DALADERBY. Harald Lückner tittar närmare på Daniel Hermanssons Mora och János Háris Leksand inför kvällens derby.
Nyheter

Två stukade lag möts i daladerbyt: ”Leksand har inga toppallsvenska spelare”

ANNONS

De har båda halkat längre ned i tabellen än förväntat. Det gör kvällens derby mellan Mora och Leksand än mer intressant. C Mores expert Harald Lückner förklarar varför dalalagen har misslyckats under säsongsinledningen.
– Leksand har inga toppallsvenska spelare och Mora har tappat identiteten, säger Lückner till hockeysverige.se.

För många är derbyna mellan Mora och Leksand en av delikatesserna i årets Hockeyallsvenskan. Men hade någon sagt innan säsongen att när första derbyt skulle spelas mellan nian och 13:e laget i serien nio omgångar in i säsongen hade många skakat på huvudet. Nu är det dock ett faktum att så här lågt placerade i tabeller och seriesystem har dalahockeyn inte varit sedan 1940-talet.

Harald Lückner var med och tog upp Mora i elitserien 2004. I dag jobbar han som expertkommentator på C More. Hockeysverige.se frågade honom hur han tänker kring detta faktum.
– Jag är mest förvånad över Leksand. I och för sig har man ett helt nytt lag, men jag trodde ändå att man skulle vara med och kriga på den övre halvan. Med facit i hand så är det inga toppallsvenska spelare som Leksand har. Dom får kämpa för att få ihop gruppen samtidigt som dom har emot sig att alla lag vill slå Leksand. Det innebär att alla lag gör sina bästa matcher mot just Leksand, så dom får ingenting gratis.

Hur tänker du kring Mora så här långt?
– Mora tycker jag har tappat identiteten lite grann senaste säsongerna. Senast jag var där gick vi från att satsa på utländska spelare till att satsa på svenska och framförallt unga spelare som ville bli bra i framtiden. Sedan hade Mora en period med (Patric) Wener när klubben tog in kreti och pleti. Även Jeremy (Colliton) var också ganska förtjust i importer.
– Den här säsongen har Mora sedan gjort en kovändning och har idag bara tre utlänningar i laget och tillbaka till det här med unga bra spelare. Det tycker jag är melodin för en klubb som Mora.

Trots att Mora inte gått riktigt bra i serien så här långt ser Harald Lückner en potential i laget.
– Nu gjorde Mora en fantastisk försäsong där man spelade med en väldig bra fart och var väldigt svårstoppade. Men nu har man tappat i matcherna. Jag ser inte att Mora har den här ledargestalten i laget som kliver upp när det börjar ta emot. Mora har tappat (Jonas) Westerling och Johan Alcén. Nu är Daniel Hermansson, som är leksing i grunden, som ska stå för det.


Linus Johansson. Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

AVSAKNAD AV LEDARGESTALTER I MORA

Harald Lückner har också svårt att se vem i Mora som ska kliva fram och ta det här ansvaret att leda laget vid sidan av Daniel Hermansson.
– Det borde egentligen vara Alexander Hillmerson som är Morakille och varit där hela tiden, men han är inte sådan som person. Det funkar inte att han skulle vara kapten och leda laget. Patrik Eklund på backen är också fostrad i Mora och har ett stort hjärta för föreningen. Han är inte heller den som ställer sig upp i omklädningsrummet och talar om vad som gäller i Mora.
– Det är Hermansson, som lagkapten, som måste gå i bräschen på något sätt och leda laget.

Lückner ser trots allt flera positiva utropstecken i Mora den här säsongen.
Linus Johansson har varit jättebra. Även Linus Sandin var bra i början, men sedan blev han skadad. Hilmerson har också börjat fantastiskt bra, men åkte på en hjärnskakning i premiären mot Karlskoga. Det finns en jättestor potential i honom.
– Sedan har framför allt (Patrik) Karlkvist, som skrivit på för Modo men är utlånad till Mora, en kapacitet att göra 20-25 mål.
– Däremot tycker jag att backsidan, som varit så väldigt framgångsrik genom åren med Mattias Ekholm, Tom Nilsson, Mikael Wikstrand och Lukas Bengtsson, ser lite tunn ut. Jag ser inte att Mora den här säsongen har dom spelande backarna som kan vända spelet snabbt eller som är pointman i powerplay. Mora har gjort tre mål på dom inledande nio matcherna, vilket är för dåligt och tyder på att man inte har dom här ledande kreativa spelarna.

