklund på backen är också fostrad i Mora och har ett stort hjärta för föreningen. Han är inte heller den som ställer sig upp i omklädningsrummet och talar om vad som gäller i Mora.
– Det är Hermansson, som lagkapten, som måste gå i bräschen på något sätt och leda laget.

Lückner ser trots allt flera positiva utropstecken i Mora den här säsongen.
Linus Johansson har varit jättebra. Även Linus Sandin var bra i början, men sedan blev han skadad. Hilmerson har också börjat fantastiskt bra, men åkte på en hjärnskakning i premiären mot Karlskoga. Det finns en jättestor potential i honom.
– Sedan har framför allt (Patrik) Karlkvist, som skrivit på för Modo men är utlånad till Mora, en kapacitet att göra 20-25 mål.
– Däremot tycker jag att backsidan, som varit så väldigt framgångsrik genom åren med Mattias Ekholm, Tom Nilsson, Mikael Wikstrand och Lukas Bengtsson, ser lite tunn ut. Jag ser inte att Mora den här säsongen har dom spelande backarna som kan vända spelet snabbt eller som är pointman i powerplay. Mora har gjort tre mål på dom inledande nio matcherna, vilket är för dåligt och tyder på att man inte har dom här ledande kreativa spelarna.

Leksand vädrar två nygamla spelare i kvällens derby då både Tobias Forsberg och Alen Bibic gör comeback. Det här tror Harald Lückner kommer att betyda mycket för laget.
– Inte i målproduktion, men i hjärta och karaktär. Tobias, som jag själv hade i Modo 2007, är en fruktansvärt jobbig spelare att spel emot. Han, Gabriel Karlsson (i dag: Pears) och Jon Knuts spelade tillsammans när Leksand gick upp. Dom spelade alltid boxplay och mot motståndarnas bästa kedjor samtidigt som dom även höll en hög standard i SHL första säsongen. Sedan gör inte Tobias 20 mål. Han får vara glad om han gör tio, men det blir jättebra för Leksand med Tobias i laget.


Tobias Forsberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

”LITE PLUS FÖR LEKSAND ATT BIBIC ERSÄTTER FRÖGREN”

– Alen Bibic är fostrad i Leksand och är en färgklick i sig. Bibic är en bra allsvensk back. Sedan förstår jag att han inte färgar in fullt ut i Rögle för det är en nivå till, vilket han kanske inte har ännu. Det är inte en utböling som kommer utan en släkting som kommer hem. Jag ser att Alen Bibic kan ersätta Jonas Frögren fullt ut eftersom han är mer en SHL-spelare. Det är plus/minus noll, kanske till och med lite plus för Leksand att Alen kommer in och ersätter Frögren.

Hur ser du på det lagbygge Leksands sportchef Tore Jobs har fått ihop den här säsongen?
– Leksand var sist ut på marknaden eftersom man spelade mot Malmö i den här sjunde och avgörande matchen. Leksand visste inte innan dess om man skulle spela i Hockeyallsvenskan eller SHL den här säsongen. Du kan inte börja bygga en trupp innan du vet vilken serie du spelar i.

Harald Lückner ser också svårigheten för Leksand att få ihop ett riktigt slagkraftigt lag redan från seriestart.
– Det tog någon dag för Leksand att hämta sig från den här chocken. Att för Jobs börja bygga ett lag utifrån där är inte lätt med tanke på att dom bästa spelarna redan hade sajnat upp sig. Han hade två eller tre spelare kvar. Det var bara att börja gräva för att få ihop ett hyfsat lag med bland andra Viktor Amnér och Robin Jacobsson som jag tycker är bra. Frögren blev kvar och man värvade Alexander Ytterell som varit bra i Karlskoga.
– På forwardssidan fick Leksand börja om från noll. Man fick in János Hári på den kreativa sidan. Sedan får Leksand in (Tommi) Paakkolanvaara, man tar in Lukas Eriksson
– Leksand fick bygga ett helt nytt lag från grunden. Jag ser inte att man har den här spetsen med exempelvis Malte Strömwall som går ut och gör dom här målen. Istället famlar Leksand efter en uppställning och har en ganska smal trupp. När Broc Montpetit blev avstängd och Paakkolanvaara skadad får man inte ens ihop fyra kedjor.

Vad avgör kvällens derby?
– Kylan och att hålla huvudet kallt. Det är så mycket känslor med i spelet så det gäller att hålla tungan rätt i munnen, inte sitta utvisad eller ta dumma beslut på banan. Det lag som gör minst misstag vinner.
– Mora kommer nog försöka punktera matchen direkt. Om jag vore Sjur Robert Nilsen hade jag sagt ”0-0 i första perioden, lägg sarg ut, var på rätt sida och låt Mora åka rommen av sig. Sedan börjar vi spela i andra perioden när Mora börja ledsna och tröttna lite grann.”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten