Felix Sandström på väg mot en av sina räddningar i bortamatchen mot Djurgården.
SHL

Målvaktsgurun om Brynäs succéyngling: ”Jag vet att det blir NHL”

ANNONS

Att som 18-åring kliva in mellan stolparna i en SHL-match är det inte särskilt många som skulle klara av. För Brynäs målvaktstalang Felix Sandström är det inte mer än ett steg på vägen.
– Min målsättning är att bli bäst av alla, säger han till hockeysverige.se

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med Bernhard Starkbaum skadad gick chansen mellan stolparna till 18-årige andremålvakten Felix Sandström i gårdagens match mot Djurgården. Han tog den med besked, och gjorde ett par riktigt avancerade räddningar i en 2-1-seger på Hovet.
– Det är ju verkligen kul, det är sånt förtroende man vill ha och det växer man ju av. Det är alltid skönt att få bevisa att man klarar av det och leva upp till det de förväntar sig av mig, säger han till hockeysverige.se direkt efter matchen.

Både under och efter matchen hyllades Sandström av de tillresta Brynäsfansen, som skanderade hans namn och ville se honom vinka efter matchen. En ovan situation för en 18-åring.
– Det är ju verkligen coolt. Från att spela där det knappt kommer så många, mest släkt och vänner, till att folk från Gävle och övriga Sverige står och sjunger ens namn. Det trodde man inte, det är obeskrivligt.

ALCÉN SÄKER PÅ NHL

Sandström är bara en av alla unga målvakter som fått chansen att kliva fram under Brynäs målvaktsnestor Pekka Alcén. Flera av dem, som Jacob Markström, Eddie Läck och Anders Lindbäck har sedan tagit steget över till NHL. Sandström vill ta steget längre ändå.
– Min målsättning är att bli bäst av alla, det är målsättningen. Jag tror att det är den målsättningen man måste ha också. Man får aldrig bli nöjd, så är det. Om man aldrig blir nöjd så kommer man fortsätta jobba för det, och det är jag villig att göra, säger han.

Pekka Alcén själv menar att det inte fanns några tveksamheter över att ställa en så ung målvakt som Felix Sandström i målet när Starkbaum blev skadad.
– Han är vår andremålvakt. Han är så pass duktig tycker vi, både mentalt och tekniskt och allting, så vi har inga problem att ställa honom. Och sen är han ju ung, och du vet ju att jag tycker om att spela unga målvakter, säger han.

Kommer det bli NHL för honom också i framtiden?
– Ja det tror jag, eller, det vet jag att det blir, så pass bra är han. Jag tror sällan saker, utan jag vet.

VILL TA SPADEN I JVM

En av de stora målsättningarna den här säsongen är junior-VM i Helsingfors. Sandström är en av målvakterna som konkurrerar om platsen som etta, kanske främst tillsammans med Vita Hästens lån från Djurgården, Linus Söderström. Sandström menar dock att det är viktigt att ha fokus på rätt saker även med ett JVM vid horisonten.
– Det är klart att det är en målsättning att ta spaden där, men det är ingenting jag tänker så mycket på nu. Gör jag rätt för mig här och spelar bra här så kommer jag få chansen där, så det är fullt fokus här nu, säger han.

Den här säsongen är Sandström dock uttalad tvåa i Brynäs bakom Bernhard Starkbaum. Han har trots det siktet inställt på förstaspaden, även om det inte nödvändigtvis behöver vara en dålig sak att se och lära.
– Det är klart att jag måste kämpa för att vara först och tänka att jag ska vara förstekeeper, det är den inställningen man måste ha. Sen är det ju som sagt första året, jag har bara spelat en match och ”Starky” har ju inlett väldigt bra han också så det är ju hård konkurrens. Det är ju mycket att lära också, jag menar en sån här match, när det är sånt här tryck, det är man inte van vid.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games