Leksand vädrar två nygamla spelare i kvällens derby då både Tobias Forsberg och Alen Bibic gör comeback. Det här tror Harald Lückner kommer att betyda mycket för laget.
– Inte i målproduktion, men i hjärta och karaktär. Tobias, som jag själv hade i Modo 2007, är en fruktansvärt jobbig spelare att spel emot. Han, Gabriel Karlsson (i dag: Pears) och Jon Knuts spelade tillsammans när Leksand gick upp. Dom spelade alltid boxplay och mot motståndarnas bästa kedjor samtidigt som dom även höll en hög standard i SHL första säsongen. Sedan gör inte Tobias 20 mål. Han får vara glad om han gör tio, men det blir jättebra för Leksand med Tobias i laget.


Tobias Forsberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

”LITE PLUS FÖR LEKSAND ATT BIBIC ERSÄTTER FRÖGREN”

– Alen Bibic är fostrad i Leksand och är en färgklick i sig. Bibic är en bra allsvensk back. Sedan förstår jag att han inte färgar in fullt ut i Rögle för det är en nivå till, vilket han kanske inte har ännu. Det är inte en utböling som kommer utan en släkting som kommer hem. Jag ser att Alen Bibic kan ersätta Jonas Frögren fullt ut eftersom han är mer en SHL-spelare. Det är plus/minus noll, kanske till och med lite plus för Leksand att Alen kommer in och ersätter Frögren.

Hur ser du på det lagbygge Leksands sportchef Tore Jobs har fått ihop den här säsongen?
– Leksand var sist ut på marknaden eftersom man spelade mot Malmö i den här sjunde och avgörande matchen. Leksand visste inte innan dess om man skulle spela i Hockeyallsvenskan eller SHL den här säsongen. Du kan inte börja bygga en trupp innan du vet vilken serie du spelar i.

Harald Lückner ser också svårigheten för Leksand att få ihop ett riktigt slagkraftigt lag redan från seriestart.
– Det tog någon dag för Leksand att hämta sig från den här chocken. Att för Jobs börja bygga ett lag utifrån där är inte lätt med tanke på att dom bästa spelarna redan hade sajnat upp sig. Han hade två eller tre spelare kvar. Det var bara att börja gräva för att få ihop ett hyfsat lag med bland andra Viktor Amnér och Robin Jacobsson som jag tycker är bra. Frögren blev kvar och man värvade Alexander Ytterell som varit bra i Karlskoga.
– På forwardssidan fick Leksand börja om från noll. Man fick in János Hári på den kreativa sidan. Sedan får Leksand in (Tommi) Paakkolanvaara, man tar in Lukas Eriksson
– Leksand fick bygga ett helt nytt lag från grunden. Jag ser inte att man har den här spetsen med exempelvis Malte Strömwall som går ut och gör dom här målen. Istället famlar Leksand efter en uppställning och har en ganska smal trupp. När Broc Montpetit blev avstängd och Paakkolanvaara skadad får man inte ens ihop fyra kedjor.

Vad avgör kvällens derby?
– Kylan och att hålla huvudet kallt. Det är så mycket känslor med i spelet så det gäller att hålla tungan rätt i munnen, inte sitta utvisad eller ta dumma beslut på banan. Det lag som gör minst misstag vinner.
– Mora kommer nog försöka punktera matchen direkt. Om jag vore Sjur Robert Nilsen hade jag sagt ”0-0 i första perioden, lägg sarg ut, var på rätt sida och låt Mora åka rommen av sig. Sedan börjar vi spela i andra perioden när Mora börja ledsna och tröttna lite grann.”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL