Kajsa Armborg.
SDHL 1

Möt tjejen som väljer både hockey och fotboll: ”Får spelsinne av båda sporterna”

ANNONS

Numera tvingas de flesta välja mellan hockey och fotboll i tonåren. En som valt att hänge sig att båda sporterna är Leksands 17-åriga center Kajsa Armborg. För henne är det hockey på vintern och fotboll på sommaren som gäller.
– Jag tycker att det är en bra kombination. Man får öva på olika saker och får spelsinne av båda sporterna, säger Armborg till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är ganska befriande att konstatera att man år 2015 fortfarande kan kombinera elithockey med fotboll på sommaren. I exempelvis Leksand var det på 1960- och 70-talet inte alldeles ovanligt att spelarna i herrlaget, som exempelvis Nisse Nilsson, Kjelle Brus med flera, även passade på att spela i klubbens fotbollslag på sommaren. Liknande exempel finns att hitta över hela Sverige. Bland annat var som bekant både Mats Waltin och Per-Erik Eklund juniorlandslagsspelare i fotboll och samtidigt. Stefan Lunner är ytterligare ett sådant exempel.

I Leksands damlag, som just nu ligger trea i Riksserien, är det också flera av spelarna som kombinerar hockeyn med att spela en del seriematcher i fotboll sommartid. En av dessa är jättetalangen Kajsa Armborg, 17, som ursprungligen kommer från Örebro. Där spelade hon bland annat fotboll för ÖSK och klassades som en av lagets stora framtidstjejer. Bland annat vann hon ett JSM-silver i vanlig elvamannafotboll och ett JSM-guld i futsal. Lägg därtill ett brons från Gothia Cups F17 Elitgrupp som 15-åring. Där förlorade Örebro mot Zlatan Ibrahimovics klubb PSG:s akademilag i semifinal.

Den här säsongen har Armborg spelat med Leksands IF FK i division 4 och på fyra matcher gjort sju mål.
– Varför jag valde hockeyn före fotbollen? Min utveckling där kändes mycket bättre och då kändes det också mer naturligt att välja att satsa på hockeyn, säger Kajsa Armborg när hockeysverige.se träffar henne i gångarna mellan Tegera Arena och LRF-Hallen i Leksand.
– Jag har spelat fyra matcher med Leksand den här säsongen, så det blir att jag är med och spelar där då det passar in.

FLERA AV LEKSANDS TJEJER SPELAR FOTBOLL

Foto: Martin Armborg

Under den mest hektiska försäsongsperioden går det givetvis inte att kombinera hockeyn och fotbollen fullt ut.
– Det hinns inte alltid med efter vi har så pass mycket sommarträning med hockeyn. Annars tycker jag att det är en bra kombination. Man får öva på olika saker och får spelsinne av båda sporterna.

Vad känner du att du har med dig just för positiva bitar från fotbollen in i hockeyn?
– Framför allt spelsinnet och att ha blicken uppe, säger Kajsa Armborg med ett leende.

När hockeysverige.se läser igenom Leksands IF FK:s laguppställning så visare det sig att flera av spelarna även spelar hockey i Riksserien.
– Det är många i laget som har fotbollsbakgrund, men givetvis spelar vi i hockeylaget som lag ingen fotboll. Annars är Wilma Johansson också med liksom Emma Murén. Hanna Lindqvist har också varit med några matcher. Samtidigt skulle jag tippa att minst halva laget spelar eller har spelat fotboll någon gång.

Hur låter hockeytränarnas dom över den här kombinationen?
– Han (Christer Sjöberg) tycker nog att det är bra att vi är med och spelar fotboll då det passar, bara man inte tar fotbollen före hockeyn. Har vi en ledig dag och man vill köra fotboll så är det klart att man får det.

PRISADES MED 20 000 KRONOR: ”BLEV LITE CHOCKAD”

Kajsa Armborg.

Sedan 2009 har en fond i Örebro läns tidigare landshövding Sören Gunnarssons namn delat ut ett stipendium på 20 000 kronor till någon som varit till gagn för flickidrott. I år gick det till Kajsa Armborg med motiveringen ”Hon har redan trots sin ungdom varit en stark profil och betydelsefull för utvecklingen av idrotten i länet och nu sista året även nationellt. Taggad, modig, viljestark och med båda fötterna på jorden kännetecknar stipendiaten. Vi kommer att få höra mycket om henne i framtiden och är mycket tacksamma för det stora föredöme hon är för länets unga idrottare” (saxat från DT.se).

Vad känner du själv att du har gjort för att få det här stipendiet?
– Det är en svår fråga att svara på, men motiveringen var att jag var målinriktad och hade en egen drivkraft.
– Utmärkelsen betyder mycket och givetvis är jag mycket tacksam över att jag fick den. Samtidigt blev jag lite chockad då jag fick det här samtalet, men det var bara roligt, säger Kajsa Armborg med ett stort leende.

Har du jobbat med unga tjejer i lagen här i Leksand?
– Nej, jag har ju inte det, men det är kul att jag kan vara en förebild för dom ändå. Det var mer sådant då jag spelade i Örebro eftersom dom hade flicklag.

Leksand har börjat Riksserien med två vinster (Luleå och Sundsvall) och två förluster (Luleå och Brynäs). Kajsa Armborg själv har svarat för två mål och totalt tre poäng på fyra matcher. Trots att laget tappat tre starka kort som Cecilia Östberg, Linn Peterson och Lina Wester samt tränaren Jens Nielsen så tycker hon inte att det är så stor skillnad på årets lag jämfört med förra säsongen utan mer bara i lagets åldersstruktur.
– Det är lite fler unga spelare nu, vilket är bra eftersom vi då har med oss flera av spelarna in till nästa säsong också. Då är vi ännu mer rutinerade och kommer in med ny kraft och fart.

Hur tänker du kring din egen insats så här långt?
– Jag tror att den har varit helt okej, även om den hade kunnat göras bättre, avslutar Kajsa Armborg som med sitt Leksand åker till Danderyd i morgon för match mot SDE Hockey.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games